Kamienie sie nagrzewaja w lecie w dzien w nocy oddaja to cieplo na zewnatrz ogrzewaja sie przy tym rosliny. Jest duza roznica przykladajac termometr na skalniak i przy trawie jest roznica nawet 5- stopni. Kwiaty wiosna szybciej sie rozwijaja niz te posadzone na grzadkach.
Nie napisalam jeszcze o innych zwirowiskach ktore zostaly utworzone ze wzgledy na wysoki poziom wod gruntowych.
Ponizej podczas orki gleby traktorzysta zawadzil o kamien i urwal plug jak zaczelismy odkrywac kamien jakie bylo nasze zdziwienie byl ogromny.
Postanowilam go odkryc i zrobic suche oczko i wyeksponowac kamien. W tym miejscu zbiera sie nieraz nadmiar wody. Oczko jest obsadzone, bzem, jalowcami, pieciornikiem i krzewuszkami w lecie sadze tez sloneczniki dla ptakow.
Mam duzo zdjec ale sa w komputerze ktory padl i czeka na naprawe korzystam ze zdjec na tablecie wiec ponizej pora zimowa
To ten kamien, obok niego rosnie kwiat, jak zyje takiego nie widzialam przegladnelam internet, pisalam do Danusi ale ona tez nie ma pojecia co to za kwiat. Prawdopodobnie ptaki, gesi kaczki,zurawie jak jecialy przywlokly z kalem ale skad czy z polnocy czy z poludnia.moze ktoras z was mi pomoze odgadnac co to jest.
Mial bardzo duzo kwiatow, jeden przekwita drugi rozkwita. Byl ktoregos dnia wiatr i wyrwal ze zwirowiska i po kwiatku , moze sie rozsial zobaczymy. Jeszcze jedno po okwitnieciu wygladal jak kwiat mniszka takie dmuchawce.
Dwa metry od tego oczka suchego mam nastepne oczko suche ale jeszcze nie do konca zrobione. Dookola rosna wrzosy (wrzosowisko) po stronie zewnetrznej a od wewnatrz floksiki, nastepnie lawenda, gozdziki, krzak migdalka no i swierk srebrny ktory byl do wyrzucenia ale dalam mu szanse i taki urosl.
To moja pierwsza przygoda z ogrodnictwem. Gdzie znajduje sie wszystko od lawendy do sosny.
Ostatnie zdjecie, to wiosenne kaczence mam ich sporo to pierwsze kwiaty na mojej dzialce w suchym potoku.