Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Margerytka40 21:16, 19 lut 2018

Monia81 napisał(a)
No dokładnie tam, przy drewutni mam róże z lawendą, muszę wymyślić jakieś spójne połączenie tej całej rabaty, żeby to ładnie razem wyglądało...

No właśnie trzeba by było jakoś to połączyć.
Monia81 21:25, 19 lut 2018

Asia a jakby tak tą seslerię z szałwią pociągnąć w różankę, coś takiego, że na obrzeżu sesleria pociągnięta do samego końca i wchodząca troszku w róże, a w róże gdzieniegdzie szałwię, kurczę już mi się kotłuje móżdżek chyba...
Anda 21:36, 19 lut 2018

Chcesz ta rabate taka totalnie minimalistyczna? Bo jak roze bede mialy przerwe w kwitnieniu i szalwie przytniesz, zeby zakwitla znowu, to bedzie pusto.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 21:43, 19 lut 2018

Anda ma rację,może jakiś zimozielony akcent by się tam przydał?
Monia81 08:05, 20 lut 2018

Ewuś, Asia macie rację czegoś mi tam brakuje, dla uporządkowania myśli na tą chwilę nasadzenia by wyglądały tak od szmaragdów:
- dałabym parę kęp trawy myślałam o Variegatusie
- hortensja magical moonlight i w nią wtopione wiśnie amonagawa
- przed nimi rozchodnik dla powtórzenia (ten sam co na rozchodnikowej)
- a na obrzeże sesleria z szałwią podciągnięta aż do różanki
- i przy ścianie szopy chciałabym posadzić różę pnącą, myślałam o New Dawn
może macie pomysły, co by można było jeszcze zmienić, żeby nie było pusto, może w różankę dać jeszcze jakąś bylinę kwitnącą w innym terminie niż szałwia? bo jednak minimalizm tak nie do końca mi leży...
Margerytka40 08:17, 20 lut 2018

Wrzuć może plan tej rabaty łącznie z różanką
Monia81 08:25, 20 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Wrzuć może plan tej rabaty łącznie z różanką

To w domu muszę to zrobić, w pracy nie mam nic
Margerytka40 08:59, 20 lut 2018

Jakoś te róże tylko w tym jednym miejscu mi nie pasują. Nie można by było ich jeszcze powtórzyć gdzieś np na początku tej rabaty? Jak widzisz róże z hortkami? Pytam bo ja osobiście nie gustuję w połączeniu ich razem. U Ciebie widziałabym róże na początku i końcu tak jak masz ,po środku hortki ale oddzielone od róż np trawami(ML np).
Monia81 09:09, 20 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)
Jakoś te róże tylko w tym jednym miejscu mi nie pasują. Nie można by było ich jeszcze powtórzyć gdzieś np na początku tej rabaty? Jak widzisz róże z hortkami? Pytam bo ja osobiście nie gustuję w połączeniu ich razem. U Ciebie widziałabym róże na początku i końcu tak jak masz ,po środku hortki ale oddzielone od róż np trawami(ML np).

Asia powiem ci, że mi te róże teraz troszku zgrzytają z tą resztą rabaty... wiem, że trzeba by było je powtórzyć, ale nie mam zupełnie pomysłu jak, na początku rabaty przy tarasie nie wiem czy by im wystarczyło słońca tym różom, bo od rana do godziny tak 11.30 mają słońce, później słońce chowa się za dom i ten początek rabaty ma dopiero słońce gdzieś ok 16.00 znowu...
Anda 09:32, 20 lut 2018

Przy tarasie troche za malo slonca na roze. Tam jakies hortki ogrodowe dalyby rade

Mnie troche zgrzytaja rozchodniki przy hortkach. Hortki lubia mokro, a rozchodniki nie bardzo i wtedy moga sie pokladac.

Wrzuc plan z odleglosciami itd.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies