Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

Dzidka 20:29, 31 paź 2012

Nigdy jeszcze tylu ogrodowych grzybów nie było.
Część jadalnych wysuszyłam i będzie farsz do świątecznych uszek. Bo swoje , to jednak inaczej smakują.
Oby w przyszłym roku wysyp był nie mniejszy.

Było o grzybach, a teraz ogrodowe ptaszki.

Slawko 20:56, 31 paź 2012

Na początku zaznaczę, że strasznie urzekł mnie Twój avatarek śmieszny Wracając do ogrodu, to jest śliczny, dojrzały. kolorowy, każda przestrzeń dobrze wykorzystana. Oczko strasznie mi się podoba... Ogólnie - super pozdrawiam
Bogdzia 21:01, 31 paź 2012

Ptaszki ogrodowe pieknie wyszły . Z niektórymi nie miałaś kłopotu ale kwiczoł mógł zwiac a jednak pięknie zapozował.
Dzidka 21:33, 31 paź 2012

. Coraz więcej widuję kwiczoły. Niedawno stado obsiadło orzech. Na pewno sprawdzają jak zaopatrzona jest spiżarnia.
A sikorki, to chyba jeszcze nie były tak liczne jak teraz.
Od pewnego czasu widuję także dzięcioła dużego..
Tak energicznie rozkuwał otwór do budki lęgowej, że aż odchylił budkę od pionu i trzeba było mocować ponownie.
Kiedyś pojawił się z osobą towarzyszącą. Ale nie przypatrzyłam się i nie wiem czy byli parą.
Ciekawe, czy się osiedlą ?
Dzidka 21:35, 31 paź 2012

Slawko napisał(a)
Na początku zaznaczę, że strasznie urzekł mnie Twój avatarek śmieszny Wracając do ogrodu, to jest śliczny, dojrzały. kolorowy, każda przestrzeń dobrze wykorzystana. Oczko strasznie mi się podoba... Ogólnie - super pozdrawiam

Skoro już wiesz gdzie jest ogród i podoba Ci się w nim, to zapraszam ponownie.
Bogdzia 21:40, 31 paź 2012

Dzidka napisał(a)
. Coraz więcej widuję kwiczoły. Niedawno stado obsiadło orzech. Na pewno sprawdzają jak zaopatrzona jest spiżarnia.
A sikorki, to chyba jeszcze nie były tak liczne jak teraz.
Od pewnego czasu widuję także dzięcioła dużego..
Tak energicznie rozkuwał otwór do budki lęgowej, że aż odchylił budkę od pionu i trzeba było mocować ponownie.
Kiedyś pojawił się z osobą towarzyszącą. Ale nie przypatrzyłam się i nie wiem czy byli parą.
Ciekawe, czy się osiedlą ?

Pewnie byli . Dzięcioły często rozkuwają otwory w budkach ale im chodzi o jaja i młode ptaki a nie o budkę bo wolą sobie same wykuc dziuplę. Samiec ma czerwoną czapeczkę z tyłu głowy , samica wogóle jej nie ma a młode mają czerwony berecik na czubku głowy.
Dzidka 21:49, 31 paź 2012

Ja byłam tak ich obecnością przejęta, że nie zwracałam uwagi na łebki
Ale niedawno rozkuwał, aż dudniło.
Bogdzia 21:53, 31 paź 2012

Dzidka napisał(a)
Ja byłam tak ich obecnością przejęta, że nie zwracałam uwagi na łebki
Ale niedawno rozkuwał, aż dudniło.

Chetnie przyleca do Ciebie na słonecznik lub na słoninke , tylko musi byc dośc długi pasek żeby było im wygodnie sie złapac.Zima możesz poobserwowac. Jak do Ciebie dzięcioły przylatują to i kowaliki mogą bo one zyją w podobnych siedliskach.
Dzidka 22:02, 31 paź 2012

Znajoma poradziła mi by dla sikorek tłuszcz rozsmarowywać na korze. Będę w tym sezonie wypróbowywać. Może i dzięciołom, to się spodoba. A i pasek też powieszę.
Bożenko pisałaś, że kowaliki to leśne ptaszki. A jak wiesz, u mnie nawet dużego parku w pobliżu nie ma.
dorkow0 22:09, 31 paź 2012

Witaj... Dziękuję za miłe odwiedziny... Bardzo się cieszę, jak do mnie przychodzisz...
A ptaszki urocze... Ostatnio, co raz częściej goszczą w ogrodach... U mnie są koty, ale i tak widzę różnych latających gości...