Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 10:47, 23 sie 2024

Linie rabat na razie wąskie, póki nie żyję tam na stałe, bylin nie będzie wiele a i te co przywożę i będę wozić to rośliny żelazne

Na koniec przyjechali rodzice i zrobiliśmy pierwsza imprezkę nad morzem
kasiek 10:51, 23 sie 2024

Młoda też zadowolona bo w tej dziczy realizowała swoją pasję - zbieranie... kości (na szczęście muszle też przywiozła )

Zaliczyłam jako kierowca w tę i z powrotem trasę nad morze, zrealizowałam plan z ogrodem, czuje się jak niedźwiedź

A teraz lecze łapki bo nie mogę nimi ruszać , no cóż żeby było zrobione trzeba się poświęcić

Kordina 12:02, 23 sie 2024

kasiek napisał(a)
...A teraz lecze łapki bo nie mogę nimi ruszać , no cóż żeby było zrobione trzeba się poświęcić

Kasiu to dowód rzeczowy, że samo nic się nie zrobiło, podziwiam
ale proponuję pomyślcie, jak Aga nad rowkami szerszymi niż te co macie, do zbierania wody w porze deszczowej, bo widać, że grząsko bywa i to dość znacznie. Czy Wy na Żuławach? Bo już zapomniałam...
Basieksp 12:35, 23 sie 2024

To podziałaliście, super I sąsiad się spisał, mimo utrudnień No i to zawrotne tępo, podziwiam
sylwia_slomc... 16:14, 23 sie 2024

Rodzice wiedzieli w którym momencie przyjechać Twoi i czy W?
dobrze mieć takich sąsiadów co jeden drugiego poratuje w potrzebie. Dobrze wróży na przyszłość Za siatką widziałam jakiś drugi budynek sąsiadów macie za płotem? Jakoś wcześniej nie odnotowałam tego faktu...
Jak rura od szamba po takim wypadku? Nie zgniotła się nie popękała, sprawdzałaś?
No nie jak nie kręgosłup to ręka.... trudno się dziwić po takiej ilości grabkowania, wykopków i sadzenia. Fajnie się ogląda jak ktoś inny zakłada ogród od początku zwłaszcza gdy się wie, że ten Ktoś już jeden piękny ogród stworzył
Ewa777 20:30, 23 sie 2024

Tempo prac niesamowite. Widać, ze macie fajnych sąsiadów, chcętnych do pomocy. Przyjemne się patrzy jak ogródek powstaje.
Współczuję kontuzji ręki. Szybko wracaj do zdrowia.
kasiek 08:52, 24 sie 2024

Kordina napisał(a)

Kasiu to dowód rzeczowy, że samo nic się nie zrobiło, podziwiam
ale proponuję pomyślcie, jak Aga nad rowkami szerszymi niż te co macie, do zbierania wody w porze deszczowej, bo widać, że grząsko bywa i to dość znacznie. Czy Wy na Żuławach? Bo już zapomniałam...

A która Aga? Pomysł jest na odprowadzanie wody i to nawet nie jeden, wokół kostki mają iść odwodnienia na przód działki. Woda zbiera się tylko przy domku bo tam nie było nawiezionej ziemi, a maszyny dodatkowo ubiły teren ale i na to jest pomysł tylko... nie mam tyle możliwości czasowych ( choc w tym roku byłam tam juz 5 razy i jadę 6 za 2 tygodnie )

My jesteśmy niemal bezpośrednio nad morzem, 4,5 km , na piechotke 1 godzinę, rowerem 20 min okolice między Świnoujściem a Kołołobrzegiem
kasiek 08:56, 24 sie 2024

Basieksp napisał(a)
To podziałaliście, super I sąsiad się spisał, mimo utrudnień No i to zawrotne tępo, podziwiam

Mamy kapitalnych sąsiadów, i tych stałych (co pomogli zaorać) i tych przyjezdnych (co wczoraj podlewali mi ogród). Wszyscy spragnieni rozmów, życzliwi i serdeczni. Strasznie tęsknie za tym miejscem...
Tempo zdecydowanie zawrotne, zwłaszcza że zawodowo pracuje też teraz więcej, często laptop jeździ ze mną, ale coś za coś. Strasznie jestem dumna z nas że daliśmy radę.
Z komicznych rzeczy - pierwszy raz tankowałam samochód, bo zawsze robił to mąż a ta trasa wymaga jednak tankowania zwłaszcza że jeżdże dość szybko
kasiek 09:05, 24 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Rodzice wiedzieli w którym momencie przyjechać Twoi i czy W?
dobrze mieć takich sąsiadów co jeden drugiego poratuje w potrzebie. Dobrze wróży na przyszłość Za siatką widziałam jakiś drugi budynek sąsiadów macie za płotem? Jakoś wcześniej nie odnotowałam tego faktu...
Jak rura od szamba po takim wypadku? Nie zgniotła się nie popękała, sprawdzałaś?
No nie jak nie kręgosłup to ręka.... trudno się dziwić po takiej ilości grabkowania, wykopków i sadzenia. Fajnie się ogląda jak ktoś inny zakłada ogród od początku zwłaszcza gdy się wie, że ten Ktoś już jeden piękny ogród stworzył

Zgadaliśmy się, to moi, widzisz jaką mam mamę żywotną aparatkę, to po niej mam powera a po tacie przedsiębiorczość i odwagę do zmian
Za 2 tygodnie teście wypoczywają obok nas i też się będziemy widzieć

Sąsiedzi teraz jak grzyby po deszczu się uaktywnili bo duża część działek sprzedana, ale 80% to holenderki, a więc sezonowi goście. Ale cieszymy się że mamy jeszcze jedna działkę

Rury niestety nie sprawdziłam, za 2 tyg będziemy odkryjemy szambo i będziemy sprawdzać czy dobrze idzie. Gdy coś będzie nie tak to na zdjęciach idealnie widać gdzie się zapadł i wtedy tam będziemy kopać. Ziemia była jak masło więc mam nadzieję że bardziej się zapadł traktor niż był nacisk na rure ale licho wie...

Ręce mam w pęcherzach obie i całe popękane, coś ostatnio mi bardzo skóra choruje, przypuszczam że to na tle nerwowym, tempo w pracy i na budowie musi kosztować... Ale w przyszłym roku jak Bóg da, to wezmę miesiąc maja lub czerwca urlopu nad morzem i wtedy będę odpoczywać

Cudownie jest zakładać kolejny ogród, wiem już jak teraz chcę, jakie odległości, jak komponować, niesamowite przeżycie i prawdziwa muzyka dla duszy...
Na fotkach nie widać ile tam jest nasadzeń bo drzewa mocno przycięte i ogołocone z liści, ale jak tylko się przyjmą to na przyszły rok powinno być już dobrze - duże drzewa od razu zrobiły kompozycję
kasiek 09:07, 24 sie 2024

Ewa777 napisał(a)
Tempo prac niesamowite. Widać, ze macie fajnych sąsiadów, chcętnych do pomocy. Przyjemne się patrzy jak ogródek powstaje.
Współczuję kontuzji ręki. Szybko wracaj do zdrowia.

Ręce teraz wyleczę, wracam do pracy biurowej na 2 tygodnie
Oby z sąsiadami było tak dalej, ci co pokupowali działki to prawdziwa mieszanina, sa ludzie z Krakowa, Zgorzelca, Poznania, Gorzowa, Szczecina, Niemiec. Wszyscy przyjechali wypoczywać i to jest fajne bo każdy chce spokoju i ciszy - jak my
I na razie nikt się nie buduje na stałe, wszystko to na sezon.