Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Leny.

Ogród Leny.

Syla 10:07, 23 lut 2012

Może irga Dammera "Major" ??? lub "Mooncreeper" tylko nie wiem czy ta druga to zimozielona ??? Zastanawiam się nad trzmieliną ale ona to raczej się w górę unosi niźli na dół lub jeszcze tojeść rozesłana "Aurea" - złotożółte listki ??? hmmm ... nic mi innego nie przychodzi do głowy ....
Syla 10:11, 23 lut 2012

tylko jeszcze nadmienię , że ta tojeść to chyba preferuje półcień .... U siebie mam posadzoną na słońcu.... dostałam ją od Gosi ale nie wiem czy sobie tam poradzi bo jest posadzona w samotności póki co . Poluję na kule z bukszpanu x 2 i jedną z cisa . To towarzystwo stworzy jej malusi cienik , może
Syla 11:00, 23 lut 2012

No i uciekła na basen
Joku 11:03, 23 lut 2012

U mnie tojeść rozesłana rośnie na pełnym słońcu. Na początku posadziłam żółtolistną i zieloną. Żółtolistna wyginęła. Natomiast ta druga radzi sobie nieźle, od czasu do czasu podsycha ale odbija bez problemu. Jak kwitnie to robi się taki ładny dywan.
Gabriela 11:37, 23 lut 2012

Lena, tak a propos róży The Pilgrim, przeczytałaś wiadomość na PW ode mnie?
Też myślę że byłoby super na tej pergoli z baldożółtą albo różową różą, a do tego niebieski powojnik.
Syla 11:57, 23 lut 2012

Joku napisał(a)
U mnie tojeść rozesłana rośnie na pełnym słońcu. Na początku posadziłam żółtolistną i zieloną. Żółtolistna wyginęła. Natomiast ta druga radzi sobie nieźle, od czasu do czasu podsycha ale odbija bez problemu. Jak kwitnie to robi się taki ładny dywan.

No właśnie ta żółta to chyba odmiana "Aurea" i odnośnie tej odmiany mam wątpliwości co do stanowiska mocno nasłoniecznionego ..... A ta druga o której piszesz to ma odcień chyba jasnej zieleni i również by ładnie wyglądała ....
A pamiętasz Jolu jak ta zielona się zwie ???
Madzenka 20:26, 23 lut 2012

Lenka bo ja jestem taka zachłanna na ogrody, że chciałabym spokojnie wszystko przeczytać, ale nie nadążam, za dużo wątków i stron jest....
Lena 10:58, 24 lut 2012

Syla barrrdzo podoba mi się Twoja propozycja Tojeści rozesłanej - z pewnościa kupię
Joku również dziękuję - tojeść jako dywanik przyda mi się w wielu miejscach.
Muszę poczytać
Gabrysiu odpisłam na priv i już nawet wysłałam e-maila z prośbą o cennik do Rosarium - mam już swoje typy
Sylwia w inne miejsca też chętnie widziałabym tę tojeść - tym bardziej że mam cieniste miejsca a taki żótawy dywanik wyglądałby tam świetnie A gdzie ona rośnie u Ciebie?
Marzenko doskonale cię rozumiem - ja też nie nadążam - jak zarejestrowałam sie tutaj w lipcu zeszłego roku to byłam na bieżąco-teraz wątków przybywa w tempie błyskawicy
A czasu brak

Pozdrawiam - Lenka
Syla 17:35, 24 lut 2012

Lenka, tojeść dostałam od Gosi i posadziłam ją tam gdzie jest placyk żwirowy w kształcie koła ..... Sadzonki były malutkie dlatego nie zwróciły na siebie uwagi .... Podobno bardzo szybko rozrasta się ta roślinka , więc Kochana nadwyżki wędrują do Ciebie

Zwróć uwagę , że ona bardziej preferuje półcień niż cień ???? Nie mam z nią żadnych doświadczeń dlatego nie będę się mądrzyć ....
W mojej skromnej literaturze mam wymienione dwie:
tojeść rozesłana " Aurea " - półcień - miejsce bardziej jasne lepsze niż ciemniejsze ....
tojeść kropkowana - słońce
dajana 00:23, 26 lut 2012

Z takiego ugoru tak piękny ogród !! Podoba mi sie pergola i te schodki prowadzące do niej ,wszystko mi sie podoba ale pergole ,wszelkie ławeczki pnącza to moja słabość.Mój piesek też kopie bukszpany go nie interesują ale ogórki wciąż wykopuje i podgryza . Uwielbia je nawet kiszone . A niech sobie kopie