Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Milka 11:56, 03 lip 2017

Co tam popękane szyby, jak taka róża i pomidory w niej masz tego dobra, a ta pora to trudna juz, bo cięcia od groma.
u nas prognozy podobne, zimny wiatr u nas.
BasiaLT 11:58, 03 lip 2017

Haniu będziesz zbierać nasionka jarzmianki? bo ja bym się chętnie pisała.
Nie szkoda ci było ciąć takich pięknych naparstnic? one jeszcze w połowie kwitły.
Kasiek 14:16, 03 lip 2017

Tez juz sie nie boje ciecia w polowie sezonu. W tamtym roku scielam swoja edenke bo mi mocno zachorowala i co? Urosla i zdazyla jeszcze zakwitnac, i to jak pieknie i bez grzyba. Masz racje Haniu, nie ma co sie rozkliwiac, jak trza to trza
Roza i wszystko inne, piekne
Basilikum 17:10, 03 lip 2017

hanka_andrus napisał(a)
I jeszcze muszę, Izabelko! Róż pnących nie cięłam wiosną, bo zimno było długo, a teraz z tego kołtuny się porobiły. Trzeba skracać, bo przejść przez bramkę bez kucania nie mogę.Rzut oka na trawniczek. Też do koszenia! Powojnik szaleje, a borówki nabierają masy.

Haniu piekn ten widok pozwol, ze go pod powiekami zostawie
hanka_andrus 19:24, 03 lip 2017

violka171 napisał(a)
pomidory takie duże już masz????????
no no ,ładnie
Mi naparstnica w tym sezonie urosła na 1.50 metra-oszalała chyba
miłego dnia

Naparstnice mi wyrosły na ponad 2 m. Wczoraj te najwyższe skróciłam o głowę, bo by dzisiejszy wiatr i tak by je wyłamał. Teraz kwitną boczne pędy. Po przekwitnieniu będę wyłamywać również, Zostawię jedną, dwie na nasiona. Gdybym zostawiła wszystko, byłby ogród naparstnic!
Dzień był miły, dziękuję. Udało się skosić trawniczek i przyległości, i w pomidorach czystkę zrobiłam, Od jutra rabaty do przeglądu i warzywnik.

hanka_andrus 19:29, 03 lip 2017

jola54 napisał(a)
Witaj Haniu! Haniu u mnie kocimiętka przekwitła, czy mam ją przyciąć?,...pozdrawiam

Strat współczuję, ale na to nie mamy wpływu. Trudno.

Kocimiętkę możesz przyciąć na wysokość 5 cm od ziemi. U mnie jeszcze kwitnąca, ale jak w rabaty wjadę z pazurkami i sekatorem, to też będą "skróty" w kocimiętce.
Przez te opady ciągłe wszystko mi wybujało niewiarygodnie.
Uwielbiam czerwiec i lipiec w ogrodzie. Właśnie chyba przez ten busz na rabatach.
violka171 19:35, 03 lip 2017

hanka_andrus napisał(a)

Naparstnice mi wyrosły na ponad 2 m. Wczoraj te najwyższe skróciłam o głowę, bo by dzisiejszy wiatr i tak by je wyłamał. Teraz kwitną boczne pędy. Po przekwitnieniu będę wyłamywać również, Zostawię jedną, dwie na nasiona. Gdybym zostawiła wszystko, byłby ogród naparstnic!
Dzień był miły, dziękuję. Udało się skosić trawniczek i przyległości, i w pomidorach czystkę zrobiłam, Od jutra rabaty do przeglądu i warzywnik.

jak to na nasiona?chyba że komuś dasz
ja zeszłego sezonu obcięłam nasion nie zebrałam a i tak urosła
Pracuś z Ciebie mmmmm
ja mam dziś wieczór dla siebie Krasnalki na działce z Bogdanem nocują i juz mi za cicho w domku samej ,dziś ostatni raz zabrałam Krasnalkę do pracy,serce boli mnie jak je tak rano zrywam ;-(
hanka_andrus 19:41, 03 lip 2017

Irenko, BasiuLT, Kasiu, Izabelko, dziękuję za miłe wpisy.

Dziś kosiłam i plewiłam w szklarni, podwiązałam pomidorki.
Nie jestem z nich zadowolona. Z uwagi na deszcze i nadmiar wilgoci słabo się zapylają. Nie chciałam pryskać ale jednak muszę.

Jarzmiankowe nasionka będę zbierać, BasiuLt. OcZywiście podeślę Tobie. I chyba jeszcze coś Tobie obiecywałam, już nie pamiętam, a nie zapisałam, gapa ze mnie. Przypomnij mi na priv, proszę.

Ogólnie z dzisiejszych prac jestem zadowolona, bo miało nie być pogody od 15-tej, a do teraz słoneczko świeci.
Lecę zobaczyć prognozy na jutro.

boguslawa_ma... 19:53, 03 lip 2017

Haniu nie jesteś zadowolona z pomidorków? a u mnie ładne tylko trochę za gęsto posadziłam ,ale już mam duże owoce,zobacz u mnie.
hanka_andrus 20:14, 03 lip 2017

Bogusiu, ze wzrostu pomidorków jestem zadowolona, ale nie wiążą owoców. Pyłek wilgotny i się nie osypuje, a motyli i trzmieli w czasie deszczu nie uświadczysz. Teraz trochę się z pogodą poprawiło, może kolejne grona będą z owocami.
W rezultacie mam wypadnięte drugie grono. Ale o tym to już gazety pisały 20 lat temu. Trzeba było przy takiej pogodzie hormonizować kwiaty, ale to już ingerencja chemiczna, a ja tego nie chcę. Też mi wyszło ciut gęsto, ale to dlatego, że miałam małe sadzonki. Teraz się rozrosły.