Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 15:44, 12 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Dana, a może ten rowek wykorzystasz na zrobienie suchego strumienia z rurą drenarską na dnie. Popatrz jak to fajnie może wyglądać:

Kasiu myślałam o tym, ale tylko w obrębie rabat, bo ten rów ciągnie się przez całą działkę, aż do granicy działki i wpada do rowu melioracyjnego.
Ale pomysł upadł, bo mamy mnóstwo liściowych i chyba bym nie dała rady oczyścić tego rowu wyłożonego kamieniem na jesień.
Zdecydowaliśmy że go zasypiemy.

Inspiracje cudne

dana1s 15:46, 12 lis 2018

Dzisiaj znów nic nie zrobiłam, tylko pospacerowałam i zrobiłam kilka jesiennych zbliżeń.
Już dość ciemno było, ale coś widać

dana1s 15:48, 12 lis 2018

Czerwono mi

mirkaka 18:11, 12 lis 2018

Inspiracje Kasi Pestki prześliczne, aż chciałabym mieć taki rów u siebie
Basilikum 19:59, 12 lis 2018

dana1s napisał(a)

Kasiu dokładnie tak leżing na łóżingu

hihii to jaki lezing

piekna masz jesien
dana1s 08:45, 13 lis 2018

mirkaka napisał(a)
Inspiracje Kasi Pestki prześliczne, aż chciałabym mieć taki rów u siebie

Mirciu to prawda bardzo ładnie się prezentuje taki rów
U mnie jednak jest za dużo drzew liściastych i nie dałabym rady tego czyścić na jesień na długości 100 metrów

dana1s 08:46, 13 lis 2018

Basilikum napisał(a)

hihii to jaki lezing

piekna masz jesien

Izuniu wolałabym na leżakach w ogrodzie, ale już za zimno jest a mnie coś bierze. Kicham i kaszlę od kilku dni...
U Ciebie też piękna, pozdrawiam!!

pestka56 09:12, 13 lis 2018

dana1s napisał(a)

Kasiu myślałam o tym, ale tylko w obrębie rabat, bo ten rów ciągnie się przez całą działkę, aż do granicy działki i wpada do rowu melioracyjnego.
Ale pomysł upadł, bo mamy mnóstwo liściowych i chyba bym nie dała rady oczyścić tego rowu wyłożonego kamieniem na jesień.
Zdecydowaliśmy że go zasypiemy.

Inspiracje cudne

Ale na pierwszych 3 zdjęciach rów jest trawiasto roślinny ii idzie na przełaj przez trawnik. Nie ma kamyczków, za to są inne rośliny. Będę taki u siebie robić między wielką rabatą z trawami, a tarasem. Jedno podwyższę, żeby było suszej, a drugie podkopię, żeby odprowadzało wodę. Będą sąsiadować o jakieś 2-3 m. Podoba mi się pomysł, że zkontrastuję rośliny które wolą suszej i mokrolubami

Kaczuchy już tego roczne? Zazdroszczę ci tego całego ptactwa. U nas jest ich coraz więcej. Zaczęły przylatywać dopiero jakieś 3-4 lata temu. Bo ogród się zakrzaczył i zadrzewił. Teraz z roku na rok coraz więcej i coraz różnorodniej w ptasiej rodzinie Nawet własne nietoperze mamy, bo sasiedliły wreszcie budkę powieszoną na domu.
dana1s 10:02, 13 lis 2018

pestka56 napisał(a)

Ale na pierwszych 3 zdjęciach rów jest trawiasto roślinny ii idzie na przełaj przez trawnik. Nie ma kamyczków, za to są inne rośliny. Będę taki u siebie robić między wielką rabatą z trawami, a tarasem. Jedno podwyższę, żeby było suszej, a drugie podkopię, żeby odprowadzało wodę. Będą sąsiadować o jakieś 2-3 m. Podoba mi się pomysł, że zkontrastuję rośliny które wolą suszej i mokrolubami

Kaczuchy już tego roczne? Zazdroszczę ci tego całego ptactwa. U nas jest ich coraz więcej. Zaczęły przylatywać dopiero jakieś 3-4 lata temu. Bo ogród się zakrzaczył i zadrzewił. Teraz z roku na rok coraz więcej i coraz różnorodniej w ptasiej rodzinie Nawet własne nietoperze mamy, bo sasiedliły wreszcie budkę powieszoną na domu.

Zobaczymy jeszcze, ale muszę zostawić chociaż tyle trawnika, bo mam tylko dwa takie kawałki. Jeden własnie tutaj, jako tło dla rabat. Drugi kawałek to ten z zegarem słonecznym. Ogród potrzebuje oddechu i musi mieć mieć chociaż trochę trawnika, szczególnie przy tak gęsto obsadzonych rabatach.
Jak jeszcze ten rów obsadzę mam uczucie zrobi się "bałagan".
Ale zobaczymy na wiosnę, teraz oprócz grabienia i zmiatania nic już w ogrodzie nie zamierzam robić. Mogę planować

Ptaków u nas jest mnóstwo właśnie ze względu na drzewa
Kaczki mieszkają cały rok na stawie, M będzie im robił domek
Nawet się nas nie boją są jak oswojone. W tym roku miały kilka małych ale nie przetrwały jednej nocy, coś je zjadło Ale to jest właśnie natura...
Musimy powiesić budkę dla sów i nietoperzy, jest ich sporo w okolicy może zechcą u nas zamieszkać

pestka56 21:41, 13 lis 2018

Zaskoczyły mnie skorki. Mamy powieszone pod okapem dachy, schowane za glicyniami 2 budki dla kopciuszków. One są półotwarte. Teraz rozgościły się w nich sikorki.