Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

Muszelka 19:36, 14 lis 2018

A może odpowiednie służby unieszkodliwią je nabojami ze środkiem usypiającym i wywiozą gdzieś daleko, w siną dal? Po co czekać aż dojdzie do tragedii ludzkiej?

Robisz takie fajne zdjęcia. Może podeślij je na lokalny portal, do gazety, telewizji...

To nie jest normalne, żeby dziki buszowały po mieście i wyżerały z ogrodów to, na co im przyjdzie ochota.

Muszelka 19:50, 14 lis 2018

Przykro z powodu Teścia...
Rosa 07:49, 15 lis 2018

dana1s napisał(a)

Misterna koronka. Pomysł na haft mi podsunęłaś.

Dziki no cóż... mojemu bratu wiosną 2 ha ziemniaków wykopały i zjadły. Na dubeltówkę pozwolenie nie jest potrzebne. Może najbliższy leśnik coś podpowie.
dana1s 08:13, 15 lis 2018

Muszelka napisał(a)
A może odpowiednie służby unieszkodliwią je nabojami ze środkiem usypiającym i wywiozą gdzieś daleko, w siną dal? Po co czekać aż dojdzie do tragedii ludzkiej?

Robisz takie fajne zdjęcia. Może podeślij je na lokalny portal, do gazety, telewizji...

To nie jest normalne, żeby dziki buszowały po mieście i wyżerały z ogrodów to, na co im przyjdzie ochota.

Muszelko jakieś 10 lat temu było tam ostatnie polowanie, od tamtej pory każdy mówi że za blisko posesji. Chyba się zmieniły przepisy na odległość nie mniejszą niż 100m od domostw. U nas nie ma takiej przestrzeni gdzie mogliby strzelać nawet usypiającymi. Ciągle piszemy pisma do UM i nic.

Dziękuję, ale gdzie mi do Twoich zdjęć.
Oj tam kto by to chciał oglądać...
Niestety w naszym rejonie jak najbardziej naturalne, biegają wszędzie w centrach miast, w parkach na blokowiskach i na prywatnych posesjach. Ewidentnie władze mają problem z ich liczebnością...

Mam nadzieję, że wszystko się uda. Dzisiaj o 12 ma operację. Boję się bardzo, ale nie było innego wyjścia. Jak to pani profesor określiła chodzi z bombą w klatce piersiowej...

dana1s 08:17, 15 lis 2018

Rosa napisał(a)

Misterna koronka. Pomysł na haft mi podsunęłaś.

Dziki no cóż... mojemu bratu wiosną 2 ha ziemniaków wykopały i zjadły. Na dubeltówkę pozwolenie nie jest potrzebne. Może najbliższy leśnik coś podpowie.

Ewciu ciekawy wzór, prawda
Jak bombki choinkowe. Cudne te dziwła natury są
Niestety problem dzików jest ogromny, tak samo jak z bezpańskimi psami. Stale na polach pojawiają się ogromne ich ilości aż strach wyjść na spacer...
Mam wiatrówkę, ale nie jestem w stanie siedzieć kilka nocy i czekać na nie aż podejdą, a jeszcze można takiego delikwenta rozwścieczyć...
U na na ulicy mieszka dwóch myśliwych i są bezradni. Działamy tylko odstraszająco, ale to krótkotrwałe. Mamy rowy, stawy i podmokłe grunty a one to kochają.
Ludzie wyrzucają odpadki i tam też przychodzą.
Są sady nieogrodzone z owocami, tam mają używanie. To wszystko w zasięgu naszych posesji

mirkaka 13:22, 15 lis 2018

O dzikach piszesz jakbyś w mojej okolicy mieszkała. Mamy ten sam problem. mój płot już 20 letni, niektóre sztachety przegniłe, aż strach jak go sforsuja,do tej pory ryły tylko pod płotem.
Gosiek33 13:43, 15 lis 2018

Biżuteria przepiękna

w tym roku oglądałam któryś z odcinków Mai i pani zastosowała drut - pastuch, mniej więcej 17 minuta filmu

Może to będzie skuteczne
Agania 14:56, 15 lis 2018

Współczuję sytuacji z dzikami Dana....ach to nasze trudne życie...
pozdrowienia zostawiam i myślami jestem z Tobą i z teściem
pestka56 16:22, 15 lis 2018

Pastuch, jak radzi Gosiek, ale dość nisko umieszczony. Działa. Za płotem mamy dużą łąkę nieogrodzoną z 2 stron, ale ponieważ czasem pasą się tam konie, jest założony elektryczny pastuch. Dziki nie wchodzą.

Drugi sposób to specjalny środek odstraszający dziki i sarny – hukinol. Jest drogi, ale skuteczny. To wiem od znajomych leśników. Rozważałam zakup 2 lata temu, gdy u nas dziki się panoszyły. Nawet mi zryły kawałek ogrodu, bo rosły tam topinambury i zniszczyły część przechowalnika z trawami. Jednak w ostatnich 2 latach w naszej okolicy wybito, albo odłowiono ponad 300 sztuk dzików przy okazji akcji przeciw ASF. Widywałam rankami po kilka na raz samochodów myśliwych z kilkoma dzikami rzuconymi na pace. Smutny widok mimo wszystko. Teraz dzików nie ma.
Basilikum 17:26, 15 lis 2018

ojej ale problem z tymi dzikami.
Mam nadzieje,ze tesciu dobrze operacje zniesie, moj tato mial dwie latatemu hmmm chyba z 20 juz bedzie i w miere zdrowy jest, leki ma, uwazac musi ale calkiem niezle sobie radzi.

Bizuteria ogrodowa piekna

zrobilam fotke tym bodziszkom z miasta, ktore kwitna nieustannie od lata. zaraz wstawie u mnie na watku, moze poznasz jak sie nazywaja.