Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 06:38, 30 mar 2017

Mala_Mi napisał(a)
W tym roku nie pryskane.. mówi się trudno
U Ciebie to już lato

Stokrotki cudne

Niestety poza weekendami nie mam czasu oglądać ogrodu, jakoś ta wiosna przecieka mi między palcami
Kasya 06:40, 30 mar 2017

Madzenka napisał(a)

Wykorzystaj motywację M

Tak magnolie już nawoziłam , ok 2 tygodnie temu. Marzec to czas pierwszego nawożenia, potem w trakcie kwitnienia i potem w lipcu przed związaniem pąkow na przyszly sezon

A nawozisz specjalnym nawozem do magnolii czy taki do kwasolubnych tez może być ?
Madzenka 06:41, 30 mar 2017

anna_t napisał(a)
świetne te ciemiernikowe rabaty!
Będziesz zamieniać runianke na ciemierniki? Czy one poza wiosna brzydkie?

Nie planuje zamieniać runinki, po prostu dosadziłam w puste wiosna miejsca, potem tu króluje rozplenica. Ciemierniki latem maja ładne liście, wtopią się w runiankę
Madzenka 06:43, 30 mar 2017

AniMa napisał(a)
Tez popryskałam promanalem - ostatnia chwila była, bo wczoraj kupę pąków się otworzyło - łącznie z nowa magnolią Jedyne co to doorenbosy nie ruszają - mam nadzieję, że to normalne....

Odrębność maja bardzo późno liście, zdecydowanie pózniej od pozostałych a zwłaszcza pospolitych brzóz, które u nas już pokazały młode listki, bez obaw
Madzenka 06:43, 30 mar 2017

AniMa napisał(a)
Tez popryskałam promanalem - ostatnia chwila była, bo wczoraj kupę pąków się otworzyło - łącznie z nowa magnolią Jedyne co to doorenbosy nie ruszają - mam nadzieję, że to normalne....
Madzenka 06:45, 30 mar 2017

Kasya napisał(a)

A nawozisz specjalnym nawozem do magnolii czy taki do kwasolubnych tez może być ?

Od lat nawożę Agrecolem do Magnolii, gdyż maja specyficzne wymagania dot kwitnienia. Pewnie można do kwasolubnych zastosować, ale czy potem magnolie bedą kwitnąć tak obficie jak po Agrecol, nie wiem. Chyba od 10 lat stosuje ten nawoz. Pudełko wystracza mi na cały sezon dla 4 magnoli
Madzenka 06:48, 30 mar 2017

oliwka napisał(a)

Co ja tu czytam, czy to znaczy, że mogę swoje siewki stipy juz posadzić na balkonie. Zajmuja mi parapety u dziecka w oknie i niezbyt ladnie wyglądaja ... Marzenka a co myślisz o sianiu werbeny do gruntu, mozna już czy za zimno?

Oliwka siewki to insza inszość, wg mnie wymarzną młode trawki

Werbene możesz z powodzeniem siać wprost do gruntu. Moja sie co roku tak sama sieje
Madzenka 06:52, 30 mar 2017

KasiaWB napisał(a)

u Ciebie prawdziwa piękna wiosna my pryskaliśmy promanalem wczoraj tj. 28.03., bo wcześniej było jeszcze chłodniej. U nas na wschodzie dzisiaj to dopiero drugi cieplejszy dzień, ale teraz popołudniu chłodno i pada deszcz, w tym momencie temperatura 13 stopni, więc chyba w porę opryskałam Promanalem? czy ten zabieg się powtarza np. za ileś dni czy raz wystarczy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam wiosennie

Kasi
Kasia Promanalu nie można już potem stosować, bo olej może uszkodzić liście. Tylko prewencyjny oprysk wiosna. Poza tym gdy larwy wylęgną się i przepoczwarza w pajączki to juz im olej nie szkodzi, wiec oprysk jest bezskuteczny. Nastepny oprysk w maju na przędziorki i szpeciele np Ortusem
Madzenka 06:56, 30 mar 2017

kasia_c napisał(a)
Ja promanalem prysnę w weekend. Wydaje mi się że raz się pryska

za ciepło! Przy zapowiadanych 22 stopniach larwy juz moga byc w fazie przepoczwarania. Poczytaj opakowanie produktu i mechanizm jego działania
To nie jest typowy srodek chemiczny, ktory kontaktowo działa lecz substancja oleista, ktora w odpowiedniej temepraturze ma okleić larwy szkodnikow. Gdy jest za ciepło, olej jest zbyt rzadki i nie spelni swej roli. Ale niech sie dzieje wola nieba, trzeba czytac o środkach , ktore sie stosuje a nei ślepo naśladować.
Przeciez w piątek w całej Polsce ma byc prawie lato a w sobote niemal upalnie. Olej bedzie zbyt rzadki na roslinach. Szkoda czasu, zdrowia i pieniedzy
Madzenka 06:56, 30 mar 2017

Do ozostalych osob odwiedzającyh macham juz zbirowo bo KAM do pracy