Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 18:02, 20 lip 2021

Martka napisał(a)
Wiolu........ dla takich widoków to warto wiele z siebie dać... u Ciebie wszystko pod kontrolą, jasno określiłaś zasady, nawet werbena ma miejsca, gdzie "może" się wysiewać w ogrodzie Szefową jesteś Ty i roślinki to wiedzą! Super konsekwencja! Hakonechloa przepiękne, wzdycham z wiadomych względów, napatrzę się u Ciebie to od razu mi lepiej A trawki w osłonkach rewelacja. To ujęcie zachwyca mnie szczególnie. Wszystko stonowane, akcentów kolorystycznych nie za mało i nie za dużo, po prostu po mistrzowsku.

Martuś,ale mi posłodziłaś tyle komplementów dziękuję !

Uwielbiam ten swój ogród, roslinki rosną wg moich wytycznych to prawda,choć niektóre się wysiewają to tu to tam... szałwię usuwam, werbena ma wolną rękę na wysiewanie w tych trzech miejscach...

Hakonki i u Ciebie urosną tylko musisz je olać, tak jak ja to robię i będą pięknie rosły,bo nie ma innej opcji u Ciebie,bo glebę mają super przygotowaną

Taki ogród jak mam teraz wlasnie lubię... traweczki + trochę koloru,nie za mało nie za dużo... lubię zmienność na rabatach... o kazdej porze roku coś kwitnie...
Wiolka5_7 20:26, 20 lip 2021

Wróciłam z oprysku bukszpanów i mam nerwa... 4 rok o nie walczę z ćmą bukszpanową i tak zaatakowanych i zjedzonych buksów nie miałam... zobaczymy co czas pokaże.... ale co raz bliżej mam myśli zeby te buksy wywalić i zastąpić trawami, bo nie uśmiecha mi się ciągle nad nimi chuchać i dmuchać....chociaż szkoda mi kilkuletnich wielkich kul formowanych od krzaczorka

Zobaczymy, eh...
Mam nadzieję,że do Was ćma nie dotarła...
Kasia_CS 21:07, 20 lip 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Wróciłam z oprysku bukszpanów i mam nerwa... 4 rok o nie walczę z ćmą bukszpanową i tak zaatakowanych i zjedzonych buksów nie miałam... zobaczymy co czas pokaże.... ale co raz bliżej mam myśli zeby te buksy wywalić i zastąpić trawami, bo nie uśmiecha mi się ciągle nad nimi chuchać i dmuchać....chociaż szkoda mi kilkuletnich wielkich kul formowanych od krzaczorka

Zobaczymy, eh...
Mam nadzieję,że do Was ćma nie dotarła...

Ja miałam dziś pryskać, ale już szarówka, więc odkładam na jutro jak będzie mój eM i dzieci ogarnie, a ja jeszcze coś będę widzieć

Szkoda buksow, zwłaszcza że to Twoje "dzieci" od małego. U mnie tfu tfu najgorszy był ten pierwszy sezon, ale na szczęście udało się w porę zadziałać i tak boleśnie nie odczułam zniszczeń.

A wracając do przyjemniejszych tematów! Przepiękny masz ogród, taki soczysty i zadbany na maksa. Aż ciężko wybrać jedno miejsce, bo wszędzie coś przykuwa uwagę
Wiolka5_7 08:22, 21 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)

Ja miałam dziś pryskać, ale już szarówka, więc odkładam na jutro jak będzie mój eM i dzieci ogarnie, a ja jeszcze coś będę widzieć

Szkoda buksow, zwłaszcza że to Twoje "dzieci" od małego. U mnie tfu tfu najgorszy był ten pierwszy sezon, ale na szczęście udało się w porę zadziałać i tak boleśnie nie odczułam zniszczeń.

A wracając do przyjemniejszych tematów! Przepiękny masz ogród, taki soczysty i zadbany na maksa. Aż ciężko wybrać jedno miejsce, bo wszędzie coś przykuwa uwagę

Pryskaj koniecznie Kasiu...

Ja walczę już 4 rok i teraz za pozno zauważyłam i mam zeżartą kazdą kulę... szkoda było by je stracić,ale juz mi się odechciewać nad nimi latać...

Cieszę się,ze podoba Ci się mój ogród Kasiu dzięki
Powiem Ci,że na ten moment podoba mi się kazdy kącik zmian nie planuję niech roslinki sobie rosną...
Iwona100 22:43, 22 lip 2021

Czym pryskasz na ćmę?
Wiolka5_7 12:26, 23 lip 2021

Iwona100 napisał(a)
Czym pryskasz na ćmę?

Miałam Spintor pod ręką ,więc nim oprysk zrobiłam... on jest dobry bo niszczy gąsiennice i jaja.
Dragonka 12:52, 23 lip 2021

ale te jeżówy u Ciebie oko przyciągają, przynajmniej moje mam chyba jezówkowe skrzywienie I fajnie wyglądają barony przed dereniami, już mi dziewczyny podpowiedziały o takim zestawieniu, a nie mam co zrobić z 3 sadzonkami red barona Czy on się rozrasta szybko? może by dało radę z niego kiedyś łan zrobić jak u Ciebie..
Wiolka5_7 13:11, 23 lip 2021

Dragonka napisał(a)
ale te jeżówy u Ciebie oko przyciągają, przynajmniej moje mam chyba jezówkowe skrzywienie I fajnie wyglądają barony przed dereniami, już mi dziewczyny podpowiedziały o takim zestawieniu, a nie mam co zrobić z 3 sadzonkami red barona Czy on się rozrasta szybko? może by dało radę z niego kiedyś łan zrobić jak u Ciebie..

Oj tak jeżówki mają teraz swoje 5 min. za chwilę hortensje dołączą

Red baron z dereniami też mi się podoba
U mnie Red baron rośnie jak perz,tak więc jesli nie chcesz zeby rosł jak chce to wkop mu jakiś ogranicznik np.z blachy
Dragonka 13:14, 23 lip 2021

a coś Ty, niech rośnie ja pozwalam nie-chwastom na rozrastanie się, a niech sobie szaleją, lubię niekontrolowany spontan roślin, które mi sie podobają
Nowa12 13:42, 23 lip 2021

Ja dzisiaj planuję pryskać z tym że ja Lepinoxem zawsze. I to bardziej profilatycznie bo na moich jeszcze ćmy nie miałam. Ale jak grasuje w okolicy a wiem, że właśnie teraz grasuje to pryskam profilaktycznie.
Ale też szczerze mówiąc jakby mi miała co rok obżerać bukszpany to nie wiem co bym zrobiła. Na razie pryskam 2 razy w roku. Zaczęłam w zeszłym roku.