Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

anna_t 17:53, 08 cze 2019

Jest jeszcze jeden minus szmaty, u mnie pod nią były nornice
anna_t 18:06, 08 cze 2019

Johanka77 napisał(a)
Dla wszystkich wielbicielek grabów i carexów
I dla smakoszy porannej kawy...

carex idealny
Johanka77 18:20, 08 cze 2019

anna_t napisał(a)
Jest jeszcze jeden minus szmaty, u mnie pod nią były nornice

Oj Ania... masakra
Johanka77 18:20, 08 cze 2019

anna_t napisał(a)
carex idealny

Chyba im czerwoną wstążeczkę do rabaty przywiążę
22:11, 08 cze 2019
Ja też nie daje maty pod korę. Z kamieniem mam różnie dla testów.
Johanka77 22:28, 08 cze 2019

MonikA napisał(a)

Najlepiej to samemu wyczuć temat
Toszka 00:04, 09 cze 2019

MonikA napisał(a)

Miałam matę pod kamieniami. Pierwsze 4-5 lat było świetnie. A potem się zaczęło wschodzenie chwastów wysianych pomiędzy kamieniami na macie. Masakra Korzeni nie dało się wydłubać.

Wywaliłam szmatę. Łatwiej pomiędzy kamieniami wydłubać.

jeszcze w temacie maty pomiędzy roslinami. Jak przez ten plastik nawozić rośliny? mata dośc szybko zakleja się błotem i nie przepuszcza niczego. od słońca nagrzewa się wściekle i w efekcie pod matą tworzy się idealne środowisko dla glonów (fytoftoroza) i bakterii gnilnych.

Kora ogranicza parowanie i nagrzewanie się ziemi.
Wzbogaca glebę w próchnicę.
Działa przeciwko fytoftorozie (związki zawarte w niej).
Zamiast kory można sypać pocięte np.miskanty lub inne trawy (podpatrzone w ogrodach japońskich - tam ściółkują sieczką ryżową), Słomą. W Stanach sprzedawane sa paczki igieł sosnowych ułożonych równiutko jak zapałki w pudełkach. Tymi igłami ściółkują rabaty. Nawet wzorki układają
Mozna ściółkować kompostem.
Własnie pod spód mozna dawać tekturę. Dobrze jest ją namoczyć i na to dawać mulcz z kompostu, korę etc.
Zrębki mozna dawać ale muszą być przekompostowane np. zlane nierozcieńczoną gnojówką (w trzy miesiące się przekompostują latem) lub roztworem mocznika 5%
01:14, 09 cze 2019
Plastikowa mata jak dla mnie tragedia. Miałam pod kamieniem przy kole na basen. Zdjęłam w tym roku. Trawy za chiny nie da się z niej wyrwać. Została mi w niektórych miejscach taka którą uszkadzam grabiami przy przesówaniu kamienia. Za to łatwo ogarnia mi się kamień jak chce coś posadzić. Trawa też się wyrywa dobrze jak jest nieduża.
malinia 06:39, 09 cze 2019

Toszka napisał(a)

Miałam matę pod kamieniami. Pierwsze 4-5 lat było świetnie. A potem się zaczęło wschodzenie chwastów wysianych pomiędzy kamieniami na macie. Masakra Korzeni nie dało się wydłubać.

Wywaliłam szmatę. Łatwiej pomiędzy kamieniami wydłubać.

jeszcze w temacie maty pomiędzy roslinami. Jak przez ten plastik nawozić rośliny? mata dośc szybko zakleja się błotem i nie przepuszcza niczego. od słońca nagrzewa się wściekle i w efekcie pod matą tworzy się idealne środowisko dla glonów (fytoftoroza) i bakterii gnilnych.

Kora ogranicza parowanie i nagrzewanie się ziemi.
Wzbogaca glebę w próchnicę.
Działa przeciwko fytoftorozie (związki zawarte w niej).
Zamiast kory można sypać pocięte np.miskanty lub inne trawy (podpatrzone w ogrodach japońskich - tam ściółkują sieczką ryżową), Słomą. W Stanach sprzedawane sa paczki igieł sosnowych ułożonych równiutko jak zapałki w pudełkach. Tymi igłami ściółkują rabaty. Nawet wzorki układają
Mozna ściółkować kompostem.
Własnie pod spód mozna dawać tekturę. Dobrze jest ją namoczyć i na to dawać mulcz z kompostu, korę etc.
Zrębki mozna dawać ale muszą być przekompostowane np. zlane nierozcieńczoną gnojówką (w trzy miesiące się przekompostują latem) lub roztworem mocznika 5%

Toszko właśnie ostatnio o tym myslalam u mnie baaardzo duzo miskantow pod każde rośliny mogę dawać te pociete trawy?
amatorodniczka 08:14, 09 cze 2019

Dzięki za odpowiedzi Nie dam szmaty ! miałam na chwilę pod laurowiśniami to widziałam co się pod nią dzieje jak ją usuwałam tak jak Toszka pisze - wszystko pod nią było zaklejone, zaparzone, itd. nieciekawy widok..