Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiaan 11:04, 19 lut 2021

Wiola te kadry Twoje co wstawiła Juzia to jak pocztówki, piękne u Ciebie zakochałam się w hakonkach. Wspaniale wygląda magnolia. Jak długo ją masz u siebie i jaka to odmiana? Szukam wielopniowego do siebie i myślałam o świdośliwie, nie wiem tylko, która po latach będzie mniejsza, bo właśnie na mniejszym egzemplarzu mi zależy.
LIDKA 12:13, 19 lut 2021

Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki za pochwały

Z tych odmian co mam to tylko jedna All gold nie nadaje się na pełne słońce... a reszta bez problemu...

Nie pamiętam czy wrzucałam fotki... wystarczy zagiąć jeden bok i z jednej strony obsypać ziemią a z drugiej kamieniem...

Buziaki !

A mocowałaś czymś te obrzeża do ziemi? jakieś szpilki czy coś?
Wiolka5_7 12:31, 19 lut 2021

Wiaan napisał(a)
Wiola te kadry Twoje co wstawiła Juzia to jak pocztówki, piękne u Ciebie zakochałam się w hakonkach. Wspaniale wygląda magnolia. Jak długo ją masz u siebie i jaka to odmiana? Szukam wielopniowego do siebie i myślałam o świdośliwie, nie wiem tylko, która po latach będzie mniejsza, bo właśnie na mniejszym egzemplarzu mi zależy.

Dzięki za pochwały kochana

Magnolia to Susan, rośnie kilka lat,nie pamiętam dokładnie...

To może Świdośliwa Obelisk,ta rośnie jako kolumna, więc miejsca nie potrzebuje dużo...
Wiolka5_7 12:31, 19 lut 2021

LIDKA napisał(a)

A mocowałaś czymś te obrzeża do ziemi? jakieś szpilki czy coś?

Niczym nie mocowałam... ziemia i kamień dobrze trzymają...
LIDKA 12:42, 19 lut 2021

Wiolka5_7 napisał(a)

Niczym nie mocowałam... ziemia i kamień dobrze trzymają...

Dzięki za odp. Szukam pomysłu czym oddzielić trawnik od rabat.
potrzebuje jakieś 80 m obrzeża. no więc myślę,
Wiolka5_7 14:49, 19 lut 2021

LIDKA napisał(a)

Dzięki za odp. Szukam pomysłu czym oddzielić trawnik od rabat.
potrzebuje jakieś 80 m obrzeża. no więc myślę,

Nie wiem czy te profile sprawdzą się przydaje trawniku... ja przy trawniku mam obrzeża betonowe,bo te są trawałe i stabilne....
Wiolka5_7 12:10, 21 lut 2021

Raport pogodowy
+7 w cieniu i słoneczko , hurra !!! i do mnie dotarło ciepełko
Brzozowadzie... 11:25, 22 lut 2021

Jakoś mi się zawsze wydawało, że Ty gdzieś pod Wrocławiem mieszkasz, a Ty mazowieckie, to pewnie też jeszcze śniegu masz dużo jak ja? Ale od środy 13 stopni, idziemy w ogród, nie?
April 11:57, 22 lut 2021

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie wiem czy te profile sprawdzą się przydaje trawniku... ja przy trawniku mam obrzeża betonowe,bo te są trawałe i stabilne....

U siebie też mam obrzeża betonowe i bardzo sobie chwalę. Też nie mocowałam. Są tak ciężkie, ok 17 kg, że nawet jak po nich chodzę to się nie ruszają. Sama układałam i ponieważ nie są mocowane na stałe, mogę w każdej chwili zmienić ich układ. To zaleta ale i wada
LIDKA 12:15, 22 lut 2021

April napisał(a)

U siebie też mam obrzeża betonowe i bardzo sobie chwalę. Też nie mocowałam. Są tak ciężkie, ok 17 kg, że nawet jak po nich chodzę to się nie ruszają. Sama układałam i ponieważ nie są mocowane na stałe, mogę w każdej chwili zmienić ich układ. To zaleta ale i wada

Na razie rozważam różne opcje. Myślę że będzie ekobord a może kiedyś jak już będę miała ogród i kasę na zbyciu zrobię jakieś porządne i na stałe?
W części przydomowej mam granitowe kostki mocowane na stałe ale tu miejsca nie dużo i raczej zmian kształtu i wielkości rabat nie będzie .

Natomiast reszta działki to początki ogrodu. Powstaje płot i będę robić rabaty wiosną na tle tujek pod płotami a środek to będzie trawnik i potrzebuje czymś to oddzielić.
głownie koszty sprawdzam bo jeszcze nawodnienie będzie bliżej jesieni i musze wiedzieć na co się szykować.