Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 19:18, 15 lis 2018

mirkaka napisał(a)
O dzikach piszesz jakbyś w mojej okolicy mieszkała. Mamy ten sam problem. mój płot już 20 letni, niektóre sztachety przegniłe, aż strach jak go sforsuja,do tej pory ryły tylko pod płotem.

Mirciu myślę, żee w wielu rejonach naszego kraju ludzie mają problem z dzikami.
U teścia płot z siatki, one go nie widzą i zjeżdżają na działkę, dźwigają nochalem i wchodzi cała rodzina....
Mam nadzieję, że do Ciebie nie wejdą!

dana1s 19:19, 15 lis 2018

Gosiek33 napisał(a)
Biżuteria przepiękna

w tym roku oglądałam któryś z odcinków Mai i pani zastosowała drut - pastuch, mniej więcej 17 minuta filmu

Może to będzie skuteczne

Gosiu zgadzam się!
Pastuch tak nisko odpada ze względu na psy i dzieci. To nie jest szczere pole tylko zamieszkałe, ogrodzone tereny...
dana1s 19:21, 15 lis 2018

Agania napisał(a)
Współczuję sytuacji z dzikami Dana....ach to nasze trudne życie...
pozdrowienia zostawiam i myślami jestem z Tobą i z teściem

Aguś u mnie tfu, tfu. Płot póki co zdaje egzamin, mam nadzieję, że go nie przewrócą
Ale podwórko u Teścia jest doszczętnie zdewastowane
Operacja przełożona na jutro...nienawidzę czekać!
Dziękuję
dana1s 19:24, 15 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Pastuch, jak radzi Gosiek, ale dość nisko umieszczony. Działa. Za płotem mamy dużą łąkę nieogrodzoną z 2 stron, ale ponieważ czasem pasą się tam konie, jest założony elektryczny pastuch. Dziki nie wchodzą.

Drugi sposób to specjalny środek odstraszający dziki i sarny – hukinol. Jest drogi, ale skuteczny. To wiem od znajomych leśników. Rozważałam zakup 2 lata temu, gdy u nas dziki się panoszyły. Nawet mi zryły kawałek ogrodu, bo rosły tam topinambury i zniszczyły część przechowalnika z trawami. Jednak w ostatnich 2 latach w naszej okolicy wybito, albo odłowiono ponad 300 sztuk dzików przy okazji akcji przeciw ASF. Widywałam rankami po kilka na raz samochodów myśliwych z kilkoma dzikami rzuconymi na pace. Smutny widok mimo wszystko. Teraz dzików nie ma.

Hukinol używamy od kilku lat. Na początku nie przychodziły, teraz chyba przywykły do zapachu i wcale im to nie przeszkadza.
U nas odstrzału nie było, może teraz po wyborach ktoś coś postanowi?
Pastucha nie mogę założyć, bo usiałabym go zamocować u sąsiada w podwórku
dana1s 19:27, 15 lis 2018

Basilikum napisał(a)
ojej ale problem z tymi dzikami.
Mam nadzieje,ze tesciu dobrze operacje zniesie, moj tato mial dwie latatemu hmmm chyba z 20 juz bedzie i w miere zdrowy jest, leki ma, uwazac musi ale calkiem niezle sobie radzi.

Bizuteria ogrodowa piekna

zrobilam fotke tym bodziszkom z miasta, ktore kwitna nieustannie od lata. zaraz wstawie u mnie na watku, moze poznasz jak sie nazywaja.

Izuniu od lat ten sam temat i nie ma rozwiązania...

Operacja przełożona na jutro, dwie poprzedzające się przeciągnęły . Mam nadzieję, że mu to pomoże, bo słabiutko się czuł ostatnio. Męczy się szybko i ma zadyszkę.

Uwielbiam te naturalne ozdoby

Byłam i napisałam, to prawie na 100% on
dana1s 19:32, 15 lis 2018

Dzisiaj dla rozładowania napięcia popracowałam w ogrodzie
Pochowałam wszystkie ceramiczne dodatki, latarenki i inne ozdóbki.
Pusto się zrobiło...chyba idzie zima...

Basilikum 19:33, 15 lis 2018

dana1s napisał(a)

Gosiu zgadzam się!
Pastuch tak nisko odpada ze względu na psy i dzieci. To nie jest szczere pole tylko zamieszkałe, ogrodzone tereny...

psy nie problem, jak go raz kopnie prad to wiecej nie podejdzie a ten raz nie szkodliwy jest. A dzieciom moza wytlumaczyc, powiesic ostrzezenie i pogadac z rodzicami. Dziki jak raz dwa kopnie to tez juz nie przyjda przez dluzszy czas.
dana1s 19:34, 15 lis 2018

dana1s 19:37, 15 lis 2018

dana1s 19:39, 15 lis 2018

Basilikum napisał(a)

psy nie problem, jak go raz kopnie prad to wiecej nie podejdzie a ten raz nie szkodliwy jest. A dzieciom moza wytlumaczyc, powiesic ostrzezenie i pogadac z rodzicami. Dziki jak raz dwa kopnie to tez juz nie przyjda przez dluzszy czas.

Ale ja bym musiała wieszać te pastuchy u sąsiadów...
Jedynie od drogi u Teścia mogę to zainstalować. Może trzeba to przemyśleć.
Jak wróci do domu to zdecyduje, to w końcu jego ogród