Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Leny.

Ogród Leny.

Lena 06:34, 16 maj 2013

Jagoda dziękuję i zapraszam

gusiarz 09:26, 18 maj 2013

Lenka - witam - cudnie, czosnkowo - wspaniale . Widzę, że masz euphorbię Diamond Frost - ja też kupiłam, ale nie wiem czy lubi cień czy słońce?? Może doradzisz??
Magdziu, a czy czosnkom gdy przekwitają należy urywać łepetynki - jak tulipankom?? - może to dziwne pytanie, ale to też są cebulowe, więc stąd moja analogia...

Edit: - o euphorbii już doczytałam - pomógł wujek google
Lena 12:17, 18 maj 2013

Aga,no tak euphorbia lubi słońce i półcień a czosnki częściowo zostawiam, bo zawiązują nasionka które potem wysiewam. Resztę ścinam bo nasiona osłabiają cebule i słabiej kwitną w następnym roku. Mogą rosnąć w jednym miejscu wiele lat.

gusiarz 12:54, 18 maj 2013

Magdziu - zachwyciło mnie szczególnie ostatnie zdjęcie... a najbardziej te olbrzymie funkie - kojarzysz jaka to odmiana? Uwielbiam funkie o dużych rozłożystych liściach
nieszka 14:40, 18 maj 2013

gusiarz napisał(a)
Magdziu - zachwyciło mnie szczególnie ostatnie zdjęcie... a najbardziej te olbrzymie funkie - kojarzysz jaka to odmiana? Uwielbiam funkie o dużych rozłożystych liściach

Nie wiem czy to nie Sun and Substance
Lena 12:02, 19 maj 2013

Aga nie znam nazwy tej Funki bo kupiłam dawno temu bez nazwy ale może Nieszka ma rację

Pozdrawiam i miłej niedzieli Wszystkim życzę

Kuklik 00:47, 20 maj 2013

Ślicznie z tymi czosnkami
KasiaWB 00:52, 20 maj 2013

wspaniałe widoki radę odnośnie czosnków zapisuję
Pozdrawiam
Gabriela 17:51, 20 maj 2013

Magda, super jest i widzę że tego brzydkiego kręgu od studni juz nie ma. Świetny efekt jest już, a na przyszły rok nikt się nie domyśli czy i co te cisy zasłonić miały.
Czy mogę prosić o radę jak ukorzeniać bukszpany - ciąć te zielone czy zdrewniałe pędy, obrywać z piętką czy bez, jakie duże te sadzonki, no i teraz czy później? Mam zamiar sadzić do ziemi do rozsad wymieszanej z wermikulitem.
Lena 07:22, 21 maj 2013

Iza witaj i dziękuję
Kasiu polecam się na przyszłość

Gabrielo ciężko mi zrobić w miejscu studni zdjęcie, ale faktycznie cisy coraz gęstsze a bukszpany szaleją
Odnośnie sadzonek ,to ja jeszcze czekam , bo obecne przyrosty są zbyt świeże i równiutkie.Chyba że jakaś gałązka zdecydowanie wystaje to ją zetnij,oberwij dolne listki i do ziemi.Całość ma mieć ok. 10cm ale ot miara teoretyczna Najlepiej wsadzić gałązki gdzieś w zacisznym miejscu - pod krzewami - i zapomnieć do wiosny

Ja natomiast ,zaczęłam wczoraj przemianę miejsca z "bonsai" :
Zdjęcia słabe bo modernizacje rozpoczęłam wieczorem..

Pomysł jest aby tą rabatę otoczyć żywopłocikiem z bukszpanu lub cisa - mam małe sadzonki - ale tylko od strony trawnika. Na reszcie "rzucić kulki bukszpanowe i może podsadzić je Origanum vulgare 'Aurea' - lebiodką..To miejsce widoczne zaraz po wejściu na podwórko więc musi być estetyczne z nie wysokimi nasadzeniami.

Reszta pracy na dniach
Teraz zmykam - obowiązki poranne

Miłego dnia życzę