Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Ania111 20:13, 24 paź 2020

tulucy napisał(a)
Dziś z prac konkretnych...
Truskawki przesadzone, do tego całe wiadro wąsów do podrzucenia pod bramę mamie. Przesadzona kalina angielska. I wysypane korą na nowej rabacie. Nie starczyło na całość. W poniedziałek może dokupimy.

Łucja ,
Oj się dzisiaj napracowałaś
ale pięknie i smacznie będzie
tulucy 20:33, 24 paź 2020

Aniu, oby

Syn zgrabił dziś kolejną dostawę liści morelowych. M dojrzał do trzeciej komory kompostownika. Będziemy robić zaraz nowy, już trzykomorowy... W końcu.

Jutro działamy dalej, trzeba korzystać z pogody.
Plan na przesadzenie tuj (oddajemy nasze takie metrowe do ogrodu obok), posadzenie morwy, może przesadzenie jabłonek.
mrokasia 20:46, 24 paź 2020

Pracuś z Ciebie! Ale fakt, pogoda taka że grzech nie skorzystać. Zazdroszczę, też bym ogarnęła to i owo. Jutro chyba poproszę syna, żeby trawnik skosił.
Gruszka_na_w... 19:40, 26 paź 2020

Kojenie Twoich nerwów przynosi bardzo konkretne efekty.
Trzykomorowy kompostownik! Zazdroszczę bardzo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 06:26, 27 paź 2020

Dobrze móc tyle pracy robić. I pogoda dobra. Kibicuję i czekam na zdjęcia nowego kompostownika. Z czego będzie jestem ciekawa.
tulucy 07:02, 27 paź 2020

Kompostownik będzie jak zwykle z desek, tyle że tym razem trochę je wzmocnimy, poprosiłam też m o wyjmowane deski od frontu, żeby było łatwiej wyjmować. No i dno będzie, wiadomo, że nie szczelne, ale jakieś kostki ułożymy. To zresztą pomoże całej konstrukcji, jak nie będzie stać bezpośrednio na ziemi.
Z pracami to różnie. W sumie w niedzielę prawie nic nie zrobiłam. Ale m sukcesywnie wycinał pozostałe tuje i teraz ma już tylko do wykarczowania parę karp. Reszta przemielona na zrębki, pieńki u sąsiadów się będą ciąć i suszyć.

Ja nad mam w planie przesadzenie pozostałych mniejszych tuj do sąsiadów obok. I plany na papierze ciągle smaruję... Przed przesadzanie reszty...
Basieksp 09:28, 27 paź 2020

Ja też mam trzykomorowy kompostownik, i w końcu mam porządnie przerobiony kompost, jak były dwie komory za krótko się kompostował i miejsca brakowało na trawę i odpadki, teraz jeden przerzucony leżakuje dwa sezony i jest ok dobra decyzja
tulucy 09:38, 27 paź 2020

Basieksp napisał(a)
Ja też mam trzykomorowy kompostownik, i w końcu mam porządnie przerobiony kompost, jak były dwie komory za krótko się kompostował i miejsca brakowało na trawę i odpadki, teraz jeden przerzucony leżakuje dwa sezony i jest ok dobra decyzja

Tak, o to chodzi, żeby się dobrze przerobił. U mnie po roku zawsze jakieś kawałki grubsze się trafiały.
tulucy 09:39, 27 paź 2020

W ogóle nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale przysypałam liście z moreli na rabacie korą. Przegryzą się do wiosny?
Gosiek33 09:43, 27 paź 2020

Ciągle jakieś nowe przesadzania

Sama chciałabym kompostownik na wylanym betonie, na płytkach może być różnie. Co prawda nikt nie zagwarantuje, że z czasem beton nie popęka
Kompstownik mam postawiony bezpośrednio na ziemi (tylko narożniki stoją na płytkach) i potem podkopuję się w głąb by odzyskać resztki dobroci, które w glebę wsiąknęły.
Zastanów się czy będziesz przesypywać kompost z jedej komory do drugiej? Wtedy dobrze byłoby móc demontować i ściankę działową a nie przewalać górą... ech - to takie miałąbym wymagania dla mojego kopostownika... i jeszcze zadaszenie. Po własnych doświadczeniach wiem, że wolę podlewać w razie potrzeby niż chronić przed nadmiarem deszczu