Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

basia3012 23:40, 21 sie 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, dziękuję za odwiedziny. Właśnie wróciłam z ogrodu. Musiałam uporządkować ścieżki, bo wpadałam dosłownie jak po sól do sąsiadki, i porządek poszedł swoją drogą. Ale go dziś spotkałam i przyrzekł, że już nie odejdzie, i będzie pilnował grafiku dla kosiarki.
No zobaczymy, czy dotrzyma słowa.

Na pewno będzie pilnował ale wiesz, jesteś szefem wszystkich szefów więc baczenie na niego musisz mieć.
ElzbietaFranka 21:39, 22 sie 2026

Haniu witam
U nas bardzo sucho ostatnie deszcze trochę podratowały wilgoć ziemi. Dzisiaj też deszczyk. Jest ciepło. Wichura nad ranem była.
Masz już zrobione zapasy czytam. Ja mam ciągle przed oczami twoje krzaki borówek pięknie owocujące. Mnie nie jest dane aby moje borówki tak owocowały. W tym roku ptaki mi obdziobaly. Ponieważ mam wodę na działce ma przegląd wszystkich ptaków od kaczek do maleństw które w tym roku z jajek powychodziły.
Uwielbiam te widoki siedząc przy oczku obserwuje jak te maluch się kąpia na liściach lilii a mama je obserwuje.

Haniu moje dzieci się nie garną do pomocy. Jeżdżą po świecie zamiast babci pomóc. Aj kto się zaopiekuje tym co stworzyłam sen mi z oczu spędza.

Pewnie też roślinność ograniczę. Najgorsze to podlewanie.

Pozdrawiam Haniu
hankaandrus_44 22:12, 22 sie 2026

Elu, nie ma co się smęcić. Młodzi mają inne poglądy na swoje życie. Jedni się garną do ogrodu, inni omijają szerokim łukiem. Dziś miałam spotkanie z niektórymi, owszem pytali czy już zebrałam zbiory. Ale i jeść ich nie chcą, ani pomagać przy zbiorach. Ja to widzę, ale to jest wynik ich pracy, utkwieni przy biurkach całymi dniami, chcą tego świata użyć. Zobaczyć co nieco. Niech żyją po swojemu. Nie pozwoliłam na interwencję rodziny w moje życie, niech moje dzieci sami sobie życie urządzają.

Ogród nie jest mój, jest dzierżawą od RODU, nie będę tkwić w nim do końca życia. Jak ktoś będzie chętny, to go w rodzinie przekażę, a jak nie, to zostawię zarządowi do dyspozycji. A póki jeszcze mogę, to korzystam.

Życzę jeszcze wielu sezonów, przede wszystkim w zdrowiu.

ElzbietaFranka 22:47, 22 sie 2026

Haniu ty zawsze mądrze piszesz i postępujesz. ROD pewnie chętnie wyzmie. U mnie własność ok poł hektara więc jest co robić. Na razie razem z eM obrabiamy on trawnik i sprawy techniczne ja resztę.
Do póki będę mogła to będę obrabiać.
Pozdrawiam Haniu
hankaandrus_44 10:51, 23 sie 2026

Dziękuję, Elu. Życie ma swoje prawa, a czy są one zgodne z naszymi oczekiwaniami? Czas pokaże. Dopóki mogę, dłubię w ogrodzie i staram sie nie grymasić, jak coś nie jest z moim pomysłem.

Miłej niedzieli. Wrzosy już kwitną.

Basieksp 11:47, 23 sie 2026

W lasach też już je widać Ja osobiście lubię ten czas, mimo, że lato powoli się kończy, jesień też ma swój urok