Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z ogródka na wsi

Z ogródka na wsi

Radziu2013 10:27, 30 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Radziu widzę, że nowa rabata i na niej posadziłeś krwawnicę różową, pamiętaj, że to roslina bagienna potrzebuje duzo wody aby dobrze kwitła.
Jak okwitnie to przytnij te kwiatostany wypuści nowe i znowu będzie kwitła.

Wieś co, niby bagienne Ale powiem Ci że ja jej jakoś dużo nie podlewać i dobrze sobie radzi i ładnie wygląda. Od momentu kupienia i podrosła i rozkrzewiła się i kwitnie nie przerwanie (stała się jedną z moich ulubionych roślin).
Dzięki za wskazówkę o przecięciu. A na wiosnę to przycinanie się ją przy samej ziemi bo ja się teraz gubię czy to jest krzewinka czy nie...
Radziu2013 10:28, 30 lip 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że działasz ostro i zmiany świetne.

Czy tak ostro to nie wiem ale w każdym bądź razie jakieś zmiany zachodzą
Radziu2013 10:31, 30 lip 2017

barbara_krajewska napisał(a)
Radziu, kocimiętkę i szałwię, a także wiele innych bylin po przekwitnięciu przycina się, dlatego sadzonki nie wyglądają korzystnie. Ale to dobra pora na ich rozmnażanie.

Tawuła kocha cięcie. Możesz ją z powodzeniem przyciąć na odpowiadającą Ci wysokość, a także odpowiednio ukształtować. Po cięciu wypuści nowe przyrosty i zagęści się.
Nowe przyrosty powinny zdrewanieć przed zimą. Tak więc sierpniowe cięcie będzie w sam raz.

Nawozy: gołębi i kurzy mają podobne właściwości. Oba zawierają dużo azotu (gołębi więcej) i odkwaszają glebę. Trzeba je stosować z umiarem. Najlepiej sporządzić gnojówkę i odpowiednio rozcieńczoną podlewać rośliny. Przenawożenie grozi zniszczeniem roślin. Poza tym nawożenie roślin azotem na ogół kończymy w lipcu.

Ok to może jednak tawuła zostanie (Ale czeka ją mocne cięcie). Kurczę to z kurzaku muszę zrezygnować...A z czego teraz się robi gnojowki?
barbara_kraj... 11:48, 30 lip 2017

Radziu2013 napisał(a)

Ok to może jednak tawuła zostanie (Ale czeka ją mocne cięcie). Kurczę to z kurzaku muszę zrezygnować...A z czego teraz się robi gnojowki?

Nie musisz rezygnować z pomiotu kurzego, możesz go dodać do kompostu, albo jesienią przekopać z glebą na głębokość ok. 20 cm.
O gnojówkach poczytaj tu: http://niepodlewam.pl/gnojowki-roslinne-z-czego-robic/
Monia81 18:11, 30 lip 2017

Nowa rabatka zobaczysz jak to szybko się rozrośnie fajnie będzie
Maly_Bialy_D... 19:08, 30 lip 2017

Radziu zacieram łapki na nową rabatę, bardzo podoba mi się ścieżka za nią, czy to drewniane plastry?
Nowalijka 20:48, 30 lip 2017

Radziu zainspirowałeś mnie. Dzisiaj w tym upale poszerzałam rabate na której trochę poprzesadzałam i dosadzałam. Dzisiaj kupiłam trzy jeżówki (albo dwie jezowki i jedną rudbekię) nie ma na niej opisu . Później wstawie u siebie zdjęcia to mi pomożecie. Skwar niesaowity. Poszerzanie kawałka ziemi zajęło mi pół dnia. Co się naodpoczywałam i nastekałam... Zdjęć nie dałam rady zrobić. Moze jutro.
Radziu2013 21:25, 30 lip 2017

barbara_krajewska napisał(a)

Nie musisz rezygnować z pomiotu kurzego, możesz go dodać do kompostu, albo jesienią przekopać z glebą na głębokość ok. 20 cm.
O gnojówkach poczytaj tu: http://niepodlewam.pl/gnojowki-roslinne-z-czego-robic/

Ok, dzięki
Radziu2013 21:25, 30 lip 2017

Monia81 napisał(a)
Nowa rabatka zobaczysz jak to szybko się rozrośnie fajnie będzie

Mam taką nadzieję
Radziu2013 21:26, 30 lip 2017

Maly_Bialy_Domek napisał(a)
Radziu zacieram łapki na nową rabatę, bardzo podoba mi się ścieżka za nią, czy to drewniane plastry?

Tak plastry, na jesieni jeszcze zbiore żwirek i odstąpię między plastrami