Nie planuje zamieniać runinki, po prostu dosadziłam w puste wiosna miejsca, potem tu króluje rozplenica. Ciemierniki latem maja ładne liście, wtopią się w runiankę
Od lat nawożę Agrecolem do Magnolii, gdyż maja specyficzne wymagania dot kwitnienia. Pewnie można do kwasolubnych zastosować, ale czy potem magnolie bedą kwitnąć tak obficie jak po Agrecol, nie wiem. Chyba od 10 lat stosuje ten nawoz. Pudełko wystracza mi na cały sezon dla 4 magnoli
Kasi
Kasia Promanalu nie można już potem stosować, bo olej może uszkodzić liście. Tylko prewencyjny oprysk wiosna. Poza tym gdy larwy wylęgną się i przepoczwarza w pajączki to juz im olej nie szkodzi, wiec oprysk jest bezskuteczny. Nastepny oprysk w maju na przędziorki i szpeciele np Ortusem
za ciepło! Przy zapowiadanych 22 stopniach larwy juz moga byc w fazie przepoczwarania. Poczytaj opakowanie produktu i mechanizm jego działania
To nie jest typowy srodek chemiczny, ktory kontaktowo działa lecz substancja oleista, ktora w odpowiedniej temepraturze ma okleić larwy szkodnikow. Gdy jest za ciepło, olej jest zbyt rzadki i nie spelni swej roli. Ale niech sie dzieje wola nieba, trzeba czytac o środkach , ktore sie stosuje a nei ślepo naśladować.
Przeciez w piątek w całej Polsce ma byc prawie lato a w sobote niemal upalnie. Olej bedzie zbyt rzadki na roslinach. Szkoda czasu, zdrowia i pieniedzy