Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 20:05, 06 mar 2017

violka171 napisał(a)

acha ,to jeszcze podpowiedz mi bo nie rozumiem,ta Lwia Paszcza którą Nata przytargała,została zielona przez zime,dzis zauważyłam że z pedów zeszłorocznych puszcza skubana młode,a nasionka swoją drogą ma -zgłupiałam kompletnie

Lwia paszcza, jak jesienią zostawiona na rabacie, to w sprzyjających warunkach odbija i jest pełnowartościową rośliną. Suche nasionka posiej obok niej i będziesz miała gotowa rozsade, Ja swoich nie zimuję, bo nie lubię bałaganu na wiosnę.
Wszystkie nasionka i z jesieni, i z wiosny dobrze kiełkują, to siewek powinnaś mieć dużo. One będa takie ciemno zielone. Zdjęcia pokazowego nie mam.
Powodzenia.

To samo jest z postemonami. Twoje słyszałam mają zadatek na powtórzenie sezonu. Mój niestety nie przeżył zimy, ale mam nasionka. Będę wysiewać.
violka171 20:15, 06 mar 2017

acha ,to juz wszystko wiem dziekuje
ja Haniu tez wysiej ponstemona z nasion które ten ma,wyjda to wyjda nie to nie,zawsze mam juz gotowca zeszłorocznego
tak myslę Haniu moze dlatego mi przezimował bo zrobilam niewielki kopczyk
a jeszcze pytanie HANIU,kiedy krzewuszka cudowna odbija,czy ona rośnie na zezłorocznych pędach ?
Bogdzia 20:15, 06 mar 2017

Zagladam zobaczyc czy byłas na działce ale o deszczu czytam. U mnie tez popadało ale niezbyt dużo, za to niestety przymrozki zapowiadają. Ja na deszcz zawsze chętna ale na przymrozki to juz nie.
hanka_andrus 20:20, 06 mar 2017

Radziu2013 napisał(a)
Haniu bo pisałaś u mnie chyba coś o łące kwietnej więc pytanie- Czy są takie paczki z nasionami na taką łąkę ale takie o,5kg?

Radziu, są takie zestawy można kupic w internecie, ale spróbuj sam skomponowac sonbie zestaw na taką łączkę.
Proponuję: facelia, mak polny, chaber bławatek, nagietek, czarnuszka, maczek kalifornijski, maciejka, złocień-margerytka. jakieś jare zboże- owies, pszenica. Wszystkiego po troszeczku
Może nawet niektóre z tych już masz. Będzie i pachnąco i kolorowo. Nie musisz mieć od razu pół hektara, Ot jedną rabatkę. Potem będą się Tobie same rośliny rozsiewać, albo co roku będżiesz zbierał nasionka. z przeznaczeniem na wysianie łąkowe.

Obiecuję i kwiaty i motyle.
Basilikum 20:23, 06 mar 2017

mi paszcze przezimowaly w zeszlym roku w tym wyglada, ze tez cos z nich bedzie. Postemon nie wiem jeszcze
hanka_andrus 20:28, 06 mar 2017

A ja siewki zobacz e za miesiąc może. Przy takiej pogodzie, to tylko pewny jest szalik i czapka.

U mnie też jakieś temperatury na niebiesko widzę. Brrr

Ale mówią, że jak Sw, Józef ptaszki wszystkie pożeni to już na bank będzie ocieplenie! Oby!
Radziu2013 20:46, 06 mar 2017

hanka_andrus napisał(a)

Radziu, są takie zestawy można kupic w internecie, ale spróbuj sam skomponowac sonbie zestaw na taką łączkę.
Proponuję: facelia, mak polny, chaber bławatek, nagietek, czarnuszka, maczek kalifornijski, maciejka, złocień-margerytka. jakieś jare zboże- owies, pszenica. Wszystkiego po troszeczku
Może nawet niektóre z tych już masz. Będzie i pachnąco i kolorowo. Nie musisz mieć od razu pół hektara, Ot jedną rabatkę. Potem będą się Tobie same rośliny rozsiewać, albo co roku będżiesz zbierał nasionka. z przeznaczeniem na wysianie łąkowe.

Obiecuję i kwiaty i motyle.

Mi Haniu chodziło żeby z tyłu za stodołą gdzie jset młodziutki sad zrobić takie ścieżki do spacerowania a ścieżki miałyby wyznaczać właśnie takie połacie łąk Pół hektara tam raczej nie będzie
hanka_andrus 21:39, 06 mar 2017

No to Radziu,spróbuj z jedną ścieżką, i rabatami po obu stronach. Bo w rzędzie drzew raczej nic nie powinno rosnąć, ma byc czysto. Bo jak zrobisz opryski, i nawożenie?

I nawet ja pod drzewkiem wyrośnie trawa, to ją w czerwcu przewrócisz do góry nogami i za nawóz dodatkowy będzie robić. Ale ja sadownikiem nie jestem, znam to z opowieści dziadka. Dziadek co roku jesienią pod drzewka dawał obornik, i go przykopywal, a wiosną już nic, i dopiero w czerwcu ten trawiasty dodatek.
violka171 21:44, 06 mar 2017

Haniu pytałam jeszcze kiedy krzewuszka cudowna odbija,czy ona rośnie na zezłorocznych pędach ?
już gogiel mi pomógł
Radziu2013 21:53, 06 mar 2017

Dziękuje Haniu za radę, rzeczywiście nie pomyślałem o kilku rzeczach. Muszę się wybrać w któryś dzień do ogrodu żeby wszystko obejrzeć bo zdjęć z tamtej części nie mam. Tylko jeszcze chciałem sprostować - ja nie chciłbym robić tej łąki kwietnej pod same drzewka tylko tak jakby otaczać je zostawiając wokół pni wolne miejsca- no nie wiem jakby ci to wytłumaczyć... najlepiej byłoby na rysunku ale nawet ten mi nie wyszedł