Muszę poszukać tych nazw, bo część krzaków kupiłam bez nazwy i one w sumie mi najgorzej rosną, te co kupiłam w zeszłym roku to rosną ładnie i już owoce miały, także nie wiem czy tamtych bez nazw nie wyrzucę. Wiesz co o wapnie nie słyszałam, ja im podsypuję skoszoną trawę i kompostu wrzucam na jesieni
O tym wapnie dowiedziałam się od znajomego. On jak bieli drzewka na wiosnę namoczonym wapnem reszki leje pod winogrona. Nie robiłam nigdy tego i nie wiem czy to prawda.To jest jego sposób.
Pati drzewka wapnem bielę, ale winogron nigdy nie podlewałam więc niestety nie wiem. Wiem tylko, że wapno stosowane jest w celu poprawienia warunków glebowych, ale się je chyba stosuje przed posadzeniem czegokolwiek, a póżniej to kurczaczki nie orientuję się
Też to oglądałam i nie wiem czy teraz zamiast robić duże rusztowanie do winogronu nie zrobić małego i łoza w bok, a z niej wyjdą pędy w górę. Prawdziwa plantacja.
Dario lubię krokusiki i na pewno na jesieni będę dosadzać Ten program akurat mi się przydał o cięciu winogron, bo nigdy jakoś nie umiałam załapać co z tą łozą i z tymi oczkami My jak przesadzimy winogrona to chcemy je prowadzić przy siatce, małe rusztowanko chyba wystarczy, bo w sumie na plantacjach winogron nie są za wysoko prowadzonetrzeba będzie je pilnować, żeby szły w owoce a nie liście