Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielona przestrzeń

Zielona przestrzeń

koliber 15:03, 28 lut 2019

BKosimkArt napisał(a)
No to już nieźle masz z tym warzywnikiem, kurcze u mnie też trzeba zrobić
Myślałam że w sobotę z mężem podziałamy ale nie wiem jaka pogoda będzie, zapowiadają deszcze
A czytałam ostatnio o metodzie nie przekopywania grządek, tylko narzucenia na to co jest kompostu i sadzenie w tym, to było w angielskiej gazecie, jakieś testy tej metody robili i że lepsze plony są podobno... hmmm nie wiem co o tym myśleć ale wizja bez kopania mi odpowiada

Ja sobotę chcę zostawić na cięcie traw z eMem, ale nie wiem, czy właśnie owa dobra pogoda się utrzyma. U mnie teraz niemiłosiernie wieje Oby ten wiatr nie przyciągnął zmiany pogody na gorsze. Chociaż mówią o ochłodzeniu niestety

O nieprzekopywaniu też już niejednokrotnie słyszałam, ale jak tak człowiek przyzwyczajony do starych metod to ciężko tak jakoś się przełamać

Basia, chyba Ty powinnaś wiedzieć kiedy jest najlepszy termin sadzenia czosnku według kalendarza księżycowego (pisałaś kiedyś o pomidorach, kiedy przypada na nie najlepszy termin, to może i o czosnku coś tam napisali?). A właśnie, a kiedy wysiewać pomidory i paprykę?
Milka 15:31, 28 lut 2019

No to kawał dobrej roboty nie ma to, jak dobra motywacja. Taka biżuterię i ja miałam, u mnie nie pomogły
dominka 15:36, 28 lut 2019

Ale motywacja! Brawo
koliber 16:54, 28 lut 2019

Milka napisał(a)
No to kawał dobrej roboty nie ma to, jak dobra motywacja. Taka biżuterię i ja miałam, u mnie nie pomogły

U mnie niby coś tam pomaga, ale muszę ją co jakiś czas przenosić z miejsca na miejsce, albo dokładać nową Potem na jakiś czas krety się wynoszą
koliber 16:54, 28 lut 2019

dominka napisał(a)
Ale motywacja! Brawo

Dziękuję
Wiolka5_7 16:55, 28 lut 2019

Widzę,że popracowalaś, super jak równiutko pod sznurek,lubię tak

U mniee nieprzyjemny wiatr....i znowu ochlodzenie i przymrozki nie lubię takiej pogody w kratkę...ale zapowiadany deszcz mnie cueszy,bo podleje to co sadziłam

Pozdrawiam
koliber 19:57, 28 lut 2019

Ano popracowałam

Wiola, u mnie też wiało, ale dość ciepło było. Dałam radę. Słyszałam o ochłodzeniu i też mi ono nie bardzo pasuje Deszczu u mnie w ogóle w ziemi nie widać. Normalnie sucho jak pieprz.
Waclaw 20:39, 28 lut 2019

koliber napisał(a)
Wczoraj mama do mnie mówi tak: Przygotuj czosnek dla siebie i dla mnie, bo pierwszego marca będziemy sadzić, aby zdążył urosnąć do kiszenia ogórków A ja na to, że przecież nie mam jeszcze przygotowanego warzywnika A ona: przygotujesz
No to ja dzisiaj, chcąc nie chcąc, zebrałam się w sobie i udało mi się przygotować kwatery pod nasadzenia, a także wyczyścić w malinach i borówkach Zostały mi jeszcze do wyczyszczenia truskawki, ale z nimi to jeszcze troszkę poczekam
W zasadzie to jestem wdzięczna mamie za pogonienie mnie Dzięki temu mam już przygotowany warzywnik

A oto efekty mojej dzisiejszej pracy

P.S Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć, co mówi kalendarz księżycowy odnośnie sadzenia czosnku?

idziesz przez grządki jak burza
zazdroszczę i podziwiam
Aurelllia 20:47, 28 lut 2019

Ładnie warzywniczek przekopany Ja na jesieni przekopałam Też słyszałam o tej metodzie nie przekopywania, ponieważ na różnych poziomach, różne organizmy pożyteczne żyją i bakterie i jak się odwróci w skibę to podobno warunki tlenowe im się zmieniają, bo niektóre lubią beztlenowe a niektóre tlenowe
Ale ja pomimo tych teorii przekopuję wydaje mi się, że ona wtedy taka bardziej natleniona, spulchniona jest, warzywka mają niezbitą glebę, a na wierzch i tak kompost sypię
koliber 06:49, 01 mar 2019

Waclaw napisał(a)

idziesz przez grządki jak burza
zazdroszczę i podziwiam

Hahaha...nawet nie sądziłam, że mi to tak szybciutko pójdzie I co mnie najbardziej zdziwiło to to, że jest strasznie sucho Dlatego pewnie tak szybko poszło