Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 06:58, 02 maj 2019

AniazUroczyska napisał(a)
Danusiu, czy Twoje bergenie mieszkają w słonecznym miejscu?

Aniu u mnie rosną wszędzie i w słońcu i w półcieniu i w całkowitym cieniu. Wszędzie radzą sobie świetnie
Katkak 07:04, 02 maj 2019

Aaaale będzie cud warzywnik. Czekam na efekt końcowy. Idziecie jak burza, a miało tak długo trwać. Macie speeda jak Słomcie
dana1s 07:48, 02 maj 2019

I jeszcze trochę wczorajszego ogrodu

Całą noc padało jak z cebra, a teraz cudowne słońce jest na niebie. Taką pogodę to ja lubię. Ogród podlany, a my zaraz jedziemy dalej działać z warzywnikiem
dana1s 07:56, 02 maj 2019

Katkak napisał(a)
Aaaale będzie cud warzywnik. Czekam na efekt końcowy. Idziecie jak burza, a miało tak długo trwać. Macie speeda jak Słomcie

Kasiu mam nadzieję, że to miejsce w ogrodzie wreszcie nie będzie straszyć i będzie można bez wstydu tam zajrzeć. Sama jestem ciekawa efektu końcowego
Zobaczymy już wkrótce
Mieliśmy robić coś innego, ale jakoś tak wyszło, w sumie obojętne co się zrobi to już będzie zrobione Zaplanowaliśmy też szklarnię, tego się boję ...
My jak Słomcie, dziękuję za komplement, ale zostajemy za Nimi daleko w tyle...mamy wzór do naśladowania

pestka56 09:22, 02 maj 2019

Doprowadź wodę do każdej skrzyni, ale połóż taśmy kroplujące. Miałam podlewanie z centralnie ustawionej psiukawki w każdej skrzyni. To się nie sprawdza. Więcej wody leci naokoło niż do skrzyni.

Wczoraj wydałam wojnę mszycom. Zauważyłam pierwsze poskręcane młode liście na szczytach porzeczkowych pędów. Polaliśmy cały ogród Teppeki. On jest systemiczny i starczy oprysk na około 4 tygodnie.
Przy okazji wypróbowałam 5-metrową teleskopowa lancę. Łatwo nie było na początku, a J musiał targać za mną butlę opryskiwacza. Ale wreszcie mogę opryskać głogi, wreszcie do nich sięgam przez derenie flaviramea. No, i zadbam w końcu o mandżurkę.
dana1s 18:33, 02 maj 2019

pestka56 napisał(a)
Doprowadź wodę do każdej skrzyni, ale połóż taśmy kroplujące. Miałam podlewanie z centralnie ustawionej psiukawki w każdej skrzyni. To się nie sprawdza. Więcej wody leci naokoło niż do skrzyni.

Wczoraj wydałam wojnę mszycom. Zauważyłam pierwsze poskręcane młode liście na szczytach porzeczkowych pędów. Polaliśmy cały ogród Teppeki. On jest systemiczny i starczy oprysk na około 4 tygodnie.
Przy okazji wypróbowałam 5-metrową teleskopowa lancę. Łatwo nie było na początku, a J musiał targać za mną butlę opryskiwacza. Ale wreszcie mogę opryskać głogi, wreszcie do nich sięgam przez derenie flaviramea. No, i zadbam w końcu o mandżurkę.

Kasiu z pewnością zadbam o nawodnienie, może faktycznie wykorzystam linie kroplujące
U mnie też był atak zmasowany, ale widzę że się wyprowadziły
A ja muszę kupić nowy opryskiwacz, bo najechałam na rączkę kosiarką i ucięłam część i nie trzyma ciśnienia, a nie ma do niego części zamiennych Teraz kupię takiego z przystawka na herbicydy i teleskopową lancą już sobie upatrzyłam i tylko czekam na jakiś przypływ gotówki
Masz mszyce na wierzbie? Myślę, ale chyba u mnie nigdy ich tam nie było. W tym roku zaatakowały głównie trzmieliny europejskie i kilka jaśminowców. Ale już jest w porządku
dana1s 18:41, 02 maj 2019

Dzisiaj zrobiliśmy trochę w ogrodzie, ale od rana ciśnienie wariuję i ja dosłownie śpię na stojąco i zawraca mi się w głowie, chodzę jak pijana...
Rano zrobiłam oprysk na dwóch świerkach, bo wyglądają nieciekawie jeden choruje już czwarty rok staram się go leczyć, ale chyba na marne. Drugi to zeszłoroczny nabytek i w zeszłym roku miał cudne przyrosty, a w tym ani drgnie. Boję się, że go coś żre...
Potem posadziłam pełna miskę roślin które po drodze na działkę dała mi sąsiadka nie wiem co to, ale wyglądają na dzwonki poszły na nową rabatkę pod domkiem ogrodnika
M w tym czasie szykował deski i poszliśmy robić dalej warzywnik.
Zaczyna mieć kształt o jakim marzyłam
Teraz trochę papieru ściernego i farba.

Wygląda tak na chwilę obecną

A tak się prezentuje z odległości

dana1s 18:45, 02 maj 2019

Przeszłam się też na spacer po ogrodzie, kocham ten czas
Bujna zieleń i coraz więcej kwiecia!

vts 19:20, 02 maj 2019

Danusiu, również przyłączam się do zachwytów nad ogrodem. Zaglądam do Ciebie codziennie wieczorkiem i podczytuję, uczę się sporo np. estetyki, architektury krajobrazu, ogrodnictwa.
Pozwól że doradzę - połóż pod skrzynie siatkę na krety i agrowłókninę p. chwastom bo wybiją nawet z tej głębokości. Po zewnętrznej skrzynie utwardź ścieżkami bo chwaściory zaatakują.
Też miałam drewniane skrzynie przez trzy lata, dłużej nie wytrzymały, teraz mamy z gotowych obrzeży podmurówki.
bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę dużo sił i zdrowia abyście zrealizowali ten piękny projekt ogrodu.
Lila
greg66 19:28, 02 maj 2019

Danuś spaceruję wraz z Tobą po ogrodzie i co chwile się zatrzymuje aby podziwiać...wszystko