Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Basieksp 09:57, 27 paź 2020

U mnie problemem nie były duże nieprzekompostowane kawałki tylko za dużo trawy robiła się taka klucha, nie miałam miejsca na przerzucanie, teraz trzy komory i mogę sobie przerzucić ja u siebie mam na ziemi żeby robaczki mogły sobie wędrować
Gosiek33 11:04, 27 paź 2020

tulucy napisał(a)
W ogóle nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale przysypałam liście z moreli na rabacie korą. Przegryzą się do wiosny?

to małe listki, na pewno się przerobią
tulucy 12:18, 27 paź 2020

Właśnie dlatego, żeby nie zatrzymywać nadmiaru wody chcę wyłożyć dno kostką. To będzie przepuszczalne. Robaczki też przejdą, to widzę po obserwacji chodniczków.

Przerzucać nie planuję, mam szpary w ściankach i to ładnie i wystarczająco dotlenia.

Trawy dużo nie mam bo i trawnika mało i coraz mniej, poza tym zawsze ją czymś przekładamy...
Basieksp 13:01, 27 paź 2020

Ja też dążę do zmniejszenia trawnika, z jednego koszenia raz na tydzień mam średnio trzy do pięciu taczek trawy, zależy ile deszczu, trochę dużo jak dla mnie, też przekładam jakimiś obierkami, trochę przesypuje ziemią i jakieś wytłoczki, papier i takie tam ale bez przerzucania to mi to wszystko gniło i kisło i śmierdziało, przerwy między deskami mam takie na około 5 cm, ale teraz przerzucam i jest ok
beta 13:41, 27 paź 2020

Basieksp napisał(a)
U mnie problemem nie były duże nieprzekompostowane kawałki tylko za dużo trawy robiła się taka klucha, nie miałam miejsca na przerzucanie, teraz trzy komory i mogę sobie przerzucić ja u siebie mam na ziemi żeby robaczki mogły sobie wędrować

Hej Dziewczyny czytam o tych kompostownikach trzy komory to już wypas jest
Ja u siebie mam dwie. Teraz czyściłam . Wybrałam kompost. To co się przerobili poszło lub pójdzie na rabaty a te nie przerobione resztki trafiły z powrotem na kompost. Nowa pryzmę układałam warstwami. Zielone i brązowe. Potem podlalam i przykrywamy deskami. Tak jak Kasia Belingham radziła. Aha i kompostownik tylko na gołej glebie, właśnie dlatego żeby to " życie" sobie krążyło tak jak Basia pisze
Pozdrawiam

inka74 11:01, 31 paź 2020

Ta tawuła to Golden Princess
Trzeba ją było ciąć min. 3-4 sztuki z tego by wyszły. Ona wręcz się o to prosiła bo już przerośnięta była
Gosiek33 11:05, 31 paź 2020

W razie czego też mogę oddać, sieje się i chyba mam młode sadzonki
tulucy 11:08, 31 paź 2020

inka74 napisał(a)
Ta tawuła to Golden Princess
Trzeba ją było ciąć min. 3-4 sztuki z tego by wyszły. Ona wręcz się o to prosiła bo już przerośnięta była

Ręce mi drżały

Ona taka ładna w całości, że szkoda mi jej było.
tulucy 11:10, 31 paź 2020

Gosiek33 napisał(a)
W razie czego też mogę oddać, sieje się i chyba mam młode sadzonki

Gosia to wiosną chętnie. Teraz mam braki zegarowe jakieś. A wieczorniki jeszcze mam... Ale może jutro bym em wyciągnęła... Pasowałoby Ci???
tulucy 11:11, 31 paź 2020

Tak w ogóle to ja chyba ją mam... 3 sztuki. Tylko u mnie ciągle zielona... Aż idę grzebać, co ja kupiłam.