Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 09:36, 20 lut 2018

Anda napisał(a)
Przy tarasie troche za malo slonca na roze. Tam jakies hortki ogrodowe dalyby rade

Mnie troche zgrzytaja rozchodniki przy hortkach. Hortki lubia mokro, a rozchodniki nie bardzo i wtedy moga sie pokladac.

Wrzuc plan z odleglosciami itd.

Ewuś wrzucę wieczorem, muszę rozrysować tą rabatę te rozchodniki w połączeniu z hortkami widziałam u Joli z ogrodu wśród pól i wiatrów i bardzo mi się to spodobało chociaż pierwszą myśl na tą rabatę miałam taką, że przed hortkami chciałam, żeby były plamami różne byliny typu pysznogłówka, szałwia, przetacznik, ożanka, piwonia i np. wmieszana w to rozplenica hameln tylko, że ja nie umiem tego za bardzo połączyć, żeby to tak ładnie wyglądało lubię plamy kolorów a wyszło mi minimalistycznie...
Anda 09:53, 20 lut 2018

Ja tez juz widzialam rozchodniki z hortkami gdzies i wtedy juz sie zastanawialam, jak to razem funkcjonuje, zwlaszcza po paru latach. Czasem rosliny nas zadziwiaja U mnie tymianek pod hortensja nie dal rady niestety, a tak ladnie to wygladalo

Jesli lubisz plamy kolorow to moze lepiej isc choc troche w tym kierunku, bo potem caly czas moze Ci tego brakowac. Ewentualnie mozesz posadzic najpierw troche mniej, zostawic miejsce i dosadzac etapami pasujace elementy jak w ukladance
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 10:02, 20 lut 2018

Anda napisał(a)
Ja tez juz widzialam rozchodniki z hortkami gdzies i wtedy juz sie zastanawialam, jak to razem funkcjonuje, zwlaszcza po paru latach. Czasem rosliny nas zadziwiaja U mnie tymianek pod hortensja nie dal rady niestety, a tak ladnie to wygladalo

Jesli lubisz plamy kolorow to moze lepiej isc choc troche w tym kierunku, bo potem caly czas moze Ci tego brakowac. Ewentualnie mozesz posadzic najpierw troche mniej, zostawic miejsce i dosadzac etapami pasujace elementy jak w ukladance

Ewuś chyba masz racjęlubię gdy roślinki przenikają się jedna w drugą, do tego falujące miedzy nimi trawki, tylko jak to połączyć z różanką w jedno...

coś takiego mi się podoba
Margerytka40 10:12, 20 lut 2018

Jak lubisz bogactwo kolorów to minimalizm z pewnością nie dla Ciebie. Nie umiem doradzić jak zestawić to co byś chciała . Może zajrzyj do Lukiego z "Ogrodowa przygoda Łukasza" . Dla mnie jego bylinówka to cud.
Anda 10:21, 20 lut 2018

Wiem, ze trudno Caly czas sie tego ucze. I wiem teoretycznie, ze trzeba zaczac od ram i struktur, roslin dominujacych, a na koncu wypelniacze. Byliny w grupach po trzy lub piec. Wrzuc ten plan z wymiarami i bedziemy tu razem sie glowic
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 10:22, 20 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Jak lubisz bogactwo kolorów to minimalizm z pewnością nie dla Ciebie. Nie umiem doradzić jak zestawić to co byś chciała . Może zajrzyj do Lukiego z "Ogrodowa przygoda Łukasza" . Dla mnie jego bylinówka to cud.

No jednak by mi czegoś brakowało w ogrodzie, bez tych plam kolorów, natury swojej nie oszukam ciągnie mnie w tym kierunku zrobię plan tej całej rabaty, lepiej będzie to wszystko widoczne do Łukasza zaglądam, właśnie Jego bylinówka mnie już od dawna zachwyca może i u mnie by się dało coś w ten deseń zrobić dzięki Asiu
Monia81 10:24, 20 lut 2018

Anda napisał(a)
Wiem, ze trudno Caly czas sie tego ucze. I wiem teoretycznie, ze trzeba zaczac od ram i struktur, roslin dominujacych, a na koncu wypelniacze. Byliny w grupach po trzy lub piec. Wrzuc ten plan z wymiarami i bedziemy tu razem sie glowic

Dzięki Ewuś wieczorem narysuję tą rabatę razem z wymiarami dokładnymi
sylwia_slomc... 10:27, 20 lut 2018

Monia81 napisał(a)

Ewuś chyba masz racjęlubię gdy roślinki przenikają się jedna w drugą, do tego falujące miedzy nimi trawki, tylko jak to połączyć z różanką w jedno...

Ciężko bo róże nie lubią konkurencji do składników pokarmowych, wody i światła
Monia81 10:51, 20 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciężko bo róże nie lubią konkurencji do składników pokarmowych, wody i światła

Właśnie dlatego mi to trudno połączyć, ale Łukasz na rabacie bylinowej ma bardzo fajnie te róże wrzucone pomiędzy inne rośliny i wygląda to rewelacyjnie cała ta Jego bylinówka zachwyca
Anda 11:14, 20 lut 2018

Roze sa na tyle silne, ze wezma sobie to co im potrzebne. Poza tym korzenia sie glebiej niz wiekszosc bylin i dwa, trzy lata po posadzeniu nie trzeba ich juz nawet zbyt mocno podlewac. Byliny powinny byc w odpowiedniej odleglosci i wysokosci. Poza tym trzeba dbac o odpowiednie zasilenie gleby wiosna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies