Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

pestka56 15:59, 06 sty 2019

Ten dropiaty na brzuszku to kwiczoł? Tak mi się wydaje. U nas wojny o jabłuszka toczy z kosami.

No, kobitki w licytacji wiekowej wygrywam Moja córka ma 33 lata, a ja najmłodsza nie byłam, gdy się urodziła. Dana, świadomość wieku i czasu to u mnie jedna sprawa, a samopoczucie druga i nie ukrywam, że znacznie, ale to znacznie lepsza

Dziś u nas -2 st, słońce i sporo śniegu. Piękny spacer zaliczyliśmy. Musimy kupić na przyszły rok biegówki. Kilka osób spotkaliśmy na nartach pomykających leśnymi ścieżkami.
Nowa12 17:06, 06 sty 2019

dana1s napisał(a)
Zima Niech sobie teraz pomrozi i pobieli, a od marca niech buchnie wiosną
Nie mogę się doczekać soczystej zieleni i kwiecia w ogrodzie. Moje koszyki w sklepach internetowych zaczynają pękać w szwach. Boję się jednak, już tyle razy się zawiodłam robiąc zakupy w necie. Co sądzicie?
A może macie jakieś sprawdzone źródła?

Mam podobne doświadczenia. Sporo kupowałam w necie bo też nie ma aż tyle czasu żeby jeździć po szkółkach i nie wszystko jest dostępne.
Ale ze sklepów internetowych dostałam i pomylone rośliny i zdechłe i mikroskopijne. Odsyłać się nie opłaca.
Ale niewątpliwie jest to mega wygodne.
Lubię jak sklep prześle mi zdjęcie sadzonki albo kilku do wybrania przeze mnie. Wtedy wiem co kupuję.
Większego drzewka chyba bym nie zaryzykowała kupić w necie.
Najwięcej kupowałam na florini, ogrodowo i w albamarze.

vts 17:31, 06 sty 2019

A ja z racji tego że mieszkam w rejonie gdzie szkółki marniutkie głównie zamawiam w sadowniczym już od lat. Jestem b. zadowolona, profesjonalna strona, obsługa i dostawa. Nad sposobem zapakowania roślin zawsze się dziwię jak oni to umiejętnie robią. W ub. roku w największe upały rośliny doszły w idealnym stanie.
Danusiu podpatrzyłam u Ciebie rosa multiflora wpisałam ją na listę zakupową i tak jest często bo masz piękne sprawdzone rośliny w bajecznym ogrodzie.
Lila
Basilikum 18:06, 06 sty 2019

to ja sie w tej licytacji nie bede spierac, wcale nie musze byc najstarsza
a w necie zamawiam tylko nasiona. Raz zamowilam i nie jestem zadowolona. Lubie pomacac i poogladac
pestka56 19:07, 06 sty 2019

Sadowniczy też mogę polecić. Od lat u nich kupuję i byliny, i krzewy czy drzewka. Raz zaliczyli wpadkę. Zamówienie na byliny za ponad 400 zł zostało źle zapakowane, a raczej nie zapakowane. Zawsze każdą doniczkę dobrze podlaną wkładają w torbę plastikową i tak zabezpieczają, że nawet nie drgnie w pudle. Jeśli jest kilka lub jak wtedy kilkanaście doniczek, są po otorebkowaniu sklejane ze sobą i przyklejane do ścian pudła. Ten jeden raz pracownik tylko powstawiał doniczki w pudła. Domyślcie się co dojechało Ale zgłosiłam problem i dostałam rekompensatę o równej wartości i takie rośliny jak ponownie wybrałam. Nie były to wprawdzie te same rośliny, bo złachmaniona paczka była jesienna, a rekompensata wiosenna. Zresztą te z jesiennej źle spakowanej paczki, choć wyglądały fatalnie, odżyły.
dana1s 20:06, 06 sty 2019

pestka56 napisał(a)
Ten dropiaty na brzuszku to kwiczoł? Tak mi się wydaje. U nas wojny o jabłuszka toczy z kosami.

No, kobitki w licytacji wiekowej wygrywam Moja córka ma 33 lata, a ja najmłodsza nie byłam, gdy się urodziła. Dana, świadomość wieku i czasu to u mnie jedna sprawa, a samopoczucie druga i nie ukrywam, że znacznie, ale to znacznie lepsza

Dziś u nas -2 st, słońce i sporo śniegu. Piękny spacer zaliczyliśmy. Musimy kupić na przyszły rok biegówki. Kilka osób spotkaliśmy na nartach pomykających leśnymi ścieżkami.

Tak to kwiczoł, tu u Mamy są pierwszy rok. W ogóle od kiedy zaczęłam tu sypać ziarno zaczęły zlatywać się ptaki. Wcześniej nic nie było...

