Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Marty

Ogród Marty

lindsay80 23:13, 05 kwi 2016

wow, bardzo dobra zmiana, ślicznie będzie!
Marta 23:14, 05 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
wow, bardzo dobra zmiana, ślicznie będzie!

mam nadzieję
Madzenka 19:59, 08 kwi 2016

Pędrak.....
Marta 21:07, 08 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Pędrak.....

No to dobrze myślałam...Teraz to już wiem na 100% z czym walczę
Marta 00:29, 19 kwi 2016

W ostatnich dniach udało mi się przekopać, powyrywać chwaściory i trawę pod rabatę. Teren trudny, bo wzdłuż granicy działki została kiedyś (ok 30 lat temu) wysypana glina spod budowy części domu. Im dalej w prawo, w str tuj, tym większa ilość owej gliny.
Oprócz tego hasie, szkło, cegły i byle co (i to dosłownie). Żeby tego było mało, było tam też małe wysypisko śmieci, bo przecież kiedyś wszyscy tak robili...Ręce opadają!

oto kawałek mojej "ziemi"- w tej części nie jest jeszcze tak źle, koło tuji jest jeszcze gorzej. Wiem bo kopałam wielkie doły pod derenie

a to rabata

Chciałabym pocignac ją dalej za pęcherznice i derenie, ale ręce opadają na sama myśl
Marta 00:33, 19 kwi 2016

Rozmnożyłam i zasadziłam tam rozplenice, rozchodniki, hosty, a pod grujecznikiem runiankę.
Na budynek sąsiada planuję puścić winobluszcz trójklapowy.

Widoczne na zdj. rozchodniki zostały rozmnożone i zmieniły miejsce Aktualnego zdj brak
ewa004 11:32, 19 kwi 2016

Nie puszczaj tam winobluszczu ,to straszne dziadostwo ,śmieciuch
Mur jest ładny więc ja bym się nie upierała żeby go całego zasłonić .
Teraz posać tam bluszcz niech ci pomału zarasta i będzie ładna sciana nawet zimą.
Posadz tam kilka Rubensów np
lindsay80 13:11, 19 kwi 2016

Marta, ja Ci współczuję, że taką walkę musisz stoczyć, żeby rośliny posadzić, ale przez to kiedyś te rabaty będą smakowały 2 razy bardziej, twarda dziołcha z Ciebie jest!
Toszka 13:17, 19 kwi 2016

na ścianę puść hortensję pnącą. Już teraz ma liście. Musisz tylko wiedzieć, że przez 3-4 pierwsze lata potrafi się korzenić, aklimatyzować i z pozoru stać w miejscu. Po aklimatyzacji startuje ładnie - wcześnie wypuszcza liście, wcześnie kwitnie baldachami kwiatów, długo je trzyma i na jesieni jest cudnie żółta

Łatwo ją kontrolować cięciem i usuwaniem płożących się przyrostów. I w przeciwieństwie do winobluszczu nie sieje się wściekle, korzeni nie ma wielkich i grubych jak męskie udo. Nie jest tak ekspansywna jak winobluszcz.
Wiola 21:41, 19 kwi 2016

Widze ze tamat maskowania walkujecie... A co by sie nadalo na skrzynkę z gazu? Musze zasmakować, i schowac kosze na śmieci..,
Twoja sciana faktycznie nie taka straszna, moze tylko zaslon te kamienie niebieskie, może cisami albo dalej tuje daj, hortensje pnace ladne ale faktycznie na poczatku efekt marny... Nie wiem co doradzić.