Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 07:24, 29 sie 2022

antracyt napisał(a)

Jejku, jak Ty to robisz, że masz takie metraże idealnie ogarnięte? Podziwiam i zazdroszczę. Ja nie ogarniam terenu o połowę mniejszego.
ps. Co to za pnącze na pierwszym zdjęciu?

Zuza wierz mi, że ten porządek to tylko na zdjęciach bo w rzeczywistości chwasty są, tylko ich nie widać w tych trawach i bylinach a ja w tym sezonie nie wyrabiam, ale co tam
A ten powojnik to Mrs Robert Brydon, fajna odmiana bylinowego powojnika, kwitnie niezawodnie co roku od lipca, małe kwiatuszki, ale jest ich mnóstwo

Monia81 07:33, 29 sie 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Monia cudne widoki Wszystko bujne mimo obecnych temperatur U nas wczoraj zemdlałe rośliny były, a nie było czasu lac wody, wieczorkiem i w nocy ciut pokropiło, ale jak dziś nie poprawi to niedziela z konewkami nas czeka.

Nie przyjęły nam się niestety te wysokie żółte kwiatuszki z ubiegłej jesieni od Ciebie, żadnej nie widzę, te co na rabacie w kolorach nieba masz. Może gdyby je wiosną spróbować szczepić byłby efekt, okres kwitnienia dla nich niedobry do rozsadzania. A miały po wsadzeniu stale wilgotno bo w ubiegłym roku wody nam nie brakowało w ziemi, wręcz nadmiary były. Nie to co teraz. Tak suchego roku nie pamiętam...

Zaglądającym do Moni napisze jeszcze, że na tym balkonowym widoczku za brzozą nie widzicie jeszcze co najmniej 2/3 ogrodu, on się ciągnie po horyzontA Monia wspaniale prowadząc linie rabat świetnie sobie poradziła z długą wąską działką. Nie zmienia to faktu, że w pielęgnacji tego ogrodu trzeba masę kilometrów zrobić w tę i z powrotem, wiem coś o tym, tym bardziej podziwiam Monia nawłoć to umordowanie. My wyrywamy co roku z łąki, a i tak jest tyle nowej i w takich ilościach, że jestem załamana

Sylwuś dziękuję u nas jeszcze z tym deszczem nie ma tak źle, bo popaduje co jakiś czas. Moi rodzice w Tarnowie mają podobnie jak Wy, że deszcze ich omijają, muszą podlewać bo też by nic nie było...
Tych żółtych kwiatuszków to na wiosnę ci ukopię, będzie większa szansa na przyjęcie się ich a z tą nawłocią to masakra, wyrywam a ona się pojawia, ugory w koło to i zabawa w kółko... buziaki
Monia81 07:36, 29 sie 2022

Kordina napisał(a)
Zostawiam tylko ślad, ze nadal podziwiam, tym bardziej po wpisie Sylwii o ogarnianiu

Bożenko ja to jeszcze mam płasko, ale Sylwia to ma niezłą górkę, ale fakt jest co robić, może mniej by było tego ogarniania jakby sąsiednie działki były przynajmniej koszone, ale cóż zrobić... pozdrawiam
Monia81 07:39, 29 sie 2022

Nowa12 napisał(a)
Prześlicznie. Widok z balkonu bajkowy. I że taki metraż masz do ogarnięcia. Jest co robić a wszystko takie uporządkowane i bujne.

Aga nie nudzę się zawsze jest coś do ogarnięcia, ale u nas wszystkich tak jest, chcemy mieć ładnie to robimy, dbamy a efekty cieszą
Monia81 07:41, 29 sie 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Te kosmosy to można sprobować sypnąć z ręki? Bo widok jest cudowny!!!

Asia widzę że Sylwia już odpisała ja tak siałam, sypnęłam ręką, bo dostałam nasiona od Agani, a teraz to się same rozsiewają
Monia81 07:44, 29 sie 2022

Kordina napisał(a)

A co to są te nieduże trawki jasnozielone wzdłuż linii kamienia? Czyżby słynne ostatnio obiedki?

Bożenko to na obrzeżu to turzyca Goldband, jest tak samo inwazyjna jak turzyca ID. Muszę ją eksmitować bo rozrasta się okropnie...
Monia81 07:46, 29 sie 2022

Margerytka40 napisał(a)
Monika cudo stworzyłaś. Wszędzie pięknie . Nie wiadomo co bardziej chwalić i cytować. Jest cudnie

Asiu dziękuję, cieszą bardzo Wasze słowa wstaw jakieś fotki aktualne swojego cuda
Mirka 09:58, 29 sie 2022

Monika nie dajmy się zwariować chwasty rosną i będą rosły
U ciebie jak zwykle z zachwytu wyjść nie mogę
Pięknie nawet z niewidzialnymi chwastami
Ja cały czas dumam nad falami. Może zimą coś porysujemy
anabuko1 11:14, 29 sie 2022

Monia81 napisał(a)
I kilka jeszcze widoczków, coby nie przynudzać
Przypłotowa, pókoliste, dereniowa

Cały ogród pięknie się już prezentuje
Hortensje przepiękne.
a i trawy już wyglądają ślicznie.
co to za rozplenice ??
Margerytka40 11:21, 29 sie 2022

Monia81 napisał(a)

Asiu dziękuję, cieszą bardzo Wasze słowa wstaw jakieś fotki aktualne swojego cuda

Nie mam co wstawiać bo zdjęć mało robię. Nie mam kiedy. Dziś może coś cyknę bo w końcu mam długo wyczekiwany wolny dzień. Ha, zamiast ogarniać chwasty nadrabiam zaległości na forum