Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 22:55, 06 kwi 2018

Efffa napisał(a)
jak dla mnie Carexow nigdy za dużo, ciekawa jestem na czym zostanie, co wymyślicie,bo od poczatku dopinguje Twojemu żwirowisku

Może i prawda.

Zależy mi aby buło bardzo geometrycznie, proste linie, i żeby nie było przesytu. Bo zeszłej jesieni miałam wrażenie, ze się zabijam o rozplenice

Gruszka_na_w... 23:35, 06 kwi 2018

"Zabijałaś się" o rozplenice, bo hakuro są dla nich zbyt niskie. Zlały się te hakuro z trawami w jedną masę.
Uparcie stoję na stanowisku, że na froncie brakuje dużego drzewa (drzew) i zimozieloności. Mam podejrzenia, że myśl o modernizacji tej rabaty bierze się stąd, że denerwuje Cię jej widok gdzieś od początków grudnia do maja, czerwca.
Zostawiając te nieszczęsne hakuro na froncie będziesz co roku wpadała na kolejne plany przeróbek. Twoja wola. Turzyce na froncie to też ryzykowny wybór.
A możesz wybrać karłowe sosny, cyprysiki Filifera nana, świerki serbskie nana, kosodrzewinę Wintergold.
Nie bij!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Efffa 00:02, 07 kwi 2018

A dlaczego Carexy na froncie to ryzykowny wybór?
Johanka77 06:27, 07 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
"Zabijałaś się" o rozplenice, bo hakuro są dla nich zbyt niskie. Zlały się te hakuro z trawami w jedną masę.
Uparcie stoję na stanowisku, że na froncie brakuje dużego drzewa (drzew) i zimozieloności. Mam podejrzenia, że myśl o modernizacji tej rabaty bierze się stąd, że denerwuje Cię jej widok gdzieś od początków grudnia do maja, czerwca.
Zostawiając te nieszczęsne hakuro na froncie będziesz co roku wpadała na kolejne plany przeróbek. Twoja wola. Turzyce na froncie to też ryzykowny wybór.
A możesz wybrać karłowe sosny, cyprysiki Filifera nana, świerki serbskie nana, kosodrzewinę Wintergold.
Nie bij!

Nie biję. Przyzwyczaiłam się

Hania zima jest ok. Bo rozplenice powiązane i ujarzmione. najbardziej przeszkadzają mi s sierpniu, bo ta ścieżka względem ich masy jest za wąską. Takie mam poczucie.

Drzewa wysokie będą wzdłuż płotu. Raczej graby lub konsekwentnie brzozy doorenboosy. Te dyskusje już mamy za sobą zeszłej jesieni.
Ale w stronę domu i ścieżki chciała bym coś niższego.

Tu może lepiej widać, o co mi chodzi

Johanka77 06:29, 07 kwi 2018

Efffa napisał(a)

Bo Hania woli zimozielone, żeby front był całoroczny. Ale carexy też są dość całoroczne
leon60 08:42, 07 kwi 2018

ehhhh te Hakuro ''posadziłam'' Ci kiedyś graby i chwilkę było fajnie
Johanka77 09:30, 07 kwi 2018

leon60 napisał(a)

Hehehe
Johanka77 12:34, 07 kwi 2018

Rozplenice to potwory! Musiałam je potraktować piłą elektryczną...

Stipy też ścięte zgodnie z zaleceniami. Choć nie wiem, czy z Amazon Mist i Pony Tail to coś będzie....
Gruszka_na_w... 19:19, 07 kwi 2018

Efffa napisał(a)

Bo front powinien być atrakcyjny cały rok, a turzyce po zimie wyglądają kiepsko. Trzeba by ewentualnie dać im w bliskim sąsiedztwie coś, co je zamaskuje wiosną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:20, 07 kwi 2018

leon60 napisał(a)

Nawet bardzo fajnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies