Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

stasunia 10:23, 11 paź 2017

Haniu pokazałaś dorodną fasolkę - już bym gotowała zupę z fasoli grzybów
hanka_andrus 10:39, 11 paź 2017

asiak 10:52, 11 paź 2017

hanka_andrus napisał(a)
Miłego dnia!

Tobie Haniu również
BasiaLT 12:06, 11 paź 2017

Ale u ciebie piekne słońce. U mnie zimno i pada.
Również życzę milego dnia
hanka_andrus 19:35, 11 paź 2017

Basiu, Asiu, piękne słońce to było wczoraj, a dziś leje od rana.

Całe szczęście, że od piątku jest nadzieja na suchy weekend.

boguslawa_ma... 20:15, 11 paź 2017

Dalie u ciebie jeszcze ładne u mnie leżą po deszczu
GorAna 20:20, 11 paź 2017

hanka_andrus napisał(a)
Do weekendu obiad z fasolą będzie -

Haniu, po spożyciu fasolki, będziesz w weekend działać w ogrodzie jak odrzutowiec
Uważaj na Się
Buziaki
hanka_andrus 20:40, 11 paź 2017

Aniu, chyba jednak w kosmos nie wystrzelę.

A fasolkę uwielbiam w każdej postaci. I ponoć od czasu do czasu wskazana dla zdrowotności i ona, i groch.
Bogusiu, jak moje dalie po dwóch dniach ulewy będą wyglądać, tego nie wiem, ale jeszcze kwitną, chociaż ich czas już dobiega końca.

bleebla 20:57, 11 paź 2017

Haniu,czytałam wczoraj wątek o borówkach amerykańskich i pisałaś w nim, że masz borówkę, ale nie znasz jej nazwy. Pisałaś, że ma małe owoce. Wydaje mi się, że znalazłam tą odmianę.

Opis odmiany:

Borówka amerykańska 'Rubel' to jedna z najstarszych odmian borówek, wyselekcjonowana w New Jersey w 1912 roku. Jeśli zależy nam na walorach zdrowotnych to odmiana 'Rubel' jest pod tym względem najlepsza.

Charakteryzuje się dość silnym, ale proporcjonalnym wzrostem, a ich prowadzenie i formowanie jest stosunkowo łatwe. Odznacza się znaczną plennością i ma smaczne, jędrne owoce. 'Rubel' jest klonem jednej z pierwszych odmian borówki wysokiej, jakie zaczęto uprawiać w 1912 roku. Nie ma tego wigoru i aromatu, jak hodowcom udało się wydobyć w późniejszych latach.

Owoce

Owoce borówki 'Rubel' są znacznie mniejsze od owoców większości odmian, ale nadrabiają to obfitością plonów z jednego krzaka. Małe rozmiary, skoncentrowany, słodko-kwaśny smak i niewielka zawartość wody sprawiają, że owoce tej odmiany są doskonałym dodatkiem do ciast, muffinów i innych wypieków - dają skoncentrowany aromat i nie robi się z nich śliska, wodnista papka.

Antyoksydanty - substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się.

Borówka 'Rubel' to prawdziwa supergwiazda, stale goszcząca na szczycie list jako jedna z odmian zawierających najwięcej przeciwutleniaczy. W jednym z badań przeprowadzonych przez amerykański departament rolnictwa (USDA) przeanalizowano odmiany borówki amerykańskiej i okazało się, że odmiana 'Rubel' zawiera ponad 3 razy więcej antyoksydantów niż popularny 'Bluecrop', który na cały świecie zdominował uprawy towarowe.

Pewności oczywiście nie mam
hanka_andrus 21:20, 11 paź 2017

Aguśiu, dziękuję za cenne informacje dotyczące borówki Rubel. Może to on i jest, bo wszystko na to wskazuje. Ja nabyłam ją w zakładzie doświadczalnym w Strzekęcinie k/ Koszalina. I była to pierwsza borówka na tym terenie. Krzew jest u mnie od połowy lat 80-tych. Czyli już wiekowy i ciągle owocujący..
W tę jesień chcę go odmłodzić, przycinając połowę pędów do ziemi. W przyszłym roku- następne pół.

I jest najsłodszą borówką w moim zestawie.