Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 07:39, 14 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Zaskoczyły mnie skorki. Mamy powieszone pod okapem dachy, schowane za glicyniami 2 budki dla kopciuszków. One są półotwarte. Teraz rozgościły się w nich sikorki.

Kasiu u mnie w budkach na zmianę wróble, mazurki i sikorki. Cała reszta zbyt strachliwa. Jeszcze na wiosnę szpaki się wpychają
Teraz na wprost okna kuchennego podglądam życie sikorek bogatek. Modraszki nie miały z nimi szans, większy górą

Mglisty, wczorajszy poranek. Dzisiaj mokro i deszczowo, ewidentnie widać na horyzoncie zmianę pogody.

pestka56 08:49, 14 lis 2018

Wróbli u mnie nie ma. Mazurki tylko. A modraszki jakoś godzą się z bogatkami. Gdy jedne szaleją od frontu, drugie anektują ogród z tyłu domu. Zimą przy karmnikach przed oknem kuchennym jakoś się godzą i nawet widać je razem.
dana1s 13:30, 14 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Wróbli u mnie nie ma. Mazurki tylko. A modraszki jakoś godzą się z bogatkami. Gdy jedne szaleją od frontu, drugie anektują ogród z tyłu domu. Zimą przy karmnikach przed oknem kuchennym jakoś się godzą i nawet widać je razem.

U nas przez kilka lat wróbli prawie nie było, ale teraz jest ich coraz więcej.
U nas bogatki ostro walczą o swój teren. Przy karmnikach biją się o swoje.

dana1s 13:39, 14 lis 2018

A teraz będą drastyczne sceny, tak wygląda ogród mojego Teścia po wizycie dzików. Miasto nic z tym nie robi, a ludzie są bezradni. Rozwalają płoty, niszczą siatki i buszują w ogrodach.
To był naprawdę wypielęgnowany trawnik.

Dziki chodzą całymi bandami zwykle jest ich około 20 sztuk. Dlatego robiliśmy lity płot, mam nadzieję, że go nie sforsują.
dana1s 13:43, 14 lis 2018

U mnie już późna jesień, powoli wierzby stają się bezlistne. Jeszcze chwilę i będzie w ogrodzie pusto...
Teraz niebo się zaciągnęło i wygląda jakby miało sypnąć śniegiem

dana1s 17:26, 14 lis 2018

Biżuteria

Alicja169 17:46, 14 lis 2018

Wspaniałe formy tworzy natura - piękne lampioniki, albo - np. kolczyki
Jak zwykle - perfekcyjne ujęcie
Muszelka 18:16, 14 lis 2018

dana1s napisał(a)
A teraz będą drastyczne sceny, tak wygląda ogród mojego Teścia po wizycie dzików. Miasto nic z tym nie robi, a ludzie są bezradni. Rozwalają płoty, niszczą siatki i buszują w ogrodach.
To był naprawdę wypielęgnowany trawnik.

Dziki chodzą całymi bandami zwykle jest ich około 20 sztuk. Dlatego robiliśmy lity płot, mam nadzieję, że go nie sforsują.

Danusiu, zainteresujcie tą sprawą Waszych samorządowców. Muszą coś zaradzić. Po to są. Po to ich wybraliście.
dana1s 18:26, 14 lis 2018

Alicja169 napisał(a)
Wspaniałe formy tworzy natura - piękne lampioniki, albo - np. kolczyki
Jak zwykle - perfekcyjne ujęcie

Alu podziwiam nieustannie to co tworzy natura
To misterne dzieła sztuki!
Dziękuję

dana1s 18:38, 14 lis 2018

Muszelka napisał(a)

Danusiu, zainteresujcie tą sprawą Waszych samorządowców. Muszą coś zaradzić. Po to są. Po to ich wybraliście.

Muszelko oni wszyscy wiedzą o problemie z dzikami. To trochę sytuacja bez wyjścia, bo odstrzału zrobić nie mogą, za blisko posesji.
Truć nie, bo niehumanitarne.
A dziki sobie buszują i wszyscy udają, że nie ma problemu. Będzie dopiero wtedy jak komuś zrobią krzywdę, taka wataha może napędzić niezłego stracha, stratować albo nawet zabić. Szczególnie, że one wcale się nie boją. Mojego Teścia goniły na własnym podwórku ledwo uciekł na taras.
Ale ten widok zdewastowanego ogrodu prawie go zabił, biedak ma chore serce.
Właśnie czeka na "bajpasy" w klinice, a takie wizyty dzików mu nie pomagają...