Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 19:49, 22 sie 2026

Ten patent się sprawdza - donice wkopane w ziemię - zimą odprowadzają wodę a latem gdy deszcz pada przenoszą ją w głąb ziemi. Czasem też leje wode do nich, i robi się mini magazyn.

Na tej rabacie niemal niewidoczne już

kasiek 19:52, 22 sie 2026

Kolejne części wypoczynku (fotel) przywieziony i złożony

Lampy podłączone do prądu, a że padało akurat wtedy... hm , przecież Polak potrafi

I ciągłe uzupełnianie kory

albo żwiru

Ale już z górki
kasiek 19:55, 22 sie 2026

kasiek 20:03, 22 sie 2026

Szkoda że tak krótko, ale w tym roku jeździmy na krócej ale co miesiąc i ogród daje radę, trawnik też! nie jest idealny ale żyje

Tuje się tuczą na tej ziemi

A jeszcze w zeszłym roku na wiosnę takie mikruski

LIDKA 20:15, 22 sie 2026

Kasia trudno uwierzyć że to wszystko takie młode . Już jest bardzo ładnie. Jak drzewa staną się widoczne to będzie bardziej warstwowo.

Pięknie jest !
sylwia_slomc... 21:46, 22 sie 2026

Wiać ile radości sprawia Wam to miejsce. Roślinność bujnie rośnie, a to też cieszy. Jakie masz wymiary tego oczka wodnego bo próbuje sobie jakoś zobrazować wielkość i rozmiary tego całego dobra wokół. A nie mam do czego porównać bo żadnej roślinki w realu nie widziałam.
kasiek 08:26, 23 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Kasia trudno uwierzyć że to wszystko takie młode . Już jest bardzo ładnie. Jak drzewa staną się widoczne to będzie bardziej warstwowo.

Pięknie jest !

Dla mnie ogród bez dużych drzew to duża zmiana, choć jak policzyłam ile wsadziłam drzew to wyszło mi 52 z tego 32 liściaste (między 5-10 m) a 20 iglaste (świerki serbskie, srebrne, pospolite i sosny). Przy tym tempie wzrostu za 5 lat będzie juz cacanie.
To czerwiec w 2024 - sosenek praktycznie nie widać w trawie, a świerki w tyle były do siatki

i sierpień 2026

czerwiec w 2024

i sierpień 2026

kasiek 08:31, 23 sie 2026

Czerwiec 2024

Sierpień 2026

Czerwiec 2024

Sierpień 2026

Ogrom pracy, nie będę ściemniać, ale w 3 sezony ogród został założony i teraz zostaje mi uzupełnianie ściółki i roślin (tych juz niewiele ) i w zasadzie patrzę jak rośnie no i ...pielę w ogronych póki co ilościach
kasiek 08:49, 23 sie 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiać ile radości sprawia Wam to miejsce. Roślinność bujnie rośnie, a to też cieszy. Jakie masz wymiary tego oczka wodnego bo próbuje sobie jakoś zobrazować wielkość i rozmiary tego całego dobra wokół. A nie mam do czego porównać bo żadnej roślinki w realu nie widziałam.

Sylwia nowe życie, nasze życie, mamy nadzieję że więcej bedzie radości z tego miejsca niż zgryzot.
Do porównań dam Ci foty z drona, moja siostra robiła. Niestety z uwagi na spalony w lipcy trawnik całość wyszła nieco sucha ale zobaczysz co i jak. Oczko jest nie duże, ok 3 na 2 m. Duży staw będzie na działce obok
Ogólny zarys

Z podziałem cz I

0- drzewka i krzewy owocowe
1- rabata różana z klonem Purple Globe
2- rabata słoneczna z czeremchami
3 - rabata księżycowa z wierzbami
4- rabata różana z wiśnią Kazan (w tworzeniu)
5- rabata liliowcowa ze złotokapem
6- rabata floksowa z Pissardi

i cz. II

7 - rabata z różami jadalnymi z jabłonką Royality
8 - Rabata azaliowa z sosnami
9 - Rabata piwoniowa z jarzębiną
10 - Rabata hortensjowo-laurowiśniowa z Grabem i kasztanem (w tworzeniu)
11 - Rabata różanecznikowo-hortensjowa z Magnolią Soulange (w tworzeniu)
12 - Rabata różanecznikowo - laurowiśniowa z Magnolią Susan (w tworzeniu)
13 - Rabata hostowa z brzosą Spider Ally
14 - Oczko wodne z trawami i hortensjami oraz wierzbą mandżurską
15 - Rabata bambusowa z hortensjami
Teraz już powinno być łatwiej
kasiek 09:13, 23 sie 2026

Sąsiedzi pytali się czy mamy myszy bo im włażą do holenderek. Powiedzieliśmy że nie - teraz wiemy juz czemu, my nawet kota tu nie mamy, ale jak widać kot ma nasz ogródek za swój
I niech łapie!