Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z ogródka na wsi

Z ogródka na wsi

Radziu2013 12:49, 28 lip 2017

eda napisał(a)
Radziu śliczne lilie i mieczyki cudo to pewnie te wcześniej wyklute bo u mnie liść jeszcze ...tytoń mam co roku sam się sieje i do niego przylatują wieczorem te nasze koliberki i szałwia trójbarwna bardzo ją lubię w tym roku mniej mi się wysiało ale wiedz że sama się sieje Buziaki na minioną dwusetkę

Dziękuję za buziaki i też przesyłam
Mieczyki wcześniej wyklute już przekwitły i akurat wyszło fajnie bo te pędzone przekwitły i na równi z ostatnim kwiatem "peter pears" rozwinął się pierwszy kwiat mieczyka wsadzanego wprost do gruntu

Ciekawe czy i do mnie te koliberki przyfruną...
zoja 12:57, 28 lip 2017

Radziu2013 napisał(a)

Zoja projekty z nudów to ja sobie na następne trzy lata zrobiłem przez te cztery dni
Zakupy na bazarku dzisiaj byłyale w necie za cebulkami i tak szperałem

aha już widzę jak te plany się nie zmienią
pochwal się zakupami
a cebulki to jakie patrzyłeś?
Radziu2013 12:59, 28 lip 2017

Jutro rodzice wyjeżdżają nad morze także cały tydzień będę siedział na wsi Ale się cieszę

Dzisiaj byłem na bazarku...ostatnio pisałem że zamówiłem u pani na targu kwiaty na wtorek ( no ale poszedłem po nie dzisiaj bo w domu we wtorek byłem dopiero po południu). Jestem i zadowolony i nie. Bo pani przywiozła mi wszystko co miała przywieźć aczkolwiek sadzonki pierwszej klasy to to nie są bo szałwia przycięta kocimiętka tak samo i za duże to one nie są (w sumie to zamawiałem w ciemno ale zawsze sadzonki były duuużo lepsze)
No ale co zrobić...za bardzo się nie przejmuję bo na wiosnę będą już fajne, duże a i w tym sezonie mam nadzieję że jeszcze trochę podrosną - będę im dawał do picia rozrobionego kurzaku (a propos co jest lepsze - odchody kurze czy gołębie?).

Oprócz tego wziąłem jeszcze trzy sadzonki białej szałwii (taki impuls i teraz się zastanawiam gdzie ją posadzę bo na rabacie którą teraz obsadzam-powstaje w planach jej nie ma, ale tyle miejsca mam że skrawek dlaa niej znajdzie się na pewno a w przyszłości jakby lepsza kwatera się znalazła to przesadzić można) sadzonkę białego łubinu (zamówiłem jeszcze jedną ale tak sobie myślę że w ogóle dwie mogłem - następnym razem zamówię jeszcze tą jedną ) i sadzonkę werbeny (ale zamówiłem jeszcze trzy)
Radziu2013 13:01, 28 lip 2017

zoja napisał(a)

aha już widzę jak te plany się nie zmienią
pochwal się zakupami
a cebulki to jakie patrzyłeś?

Toś mnie zmotywowała

cebulki patrzyłem tulipanów ale na razie nic nie zamawiałem. Musze na razie zrobić zaplanowane rabaty...może w przyszłym roku więcej z cebulowymi poszaleję
zoja 13:10, 28 lip 2017

Radziu2013 napisał(a)

Toś mnie zmotywowała

cebulki patrzyłem tulipanów ale na razie nic nie zamawiałem. Musze na razie zrobić zaplanowane rabaty...może w przyszłym roku więcej z cebulowymi poszaleję

tyle pomysłów, że na pewno coś nowego powstanie

taaaa... tulipany wiosną są jak nałóg... w minionym sezonie zaszalałam i miałam teraz NIC nie kupować, no ale... zobczę jak będzie za rok (czy zakwitną te pierwsze(niewykopane przeze mnie) i te nowo posadzone) jeśli zakwitną tylko świeżo sadzone to nałóg kupowania cebul poważnie ograniczę
Radziu2013 13:13, 28 lip 2017

zoja napisał(a)

tyle pomysłów, że na pewno coś nowego powstanie

taaaa... tulipany wiosną są jak nałóg... w minionym sezonie zaszalałam i miałam teraz NIC nie kupować, no ale... zobczę jak będzie za rok (czy zakwitną te pierwsze(niewykopane przeze mnie) i te nowo posadzone) jeśli zakwitną tylko świeżo sadzone to nałóg kupowania cebul poważnie ograniczę

Ja też się w tym roku nie bawiłem w wykopywanie. Wyciągnąłem tylko donice z tulipanami które rosły pod gankiem. Nie zdziwię się jakby te które zostały za bardzo nie kwitł - Hania mówiła że te zostawione zanikają czy coś takiego...a ona że wykopuje i zawsze kwitną

Już widzę jak kupowanie cebul ograniczysz
zoja 13:17, 28 lip 2017

Radziu2013 napisał(a)

Ja też się w tym roku nie bawiłem w wykopywanie. Wyciągnąłem tylko donice z tulipanami które rosły pod gankiem. Nie zdziwię się jakby te które zostały za bardzo nie kwitł - Hania mówiła że te zostawione zanikają czy coś takiego...a ona że wykopuje i zawsze kwitną

Już widzę jak kupowanie cebul ograniczysz

ja mam w koszykach to wiem, że w głąb ziemi nie uciekną
ostatnio coś sadziłam i troszkę odkopałam to cebulki wyglądają ładnie

ograniczę - bo się na nie obrażę
będę kupować po kilka sztuk a nie na kg
gobasia 14:03, 28 lip 2017

Tulipany nie zginą chyba ,że je coś pożre
wprost przeciwnie będzie ich coraz wiecej,a jak zdrobnieja to wtedy trzeba prezesadzić...tak samo jak lilie...Mam tak na jednej rabatce od kilku lat
zoja 14:08, 28 lip 2017

gobasia napisał(a)
wprost przeciwnie będzie ich coraz wiecej,a jak zdrobnieja to wtedy trzeba prezesadzić...tak samo jak lilie...Mam tak na jednej rabatce od kilku lat

bardzo to pocieszające
co kilka lat to ja je mogę wykopać i przesadzić
Radziu2013 14:09, 28 lip 2017

gobasia napisał(a)

Ooo to chodziło że zdrobnieją tylko coś pomyliłem