Johanka77
20:23, 28 lut 2021

W ten weekend znów nie było planów ogrodowych, bo to weekend urodzin mojej Córuś i jej Tatusia
zatem w piątek wieczorem stałam przy garach i wczoraj bawiłam gości.
Ale dziś pomimo dość zimnej pogody i nieprzyjemnego wiatru postanowiłam złapać za sekator. Jak to głosi stare polskie przysłowie, na kaca najlepsza praca

Przycięłam wiec wszystkie stipy na stipowisku i te młode przy placyku też.
Przycięłam wszystkie hortensje.
Ścięłam szpaler trzcinników Karl Froester.
Pod nożyce elektryczne poszedł też ten duży Zebrinus spod okna kuchennego (na zdjęciach jeszcze jest) i Giganteusy.
Ale co najważniejsze, namówiłam Męża na spacer z kosiarką po carexowisku
Zależało mi już teraz, bo Emperory zaczynają wyłazić. Teraz przy wysokim ustawieniu noży nic im się nie stało. A carexy były już tak brzydkie i suche po mroźnej zimie, że nie było na co patrzeć. I wysokie bardzo, więc tulipanów i tak nie było by widać.
Rok temu bardzo się umęczyłam tnąc ręcznie i próbując ominąć każdy tulipan, który był już o wiele wyższy niż te dziś.
Mąż nie dość, że skosił, to jeszcze odkurzył.
Sezon 2021 uważam zatem za otwarty także u nas.
A poniżej fotorelacją

Ale dziś pomimo dość zimnej pogody i nieprzyjemnego wiatru postanowiłam złapać za sekator. Jak to głosi stare polskie przysłowie, na kaca najlepsza praca

Przycięłam wiec wszystkie stipy na stipowisku i te młode przy placyku też.
Przycięłam wszystkie hortensje.
Ścięłam szpaler trzcinników Karl Froester.
Pod nożyce elektryczne poszedł też ten duży Zebrinus spod okna kuchennego (na zdjęciach jeszcze jest) i Giganteusy.
Ale co najważniejsze, namówiłam Męża na spacer z kosiarką po carexowisku

Zależało mi już teraz, bo Emperory zaczynają wyłazić. Teraz przy wysokim ustawieniu noży nic im się nie stało. A carexy były już tak brzydkie i suche po mroźnej zimie, że nie było na co patrzeć. I wysokie bardzo, więc tulipanów i tak nie było by widać.
Rok temu bardzo się umęczyłam tnąc ręcznie i próbując ominąć każdy tulipan, który był już o wiele wyższy niż te dziś.
Mąż nie dość, że skosił, to jeszcze odkurzył.
Sezon 2021 uważam zatem za otwarty także u nas.
A poniżej fotorelacją