Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielona przestrzeń

Zielona przestrzeń

koliber 06:56, 01 mar 2019

Aurelllia napisał(a)
Ładnie warzywniczek przekopany Ja na jesieni przekopałam Też słyszałam o tej metodzie nie przekopywania, ponieważ na różnych poziomach, różne organizmy pożyteczne żyją i bakterie i jak się odwróci w skibę to podobno warunki tlenowe im się zmieniają, bo niektóre lubią beztlenowe a niektóre tlenowe
Ale ja pomimo tych teorii przekopuję wydaje mi się, że ona wtedy taka bardziej natleniona, spulchniona jest, warzywka mają niezbitą glebę, a na wierzch i tak kompost sypię

Mój też był przekopany na jesieni, a teraz to go tylko wyrównałam grabiami, więc tak sobie myślę, że może nie zrobiłam bardzo źle tym organizmom, które zdążyły się zadomowić przez zimę
Od dwóch lat na jesień daję sporą ilość kompostu i powiem, że teraz ziemia jest miodzio Pulchna, niezbita i bez grudek. To lubię
Problemem jest jednak ziemia w tunelu Nie wiem co z nią zrobić. Jest sucha, zbita i nie do ruszenia. Albo inaczej, do ruszenia, ale potrzeba na to końskiego zdrowia Na jesień również była przekopana z kompostem. Chyba zleję ją porządnie wodą i potem zobaczę.
BKosimkArt 07:49, 01 mar 2019

O paprykę to już dawno wysiałam bo ona z miesiąc wschodzi... a pomidorki tydzień temu.
anabuko1 07:53, 01 mar 2019

koliber napisał(a)

Bogusiu, odpoczywałam w zimie Teraz mnie energia rozpiera więc działam

Widzę Widzę. ..warzywnik już przygotowany.
Zaraz będą pierwsze wysiewy ?
Pozdrawiam Anetko
koliber 07:54, 01 mar 2019

BKosimkArt napisał(a)
O paprykę to już dawno wysiałam bo ona z miesiąc wschodzi... a pomidorki tydzień temu.

No to ja też biorę się do roboty
koliber 07:55, 01 mar 2019

anabuko1 napisał(a)

Widzę Widzę. ..warzywnik już przygotowany.
Zaraz będą pierwsze wysiewy ?
Pozdrawiam Anetko

No właśnie mam sadzić czosnek

Odpozdrawiam
greg66 09:41, 01 mar 2019

Anetko zawstydzasz mnie, taka praca wykonana, nic tylko chyle czoła i w sobotę zaczynam u siebie.
koliber 07:18, 02 mar 2019

Dziękuję Grzesiu

Wczoraj zaczęłam porządkowanie rabat i jak na razie udało mi się ogarnąć aż trzy (te najmniejsze) Ścięłam też 10 miskantów z owych rabat, a gdzie jeszcze reszta???
Muszę się dzisiaj ładnie uśmiechnąć do eMa, aby wyciągnął nożyce spalinowe do żywopłotu i ładnie ciachnął resztę traw A reszta to już pójdzie migusiem

Wiolka5_7 08:45, 02 mar 2019

koliber napisał(a)
Dziękuję Grzesiu

Wczoraj zaczęłam porządkowanie rabat i jak na razie udało mi się ogarnąć aż trzy (te najmniejsze) Ścięłam też 10 miskantów z owych rabat, a gdzie jeszcze reszta???
Muszę się dzisiaj ładnie uśmiechnąć do eMa, aby wyciągnął nożyce spalinowe do żywopłotu i ładnie ciachnął resztę traw A reszta to już pójdzie migusiem

Ja to dziś nic nie robię w ogrodzie,bo zimno....rano było -3 brr, czekam na ciepełko

Milej pracy
Nowa12 09:42, 02 mar 2019

Wiola już jest cieplej +1. A będzie +5 . Ja dzisiaj muszę coś porobić bo jak nie dziś to kiedy . W poniedziałek ma być u nas 17 stopni.
Wiolka5_7 09:58, 02 mar 2019

Nowa12 napisał(a)
Wiola już jest cieplej +1. A będzie +5 . Ja dzisiaj muszę coś porobić bo jak nie dziś to kiedy . W poniedziałek ma być u nas 17 stopni.

U Ciebie trochę cieplej
U mnie dziś +1 a w poniedziałek +14 ja to odkładam na następny tydzień
Milej pracy