Ewuś wrzucę wieczorem, muszę rozrysować tą rabatę te rozchodniki w połączeniu z hortkami widziałam u Joli z ogrodu wśród pól i wiatrów i bardzo mi się to spodobało chociaż pierwszą myśl na tą rabatę miałam taką, że przed hortkami chciałam, żeby były plamami różne byliny typu pysznogłówka, szałwia, przetacznik, ożanka, piwonia i np. wmieszana w to rozplenica hameln tylko, że ja nie umiem tego za bardzo połączyć, żeby to tak ładnie wyglądało lubię plamy kolorów a wyszło mi minimalistycznie...
Ja tez juz widzialam rozchodniki z hortkami gdzies i wtedy juz sie zastanawialam, jak to razem funkcjonuje, zwlaszcza po paru latach. Czasem rosliny nas zadziwiaja U mnie tymianek pod hortensja nie dal rady niestety, a tak ladnie to wygladalo
Jesli lubisz plamy kolorow to moze lepiej isc choc troche w tym kierunku, bo potem caly czas moze Ci tego brakowac. Ewentualnie mozesz posadzic najpierw troche mniej, zostawic miejsce i dosadzac etapami pasujace elementy jak w ukladance
Jak lubisz bogactwo kolorów to minimalizm z pewnością nie dla Ciebie. Nie umiem doradzić jak zestawić to co byś chciała . Może zajrzyj do Lukiego z "Ogrodowa przygoda Łukasza" . Dla mnie jego bylinówka to cud.
Wiem, ze trudno Caly czas sie tego ucze. I wiem teoretycznie, ze trzeba zaczac od ram i struktur, roslin dominujacych, a na koncu wypelniacze. Byliny w grupach po trzy lub piec. Wrzuc ten plan z wymiarami i bedziemy tu razem sie glowic
No jednak by mi czegoś brakowało w ogrodzie, bez tych plam kolorów, natury swojej nie oszukam ciągnie mnie w tym kierunku zrobię plan tej całej rabaty, lepiej będzie to wszystko widoczne do Łukasza zaglądam, właśnie Jego bylinówka mnie już od dawna zachwyca może i u mnie by się dało coś w ten deseń zrobić dzięki Asiu
Właśnie dlatego mi to trudno połączyć, ale Łukasz na rabacie bylinowej ma bardzo fajnie te róże wrzucone pomiędzy inne rośliny i wygląda to rewelacyjnie cała ta Jego bylinówka zachwyca
Roze sa na tyle silne, ze wezma sobie to co im potrzebne. Poza tym korzenia sie glebiej niz wiekszosc bylin i dwa, trzy lata po posadzeniu nie trzeba ich juz nawet zbyt mocno podlewac. Byliny powinny byc w odpowiedniej odleglosci i wysokosci. Poza tym trzeba dbac o odpowiednie zasilenie gleby wiosna