Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 23:57, 20 kwi 2022

Haniu, ja też przerzucam się na te drobniejsze odmiany. W sezonie to jakoś zawsze jest coś innego do zrobienia
i zapominam o drobiazgach
Milka 07:09, 21 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Irenko, muszę poobserwować. Bo jakoś nie zwracam uwagi.
Trochę go dam na przedpłocie, między róże. Tam się taka wiejska rabata mi zrobiła. Są lnice i firletka, samosiejki. I ostrogowce. To przywrotnik będzie im pasował.

Jedna róża wypadła, ale mam na ogrodzie dwie Lovely Fairy akurat, to przesadzę i uzupełnię. A na granicy przedpłocie z sąsiadami posadzę bukszpana. I buksiki pójdą też na krótki kawałek przedpłocia, między Silver sceptre. Były tam róże, ale nie dały rady. Jest jeszcze Memory tam, ale muszę go zabrać, zanim chodnik rozsadzi
Jak on się rozrósł, Mrokasia świadkiem była, jak sadziłam w 2019 jesienią dwie mizerne sadzonki, o jednej to nawet myślałam, że nie przeżyje.

Nic dziwnego, że czasu brak, masz co robić. Plany fajne.
Tak, Memory szybko rośnie, mam to wiem. Mój tez bym przeniosła, ale wykopac to... więc staram się unikać tego typu prac.
A firletka, jak rudbekia tez zbija ziemię w filc, inne rosliny dostają za mało wody i powietrza. Podobnie działa fiołek o dużych białych kwiatach, mówie to z doświadczenia włąsnego.
Może na innych glebach jest inaczej.
tulucy 07:28, 21 kwi 2022

U mnie byłoby to samo, tylko ja te ekspansywne ostro przerzedzam. A że używam do tego łopatki, to od razu wzruszam. Biały fiołek - piękny jest, też go mam, uwielbiam i tępię
April 07:31, 21 kwi 2022

Dziewczyny, ja na wiosnę przywrotnik czyściłam kosiarką Dobrze że mam plamy nasadzeń, to łatwo było wjechać. Ślicznie odrasta Mocarna roślina
tulucy 09:50, 21 kwi 2022

U mnie kosiarka nie zda egzaminu, on rośnie w trudnych dla niej miejscach.

Martka 09:59, 21 kwi 2022

Łucjo, oficjalnie potwierdzam, że zaglądam Podziwiam róże, to już wiesz Przywrotnik posadziłam rok temu, ale nie był jakoś bardzo wyrywny. Chcę z niego zrobić obwódkę do rabaty z Desdemoną. A u Ciebie to faktycznie się rozszalał Piękna i różnorodna wiosna tylko cieszyć się
tulucy 10:05, 21 kwi 2022

Siewki ciemiernikowe:
tulucy 10:07, 21 kwi 2022

Ułudka biała (Aprilku, nie-dziękuję bardzo) robi ładne kępki od ubiegłego roku.

mrokasia 10:10, 21 kwi 2022

tulucy napisał(a)
\

To bym na bank wyrwała myśląc, że to winobluszcz
tulucy 10:12, 21 kwi 2022

Wyjaśniła się zagadka przypadkowych szafirków muscari na mojej ziołowej. Wystarczyło spojrzeć za płot. Przy budowie ogrodzenia "zagarnęliśmy" część grządki sąsiadów, równając granicę. Cebulki wykopane przesadzałam, ale musiałam coś przeoczyć. A teraz już nie oddam ręka mi nie przejdzie przez oczka ogrodzenia

Bylica Lidovica szaleje. Ktoś chętny? Uprzedzam, kwitnie na żółto

A tu pięknie się zapowiada koper. O ile melisowe siewki go nie zjedzą....