Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 20:04, 29 wrz 2019

gosika67 napisał(a)
Obejrzałam wrzosowisko, ładnie Ci wyszło.

Gosiu jeszcze nie dokończone jeszcze z prawej strony jest miejsce. Trzeba tam glebę oczyścić z perzu i posadzić wrzosy.
Kupię w tym roku wrzosy i wiosna zasadzę jak wypiele.
Tak bym chciała już nic nie przerabiać i tylko chodzić i dogladac.

Okorowac trzeba jeszcze korę mam ale sądziłam tam tulipany i narcyzy więc dopiero na samym końcu bo korę zawsze można rozrzucić.
ElzbietaFranka 20:12, 29 wrz 2019

Ania111 napisał(a)
Ela,przepiękne fotki .
Daj więcej .
Ogród idealny

Aniu beda, ale w przyszłym tygodniu bo co tu pokazywać trzeba trochę czasu aby się zmieniło. Dużo krzewów, roślin zmieni swój kolor.
Niecierpliwie czekam na kolorki dębów błotnych groń polar tak wyglądały w zeszłym roku w tym zobaczymy nic się na razie nie zmienia.

Fotki z 5 października 2018 r czyli zobaczymy za tydzień jakie będą przebarwienia w tym roku

ElzbietaFranka 20:20, 29 wrz 2019

effka napisał(a)
Oh jakie rozkoszne widoczki! Kiedy u mnie będzie tak przytulnie, wysoko. Zazdroszczę dużych drzew, muszę być cierpliwa
Trawnik jak zawsze mistrzowski! Muszę w końcu mój sypnąć nawozem jesiennym.
Buziaki!

Drzewa różne roczniki. Brzozy, tuje, tsugi kanadyjskie nie wszystkie i sosny ok 10 lat. Reszta przy oczku od 2013 roku, - świerki serbskie, korniki, tsugi kanadyjskie. Potem też kupowałam.
Makao_J 21:01, 29 wrz 2019

Pokaż mi tą Vanillia Sky.
ElzbietaFranka 22:49, 29 wrz 2019

Makao_J napisał(a)
Pokaż mi tą Vanillia Sky.

Aniu mam tylko taka fotke. To jest sadzonka z tego roku i bardzo ładnie się rozrasta.

Trawa ładnie wygląda dopiero po 3- 4 latach. Jak młoda ma 4-5 pędów to nie będzie fontanny. Trawa musi się rozrosnac wtedy jest piękny efekt.
Zobacz w necie jaka piękna.

sylwia_slomc... 10:54, 30 wrz 2019

ElzbietaFranka napisał(a)

Rozłożyć siatkę na takim oczku to nie lada sztuka. Zawsze robiłam to z drugą osobą w tym roku nikogo do pomocy nie było a wiatr zapowiadają. Więc odłożyłam wszelkie inne prace i z samego rana zaczęłam się męczyć.

Sylwia bardzo prosto za dwa końce (rogi) np ty bierzesz koniec z jednej strony a eM z drugiej i przez oczko przeciąganie siatkę. Dobrze by było aby nie zamoczyc liści na siatce bo mokre to ciężkie i siatka może peknac.

Mam siatkę dosyć mocna oczko 2x2 cm. Możesz rozłożyć dwie siatki wzdłuż i wszerz.
Jeszcze rozłożę na środku siatke o mniejszym oczku 1x1 cm, nie mogłam się do niej dostrzegać trzeba chlopa za wysoko schowana.

Rządek wrzosów przemyślany.
Robiłam przebudowę wrzosowiska i część krzaków starych część nowych. Jak stare nie przyjmą się to wyrzucę. W rządkach wczoraj posadziłam tulipany Salomon van eyc i jeszcze jakieś tam. Wrzosowisko wiosna nie za bardzo wygląda. Akurat nim tulipany stracą na wyglądzie to krzaki wrzosów będą już rozrośnięte. Jeszcze niezapominajki tam mam posadzone.
Zmianowosc kochana powoli do mnie wchodzi.

Może znajdę fotkę to pokaże ile liści do oczka by wpadło. Na żwirze można odkurzyć ale w wodzie niestety.

Ja do tej pory sitem takim do łapania ryb liście z dna zbierałam po wycięciu roslin w oczku, ale może i to nie byłoby głupie tak siatką nakryć.....muszę przemyśleć czy u nas by się tak dało
Zmianowość mówisz, rozumiem jak najbardziej tylko wrzosowisko zawsze mi się z natura kojarzy i dlatego mnie te rządki zaskoczyły
Makao_J 11:32, 30 wrz 2019

Aniu mam tylko taka fotke. To jest sadzonka z tego roku i bardzo ładnie się rozrasta.

Trawa ładnie wygląda dopiero po 3- 4 latach. Jak młoda ma 4-5 pędów to nie będzie fontanny. Trawa musi się rozrosnac wtedy jest piękny efekt.
Zobacz w necie jaka piękna.

Oglądałam w necie. To jadna z dwóch wytypowanych przeze mnie, które spełniają moje wymagania.
Muszę się na którąś zdecydować. Podsadzę nimi brzozy.

Myślałam że Twoja jest ciut starsza i już choć trochę widać jej formę.
ElzbietaFranka 16:41, 30 wrz 2019

Może jak pojadę następnym razem to zrobię fotki z każdej strony. Trudny mam dostęp bo rośnie tam też "Menory" i 3 szt "Siuksow", ale postaram się .
Ania111 20:29, 30 wrz 2019

Aniu beda, ale w przyszłym tygodniu bo co tu pokazywać trzeba trochę czasu aby się zmieniło. Dużo krzewów, roślin zmieni swój kolor.
Niecierpliwie czekam na kolorki dębów błotnych groń polar tak wyglądały w zeszłym roku w tym zobaczymy nic się na razie nie zmienia.

Fotki z 5 października 2018 r czyli zobaczymy za tydzień jakie będą przebarwienia w tym roku

Ela ,
Więc z niecierpliwością będę czekała
anpi 20:37, 30 wrz 2019

Przyszłam popatrzeć na twoje trawy,już też się trochę wybarwiają. W Daglezji byłam zaskoczona ,że aż tak jesienna już...wszystko jakby szybciej wybarwione.Chyba tam były chłodniejsze noce?
Czekam aż pokażesz osobno który miskant to Siux,bo też go kupowałam ,a teraz nie wiem który to ,bo nie zaznaczyłam sadząc.Teraz zauroczyły mnie molinie,te wysokie Ty masz jakieś?