Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

barbara_kraj... 00:02, 01 lis 2012

Wyjątkowo grzybny ten rok! To miłe zbierać grzybki w swoim ogrodzie Szkoda, że sezon był krótki.

Gatunków dzięciołów jest kilka: zielony, zielono-siwy, czarny, pstry wielki, białogrzbiety, trójpalczasty i inne W sumie na terenie kraju rodzina dzięciołów reprezentowana jest przez 9 gatunków (w tym 8 osiadłych i 1 lęgowy) w 2 podrodzinach: dzięcioły i krętogłowy
Trzeba być ornitologiem aby je wszystkie odróżniać. Jednak niektóre łatwo rozpoznać choćby zielonego i czarnego po charakterystycznym upierzeniu zaś pstry wielki jest napospolitszy i może ten właśnie odwiedził, Dzidko, Twój ogród
Ufff, ale się rozpisałam))
Pszczelarnia 10:48, 02 lis 2012

Bogdzia napisał(a)

. Coraz więcej widuję kwiczoły. Niedawno stado obsiadło orzech. Na pewno sprawdzają jak zaopatrzona jest spiżarnia.
A sikorki, to chyba jeszcze nie były tak liczne jak teraz.
Od pewnego czasu widuję także dzięcioła dużego..
Tak energicznie rozkuwał otwór do budki lęgowej, że aż odchylił budkę od pionu i trzeba było mocować ponownie.
Kiedyś pojawił się z osobą towarzyszącą. Ale nie przypatrzyłam się i nie wiem czy byli parą.
Ciekawe, czy się osiedlą ?

Pewnie byli . Dzięcioły często rozkuwają otwory w budkach ale im chodzi o jaja i młode ptaki a nie o budkę bo wolą sobie same wykuc dziuplę. Samiec ma czerwoną czapeczkę z tyłu głowy , samica wogóle jej nie ma a młode mają czerwony berecik na czubku głowy.

A ja o mało zawału nie dostałam z powodu dzięcioła. A było tak:
energicznie zamiatam wokół domu kostkę i podjazd szoruję. I nagle łup!
Dzięcioł co nade mną pracował i łomotał w drzewa, zapragnął przelecieć na inne i - biedak - nie zauważył, że drzewo, które widzi jest tylko okiennym odbiciem drzewa i łupnął z rozmachem dziobem w szybę, wrzasnął strasznie i zaczął spadać na ów podjazd, tuż koło mnie. Myślałam, że spadł na główkę, na dziób i już ta czerwona plama to tylko jego wspomnienie. Uderzenie mocne. Dzięcioł rozplaszczony, tylko głowę pod skrzydło schował. I leży. A ja już mam obrazy kotów okolicznych i co z nim zrobić, jak wziąć i dokąd zanieść. Ale krzątam się dalej (już w odległości) i obserwuję. A on próbuje się zerwać do lotu i nic. Kilka prób. Ja dalej zamiatam. Dzięcioł po chwili wzniósł się na jedno drzewo, przeleciał na drugie, potem na trzecie. Nie wierzyłam własnym oczom.

Z Bogdzi opisów wynika, że to był młody, a więc chyba niedoświadczony dzięcioł. Raz też słyszałam jak dzięcioł na drzewie straszliwie darł się, jak nadleciało jakieś stado innych ptaków (kawki?). Jakby go ktoś ze skóry obdzierał.
Dzidka 17:54, 09 lis 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Gatunków dzięciołów jest kilka: zielony, zielono-siwy, czarny, pstry wielki, białogrzbiety, trójpalczasty i inne W sumie na terenie kraju rodzina dzięciołów reprezentowana jest przez 9 gatunków (w tym 8 osiadłych i 1 lęgowy) w 2 podrodzinach: dzięcioły i krętogłowy
Trzeba być ornitologiem aby je wszystkie odróżniać. Jednak niektóre łatwo rozpoznać choćby zielonego i czarnego po charakterystycznym upierzeniu zaś pstry wielki jest napospolitszy i może ten właśnie odwiedził, Dzidko, Twój ogród
Ufff, ale się rozpisałam))

Odwiedziły mnie dzięcioły wielkie. I mimo, że piszesz, iż są one najpospolitsze, to i tak ich widok bardzo mnie ucieszył.
Będę musiała , tak jak radzi Bożenka, wywieszać im paski słoninki.
Dzidka 18:01, 09 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)

A ja o mało zawału nie dostałam z powodu dzięcioła. A było tak ........
.

O doznanie, które opisujesz przyprawił mnie ten zielony jegomość.

Gorąca noc, cisza., otwarte okno i ja wiadomo na Ogrodowisku.
A tu nagle coś z prędkością światła przelatuje obok mojej głowy i z hukiem ląduje na monitorze.
Ile mi myśli przeleciało w ułamku sekundy , to aż nieprawdopodobne.
viva 18:24, 09 lis 2012

Dzidko, to prawda dzięcioły są wielkimi smakoszami słoninki, ja zawsze wieszam sikorkom, ale chętnych jest więcej, wśród nich dzięcioły i sójki, których u nas co nie miara.
Niestety nie wiem jaki to dzięcioł, muszę poobserwować jak będą wpadać na śniadanko.
Dzidka 18:46, 09 lis 2012

Też wieszam sikorkom, ale dotychczas nie zauważyłam, by dzięcioły się pojawiały.
Za to srok i sójek nie brakuje. Celowo wieszam słoninkę na końcówkach gałązek tak by nie mogły jej podkradać.
barbara_kraj... 23:43, 09 lis 2012

Ciekawe, że u mnie słonina dla sikorek przeznaczona, zawsze się marnowała. Wolały słonecznik
Na mój balkon tylko one, dzwońce i czasami wróble przylatywały...
hanka_andrus 23:52, 09 lis 2012

Na balkon niechętnie przylatują do słoninki,bo nie mają osłony...Żadnego drzewka....W karmniku,to szybko za ziarenko i myk,a słoninkę trzeba się uwiesić i dopiero dziobać, potrzebne bezpieczeństwo......
Na mój ,to latem nawet muchy nie zalatują.
akanta 14:39, 10 lis 2012

Bogdziu i Dzidko gl. do Was się zwracam bo widzę ,że macie już wiedzę o gatunkach ptaków i może mi pomożecie odpowiedzieć na pytanie :jaki to mógł być ptak?Leciał dość wysoko nad moją działką ,właściwie płynął w powietrzu,duży ciemny,skrzydła szerokie jak u drapieżcy i taki głos wydawał ale to b.głośno - jak kląskanie lub pojedyńcze stukanie co kilka sekund.Taki głos ptaka słyszalam po raz pierwszy w życiu i bardzo mnie to zaciekawiło co to może być?
Gardenarium 18:04, 27 lis 2012

Odwiedziłam, pozdrawiam Dzidko

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies