Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 17:47, 20 lut 2018

I wrzucam, w kilku miejscach robiłam pomiary żeby wyszedł mi kształt tej rabaty taki jaki jest w rzeczywistości
Monia81 17:56, 20 lut 2018

W tej chwili mam tam parę iglaków wsadzonych, może dałoby radę coś z tego też wykorzystać jest tam:
sosna golden ghost
sosna Jeffreyi Jopi- jest superowa, bardzo ją lubię
sosna Wietchorst
sosna Golden Start
Świerk Glauca Pendula
Świerk Inversa
tak to teraz wygląda:

a z róż posadzonych przed drewutnią mam Carcassone Castle i Gorgeous Paramount po 5 sztuk każdej, no i lawenda
Anda 18:05, 20 lut 2018

Moniko, iglaczków masz tam całkiem dużo, las będzie Hania pewnie stwierdzi, że to dobrze

Rozumiem, że kamyczki wylatują i że róż też już tam nie chcesz?

Edit. Tak na pierwszy rzut oka, to zgrupowałabym te mniejsze iglaczki w jednym miejscu w celu stworzenia tam zakątka jakby leśnego. Może miejsce przy drewutni nadawałoby sie do tego? Tam róż już nie będzie przecież
Glauca Pendula, Inversa, sosna Wiethorst powinny wywędrować gdzie indziej, bo są wg mnie za duże. Tylko jedną z nich zachowałabym wraz z tymi mniejszymi przy drewutni.

Resztę rabaty obsadziłabym bylinami, trawami i ewentualnie paroma krzewami. Byliny strukturalne będą tej rabacie nadawać również zimą ciekawego wyglądu.

Czy nadal chcesz tam posadzić Amanogawy w szpalerze?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 18:11, 20 lut 2018

Anda napisał(a)
Moniko, iglaczków masz tam całkiem dużo, las będzie Hania pewnie stwierdzi, że to dobrze

Rozumiem, że kamyczki wylatują i że róż też już tam nie chcesz?

Ewuś kamyczek wylatuje, a te róże może jakby dało radę wkomponować w byliny na tej rabacie to by było super
Nie upieram się w żaden sposób przy tych iglaczkach, ale jak by coś mogło być wykorzystane to super, to rabata, na którą patrzę z okien, więc faktycznie musiało by być tam coś zimozielonego, żeby zimą w miarę dobrze to wyglądało
Anda 18:17, 20 lut 2018

Edytowałam to co napisałam, zobacz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 18:26, 20 lut 2018

Ewuś ten zakątek leśny przed drewutnią bardzo mi się podoba ten pomysł, zasłonił by troszku tą drewutnię, a mi by to wizualnie bardzo odpowiadało amonagawy bardzo mi się podobają, ale w tym momencie szpaler by odpadał, jeżeli miały by odpaść to trudno...
Gruszka_na_w... 18:55, 20 lut 2018

Las to nie. Pisałam tylko o akcentach zimozielonych.
Czy ta kostka wzdłuż szpaleru tuj zostaje?
Pomysł z przesłonięciem drewutni bardzo mi się podoba.
Nie potrafię tworzyć nasadzeń na papierze. Muszę mieć trzeci wymiar, więc za wiele nie pomogę. Mogę za to podrzucać jakieś tropy i wizje.
Moniś, mnie się widzi, że Ty jesteś romantyczna dusza, a te Amonogawy wydają mi się trochę sprzeczne z "nutką szaleństwa". Może pójść w jabłonki ozdobne?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 19:06, 20 lut 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Las to nie. Pisałam tylko o akcentach zimozielonych.
Czy ta kostka wzdłuż szpaleru tuj zostaje?
Pomysł z przesłonięciem drewutni bardzo mi się podoba.
Nie potrafię tworzyć nasadzeń na papierze. Muszę mieć trzeci wymiar, więc za wiele nie pomogę. Mogę za to podrzucać jakieś tropy i wizje.
Moniś, mnie się widzi, że Ty jesteś romantyczna dusza, a te Amonogawy wydają mi się trochę sprzeczne z "nutką szaleństwa". Może pójść w jabłonki ozdobne?

Haniu ta kostka wzdłuż tuj nie zostaje, jest też do wyrzucenia z tego miejsca
Z tą romantycznością zgadłaś oboje z eMusiem jesteśmy też takimi wrażliwcami, co to czasami sobie lubią poryczeć na początku pomyślałam, a lekki minimalizm i tu zgrzyt nastał, bo jednak dla nas ogród to kolory, zapachy, różnorodność, ale troszku taka uporządkowana, ale przenikająca się...
Ja z rozrysowaniem to zawsze mam problem, bo antytalencie jestem, że hej...
Anda 19:26, 20 lut 2018

Ten zakątek jakoś tak. Oczywiście ta brązowa linia nie powinna być taka wyrazista jak na planie. Jeden większy iglak i do niego trzy mniejsze. Przydałyby się jakieś hosty i paprocie znoszące słońce. Może też jakieś poletko z wrzosami... Nie ma nic gorszego na rabacie niż goła ziemia
Gleba musiałaby być tam kwaśna? Jak to jest z sosnami?

Monia81 20:07, 20 lut 2018

Ewuś i ten zakątek wygląda naprawdę fajnie, sosny z tego co czytałam, to do podłoża są bardzo tolerancyjne, ph 4,5-6, ogólnie troszku potrwa zanim mi te sosny urosną, ale tym się nie przejmuję, czas bardzo szybko ucieka hosty mam, muszę tylko sprawdzić, które by były do słońca, wrzosy i wrzośce to też dobry pomysł ten sposób ukrycia drewutni, bardzo mi się podoba