Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 20:21, 02 lis 2020

Izo piwonie uwielbiam prawie tak, jak róże. Szkoda, że tak krótko kwitną...

Napisałam Ci u Vity, u mnie bluszcz wrastał w korę iglaka. Przypuszczam, że skoro z murów potrafi korzonkami wyciągnąć wilgoć, to i z pniem drzewa sobie poradzi.
tulucy 13:24, 03 lis 2020

Słabo widać,bo przez okno i deszczowo.
Przerobiona kompletnie stara nie-rabata - kawałek ziemi z dwiema różami i jednym powojnikiem. Teraz róża została jedna, cofnięta do ogrodzenia. Do towarzystwa Klasztornej dałam to co widać i to czego nie widać, czyli od lewej astry niższe białe (w miskancie bardziej), rozplenice od frontu, peonie za nimi, astry fioletowe i takie zielone za prawą tujką to żywokost.
Zaraz za żywokostem rabata się spłyca do metra tylko, albo i mniej.
W tej głębszej części wrzucę jeszcze jednego floksa.
W wąskiej części też są róże, peonie, floksy itd
Gruszka_na_w... 21:05, 03 lis 2020

Jesteś wielka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 22:33, 03 lis 2020

Haniu dziś jeszcze przesadziłam kępę floksów, była tak duża, że swobodnie podzieliłam ją na 5 kawałków. Takie stare, babcine... Posadziłam je u cioci obok, ale większość pod naszym płotem, więc będę mieć widok zapożyczony. Żeby nie było, dołki kopał m.
Gosiek33 07:52, 04 lis 2020

Ależ się napracowałaś, to pod tym nowym ogrodzeniem?
tulucy 13:36, 04 lis 2020

Gosiu tak, zagospodarowany kawałek po żywopłocie tujowym.
Tak to wygląda teraz.
tulucy 14:31, 04 lis 2020

Nie mam zdjęć porównawczych. Pod tujami była mini rabata z rożami, żurawiną i jakimiś wypełniaczami.
Ale tu widać, jak było.
galgAsia 07:33, 05 lis 2020

Lucy, podziwiam zapał i siły do pracy. Ja się chyba wyprztykałam
Tamaryszek 18:43, 05 lis 2020

Lucy, dzięki za bluszczowe ostrzeżenie. Z tego, co wiem, bluszcz nie wrasta w korę, czepia się jej po wierzchu i w ten sposób nie zaszkodzi drzewu. Ale może taka skorupa, którą Vita opisywała, może za bardzo ściskać drzewo... Musze przemyśleć temat.
tulucy 22:01, 07 lis 2020

Może inaczej zachowuje się bluszcz na gładkiej dość powierzchni, a inaczej na spękanej? U mnie miał spękaną korę do dyspozycji.

Dziś dość pracowity dzień, jak już się wybrałam do ogrodu, jako ta sójka za morze...
Przesadzone:
- kolejne 3 buksy na żywopłot dookoła nowego warzywnika,
- penstemony - całkiem pokaźną ilość się okazała, z trzech sadzonek mam 3 spore kępy, ładnie się sieją,
- jedna kępa dzwonków,
- 4 powojniki, przy czym na koniec roboty zauważyłam jeszcze jeden do przesadzenia
- kępa żurawek,
- jedna malutka prymulka,
- jeden liliowiec White zone (była przy nim plakietka), przy okazji - muszę poszerzyć rabatę liliowcową...
- 4 kępy przywrotników - u cioci cała taczka pojechała do sąsiadów naprzeciwko
- różne zioła na rabatę ziołową w warzywniku (in statu nascendi), właśnie przypomniało mi się, że szczypiorek też mogę tam przesadzić - to na listę jutrzejszą wędruje.

Posadzona ostatnia róża z doniczki.

Wykopałam wiaderko cebul krokusów, muszę teraz je gdzieś posadzić... Tylko to chyba będzie mix kolorów.

Problem mam z liliami, nie wiem, czy teraz mogłabym je przesadzić???? Ktokolwiek wie coś w temacie? Dwie to chyba drzewiaste, wielkie i mocno pachnące. Jedna to Józefka.

Jutro przymierzymy się do dwóch dużych tuj, jeśli się uda, to pójdą do cioci. Zasłonią jej trochę widok na nasz kompostownik. Plan jest też na przygotowanie miejsca pod nowy kompostownik. Trzeba wyrównać poziom, ułożyć kostki przynajmniej po obwodzie.

Czy róże mogą stanowić akcenty w nieformowanym żywopłocie? Wyprostowane, do 1,5 metra...

I tak kończę mój pierwszy dzień długiego weekendu... Do pracy idę dopiero po Święcie Niepodległości