Haniu,czytałam wczoraj wątek o borówkach amerykańskich i pisałaś w nim, że masz borówkę, ale nie znasz jej nazwy. Pisałaś, że ma małe owoce. Wydaje mi się, że znalazłam tą odmianę.
Opis odmiany:
Borówka amerykańska 'Rubel' to jedna z najstarszych odmian borówek, wyselekcjonowana w New Jersey w 1912 roku. Jeśli zależy nam na walorach zdrowotnych to odmiana 'Rubel' jest pod tym względem najlepsza.
Charakteryzuje się dość silnym, ale proporcjonalnym wzrostem, a ich prowadzenie i formowanie jest stosunkowo łatwe. Odznacza się znaczną plennością i ma smaczne, jędrne owoce. 'Rubel' jest klonem jednej z pierwszych odmian borówki wysokiej, jakie zaczęto uprawiać w 1912 roku. Nie ma tego wigoru i aromatu, jak hodowcom udało się wydobyć w późniejszych latach.
Owoce
Owoce borówki 'Rubel' są znacznie mniejsze od owoców większości odmian, ale nadrabiają to obfitością plonów z jednego krzaka. Małe rozmiary, skoncentrowany, słodko-kwaśny smak i niewielka zawartość wody sprawiają, że owoce tej odmiany są doskonałym dodatkiem do ciast, muffinów i innych wypieków - dają skoncentrowany aromat i nie robi się z nich śliska, wodnista papka.
Antyoksydanty - substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się.
Borówka 'Rubel' to prawdziwa supergwiazda, stale goszcząca na szczycie list jako jedna z odmian zawierających najwięcej przeciwutleniaczy. W jednym z badań przeprowadzonych przez amerykański departament rolnictwa (USDA) przeanalizowano odmiany borówki amerykańskiej i okazało się, że odmiana 'Rubel' zawiera ponad 3 razy więcej antyoksydantów niż popularny 'Bluecrop', który na cały świecie zdominował uprawy towarowe.
Pewności oczywiście nie mam