Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

ElzbietaFranka 22:57, 19 lip 2026

Haniu u nas pada od kilku godzin. Cieszę się z każdej kropli nie muszę podlewać.
Zmiana pogody o godz 12 w południe 32 stopnie teraz 16.

Ja znoszę temperaturę do 25 powyżej to udręka.

Jak tam twoja borówka. U mnie któryś rok z kolei nie za bardzo jak są owoce to mi jeszcze ptactwo wydziobie.
Pozdrawiam Haniu
hankaandrus_44 23:45, 19 lip 2026

Elu, borówka przemarzała trzykrotnie tej wiosny. No i susza zeszłoroczna też ją dopadła. W tym roku słabo owocuje. Musi odpocząć, przycięłam gałązki, trochę się przerzedziło. Nie narzekam, bo owoce mam jeszcze w piwnicy. Tak to bywa, chorowałam jesienią, więc za bardzo do ogrodu nie miałam dostępu. On odpoczął ode mnie, a ja od niego.

Życzę zbiorów, nie ważne, czy obfite, czy takie sobie. Ważne, że rośliny żyją, a w sierpniu je jeszcze zasilę dobrociami. Trzeba je dobrze zasilić teraz, i dać dużo wody. I będzie dobrze. Czy ja pisałam, że borówka nie lubi zwykłej ziemi tylko torfową? Najlepiej dodać torf i po wierzchu korę, żeby chroniła wilgoć w korzeniach. Ja co roku torf dosypuję, chociaż po trochu. A mam je już 40lat. I żyją.

Inne owoce też będą. Brzoskwinie, śliwki, jeżyny i namiastka borówek. Nie jest źle. A na końcu dereń i jabłka od sąsiada.

Miłego tygodnia i miłych snów.

Joku 17:28, 20 lip 2026

U mnie w tym roku urodzaj borówkowy, aż się pędy ugięły do ziemi. Wczoraj odkryłam że na jednym krzaku są już dojrzałe owoce.