Oj nie będziemy się licytować mamy tyle na ile się czujemy, czyli po 18 , równiutko

U nas od kilku dni sypie i słońce ktoś ukradł, jest dość depresyjnie i boli mnie głowa.
Biegówki też mi się marzyły, ale tu nie ma warunków może jak wrócę na starą ulicę sobie zafunduję
dana1s 20:10, 06 sty 2019

Nowa12 napisał(a)

Mam podobne doświadczenia. Sporo kupowałam w necie bo też nie ma aż tyle czasu żeby jeździć po szkółkach i nie wszystko jest dostępne.
Ale ze sklepów internetowych dostałam i pomylone rośliny i zdechłe i mikroskopijne. Odsyłać się nie opłaca.
Ale niewątpliwie jest to mega wygodne.
Lubię jak sklep prześle mi zdjęcie sadzonki albo kilku do wybrania przeze mnie. Wtedy wiem co kupuję.
Większego drzewka chyba bym nie zaryzykowała kupić w necie.
Najwięcej kupowałam na florini, ogrodowo i w albamarze.

Ja na allegro tylko zaznaczam co bym chciała kupić, kilka razy dostałam paczki z roślinami, a w zasadzie z kupką suchej ziemi i jakimś korzonkiem.
Tak byłoby idealnym rozwiązaniem, gdybyśmy mieli pewność jakości.
Przejrzałam te sklepy tak pobieżnie, później poczytam dokładnie ale na pierwszy rzut oka nie mają nic co mam na liście

Ja kupiłam wiśnie po 3 metry i to był najlepszy zakup jaki zrobiłam w necie, ale Pan już nie handluje
dana1s 20:13, 06 sty 2019

vts napisał(a)
A ja z racji tego że mieszkam w rejonie gdzie szkółki marniutkie głównie zamawiam w sadowniczym już od lat. Jestem b. zadowolona, profesjonalna strona, obsługa i dostawa. Nad sposobem zapakowania roślin zawsze się dziwię jak oni to umiejętnie robią. W ub. roku w największe upały rośliny doszły w idealnym stanie.
Danusiu podpatrzyłam u Ciebie rosa multiflora wpisałam ją na listę zakupową i tak jest często bo masz piękne sprawdzone rośliny w bajecznym ogrodzie.
Lila

Sadowniczy też przejrzałam i nic nie wybrałam. To wynika z mojej wybredności, a nie z okrojonej oferty. Mam coraz więcej odmian moich ulubionych roślin i coraz trudniej dostać interesujące rarytasy
Multiflory mam pod dostatkiem jak chcesz to daj znać
cieszę się, że w moim ogrodzie znajdujesz jakieś interesujące rośliny
dana1s 20:17, 06 sty 2019

Basilikum napisał(a)
to ja sie w tej licytacji nie bede spierac, wcale nie musze byc najstarsza
a w necie zamawiam tylko nasiona. Raz zamowilam i nie jestem zadowolona. Lubie pomacac i poogladac

Izuś jesteś kochana Już napisałam wyżej, że wszystkie mamy 18, chociaż ja wolałam mieć 20
Nasiona tez zamawiam bez jakiejś obawy, bo nawet jak coś pomylone to koszty małe. No i przychodzą w bardzo dobrym stanie
Też jestem z tych co obejrzy wszystkie możliwe sztuki zanim coś wybiorę. Kręcę, obracam i biorę najbardziej mi odpowiadający pokrój.
Niestety w stacjonarnych szkółkach trudno znaleźć ciekawe okazy, czasami się coś zdarzy ale trzeba by jeździć regularnie po wszystkich , a to raczej niemożliwe
dana1s 20:20, 06 sty 2019

pestka56 napisał(a)
Sadowniczy też mogę polecić. Od lat u nich kupuję i byliny, i krzewy czy drzewka. Raz zaliczyli wpadkę. Zamówienie na byliny za ponad 400 zł zostało źle zapakowane, a raczej nie zapakowane. Zawsze każdą doniczkę dobrze podlaną wkładają w torbę plastikową i tak zabezpieczają, że nawet nie drgnie w pudle. Jeśli jest kilka lub jak wtedy kilkanaście doniczek, są po otorebkowaniu sklejane ze sobą i przyklejane do ścian pudła. Ten jeden raz pracownik tylko powstawiał doniczki w pudła. Domyślcie się co dojechało Ale zgłosiłam problem i dostałam rekompensatę o równej wartości i takie rośliny jak ponownie wybrałam. Nie były to wprawdzie te same rośliny, bo złachmaniona paczka była jesienna, a rekompensata wiosenna. Zresztą te z jesiennej źle spakowanej paczki, choć wyglądały fatalnie, odżyły.

Każdemu się może zdarzyć , miło z ich strony że się zreflektowali. Ja w kilku miejscach jak jeszcze zamawiałam na all nie mogłam się wcale skontaktować ze sprzedawcą. Zastanawiałam się skąd się biorą te pozytywy i czy tylko ja miałam takiego pecha...