Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

ZbigniewG 19:35, 16 sie 2026

Hania powoli ogarniam ogród do przekazania, córka czuje bluesa w tym temacie ale muszę stopniowo zrobić go bardziej bezobsługowym - wiadomo to tylko pobożne życzenie
hankaandrus_44 20:28, 16 sie 2026

U mnie podobnie, wszyscy pracują, to czas do ogrodu jest wydzielany. Ale póki co, chcą jeść swoje własne owoce, to drzewek nie usuwam. Co to jest: 1 brzoskwinia, jedna śliwa, kilka krzewów borówek, 2 derenie jadalne i to wszystko. PO raz pierwszy mi się zdarzyła kumulacja owocowa. Ale ponieważ wolą soki, to poszło przez sokownik, mniej roboty, Zostały jeszcze
winogrona, ale to już zięć tym zakończy sezon.

Życzę udanego przekazania ogrodu, i żeby nie było kwęków, jak coś zginie z widoku. Tak jest u mojej sąsiadki/ Ogród wygolony po całości 1 rabata z kwiatami wieloletnimi od widoku, i koniec ogrodu. A kosić trawę trzeba.

ZbigniewG 18:05, 17 sie 2026

Hania a ja myślałem że ciut więcej bo u mnie dużo więcej a może i jeszcze więcej
Na szczęście większość to młodziaki bo pierwsze już dawno skończyły w kominku, starsze drzewa na moim piachu nie trzymały owoców
Jesienią wytnę trzecią i ostatnią czereśnię której trzy lata dawałem ostatnią szansę ale i tak iglaki rządzą
Przekazanie raczej bezkonfliktowe bo jak mówią ,, gena nie wygrzebiesz''
razem ściągamy cię ok awostki do ogrodu
hankaandrus_44 19:04, 17 sie 2026

No to masz pomoc, na dodatek z zaszczepionym genem. Gratuluję. Powodzenia.

anabuko1 17:04, 18 sie 2026

Haniu kochana witaj.

U mnie dziś w nocy w końcu popadało
Deszczyk był taki solidny,.. aż serce się radowało. Ale ziemia jeszcze spragniona, sucho było tak długo, że wypije i drugie tyle i więcej.

Twoje pomidory na zdjęciu wyglądają apetycznie.
U mnie też są.
I jazdy je lubi.
Taki urodzaj to skarb. I jak to dobrze napisałaś kwiatki cieszą najbardziej. Ja też bym bez nich nie wytrzymała.

A Matka Boska Zielna u Ciebie hojna w tym roku Słoiki dzwonią, przetwory gotowe, teraz tylko czekać na grzyby. U mnie też zapowiadają opady, może w końcu coś w lesie wyskoczy. Na kurki też bym się wybrała, bo tęsknię za tym zapachem lasu.

Ogród masz przepiękny ta zieleń, hosty i te rudbekie przy szklarni jak małe słoneczka.

Trzymaj się ciepło i daj znać jak już pójdziesz na grzyby, czy cis znajdziesz.
Pozdrawiam serdecznie
hankaandrus_44 09:16, 19 sie 2026

Aniu, dziękuje za otuchę, bo już w siebie zwątpiłam. Czy dam rade w tym roku upchnąć wszystko w słoiki. Ale jakoś się udało. Zbiory do spiżarni już skończone, teraz tylko kompostownik powoli zapełniać. A las na nas poczeka, bo u mnie teraz pogoda deszczowa się robi. Może nie ulewy ale tyle wystarczy, by sypnęło leśnym "złotem". Nie na darmo starzyki mówili, że las żywi, las buduje, i las ubiera. A mnie już ta leśność się śni. Hasać po chaszczach już nie wydolę, ale po leśnych dróżkach, w jesiennym słońcu chce się pospacerować bez hałasu.

życzę szybkiego wypadu w leśne ostępy.

basia3012 16:07, 19 sie 2026

Haniu, zbiory owocowe na bogato. Fajnie, że przetwarzasz je. Rodzina pewnie zadowolona, będzie miała rarytasy.
To lato było trochę upalne więc owoce u nas spadały. Śliwki pomroziłam, będą do ciasta.
Zdrówka, pozdrawiam.
hankaandrus_44 20:17, 20 sie 2026

Basiu, dziękuję za odwiedziny. Właśnie wróciłam z ogrodu. Musiałam uporządkować ścieżki, bo wpadałam dosłownie jak po sól do sąsiadki, i porządek poszedł swoją drogą. Ale go dziś spotkałam i przyrzekł, że już nie odejdzie, i będzie pilnował grafiku dla kosiarki.
No zobaczymy, czy dotrzyma słowa.

sylwia_slomc... 20:23, 20 sie 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
Aniu, dziękuje za otuchę, bo już w siebie zwątpiłam. Czy dam rade w tym roku upchnąć wszystko w słoiki. Ale jakoś się udało. Zbiory do spiżarni już skończone, teraz tylko kompostownik powoli zapełniać. A las na nas poczeka, bo u mnie teraz pogoda deszczowa się robi. Może nie ulewy ale tyle wystarczy, by sypnęło leśnym "złotem". Nie na darmo starzyki mówili, że las żywi, las buduje, i las ubiera. A mnie już ta leśność się śni. Hasać po chaszczach już nie wydolę, ale po leśnych dróżkach, w jesiennym słońcu chce się pospacerować bez hałasu.

życzę szybkiego wypadu w leśne ostępy.

Udanych zbiorów Hanusiu
hankaandrus_44 21:40, 20 sie 2026

Dziękuję, Sylwio.