Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

gosika67 11:45, 10 mar 2019

Też mam Pomponellę, jestem bardzo z niej zadowolona. Balleriny nie mam, oglądam ją u kuzynki w ogrodzie.
dana1s 12:21, 10 mar 2019

pestka56 napisał(a)
Myślę, że to nie kwestia gubienia się róż sadzonych pojedynczo. Nie ma siły, żeby zniknęły gdy kwitną. Też mam kilka posadzonych osobno. Przy furtce, wejściu do domu, przy tarasie i koło śliwy Pissardi. To są duże silnie rosnące krzewy. I jeszcze dosadzę. Chcę koniecznie Gislayne de Feligonde
http://www.roses.webhost.pl/2008/03/ghislaine-de-feligonde/
Lubię gdy róże mają ciekawe historie, a ta ma fajną legendę poza tym jest piękna i ma śliczny kolor.
Moje główne kryterium wyboru, poza ADR, to kolor. Nie lubię czerwonych róż a mam Symphatie i to przy samych drzwiach do domu. Jest wielka i nie usunę jej już. Chyba posadzę jeszcze jedną, tym razem żółtą może. Druga może bardziej ciemno różowa to Angela. Rośnie na różance. Lubię ją za długość i intensywność kwitnienia. To też kryterium moich różanych wyborów. Z moich róż tylko Alchymist nie powtarza kwitnienia, ale 3 tygodnie czerwcowego szaleństwa rekompensują ten brak. Dostanie clematisy do kompanii.
Nie przepadam za różami o kwiatach pełnych, ale mam Novalis. To odstępstwo na rzecz koloru.

Ciekawa jestem, Danusiu, czy podobała ci się któraś z moich róż. Twoje są śliczne. Pomponella przy murze wymiata

Wklejam linki do opowieści o Ballerinie i Pomponelli na stronie mojego różanego guru. Bardzo ciekawe historie
http://www.roses.webhost.pl/2008/03/ballerina-2/#more-137
http://www.roses.webhost.pl/2010/11/pomponella/
http://www.roses.webhost.pl/2013/11/pomponella-2/

Kasiu lekturę Twojego ogrodu na pintereście zostawiłam sobie do poobiedniej kawki. Teraz wróciłam z ogrodu, pojechaliśmy zobaczyć czy ta wichura nie narobiła strat. Po drodze masakra sporo drzew połamanych, dachy uszkodzone i ciągle kursuje straż pożarna. U mnie dzięki Bogu nic się nie stało, tylko kilka gałęzi połamanych pozbierałam z wierzb i to wszystko Uff
U mnie w ogrodzie nie ma wcale czerwonego koloru, nie jestem fanką. Choć lubię czerwone róże w wazonie
Alchymist kocham mam dwie sztuki nad stawem. Uwielbiam ich zapach
Z chęcią poczytam historie róż, jakoś nigdy nie miałam na to czasu...
Ja lubię puste kwiaty, mam sporo róż o takich kwiatach. Ale te o kwiatach jak Phasmina , czy Wedding piano powodują że serce bije mi mocniej

dana1s 12:24, 10 mar 2019

gosika67 napisał(a)
Też mam Pomponellę, jestem bardzo z niej zadowolona. Balleriny nie mam, oglądam ją u kuzynki w ogrodzie.

Gosiu Pomponella jest cudowną różą, kwitnie cały sezon, podobnie Ballerina ale ma subtelniejsze kwiaty z daleka wygląda jak floks

Bardzo lubię Wedding Piano

dana1s 12:28, 10 mar 2019

W ogrodzie po wczorajszej wichurze spokój i brak strat, dzięki Bogu nic sie nie stało i nie zniszczyło
Pogoda taka sobie, ale jest ciepło. Podobno jutro ma być u nas biało...

dana1s 12:30, 10 mar 2019

dana1s 12:32, 10 mar 2019

Wiosna

dana1s 12:33, 10 mar 2019

Pierwszy kwiatek tawuły Ogon

dana1s 12:35, 10 mar 2019

dana1s 12:36, 10 mar 2019

Miłego dnia!!
pestka56 16:29, 10 mar 2019

Jak dobrze, że zajrzałam Pięknie kwitnie.
A u mnie tylko troszkę krokusów i iryski retikulaty. Te ostatnie tylko dwa rozkwitły. Jakoś ogród śpi w tym roku w porównaniu z innymi ogrodami.