Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 23:46, 17 lut 2022

Monika83 napisał(a)

Też lubie ogrody preriowe

Fajnie
Wiolka5_7 23:51, 17 lut 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)

Z trawami najwięcej roboty i tego paprania, w tamtym roku tyle tego miałam, że postanowiłam dwie rozplenice wydać, chociaż o tyle będzie mnie hihi

Wiola co do hortensji Ty piszesz, że przycięłaś tak jak w tamtym roku czyli wyżej, dziewczyny piszą, że wysoko tniesz... a ja widzę inaczej, że na 1 oczko w tym roku, na jedno oczko to będą bardzo duże kwiaty. Na pewno nie tak jak w tamtym roku, bo byś musiała zostawić po te 3 czy 4 oczka nie wiem ile wtedy zostawiałaś. Jeżeli faktycznie nie zależy Ci na dużych kwiatach, tylko na drobniejszych to nie osiągniesz tego efektu kwiaty będą duże

Tak Darcia z trawami jest roboty ale w sumie tylko na przedwiośniu,wiosną, więc spoko

No to mnie zaskoczyłaś Darcia
Myślałam, że to naturalne, że będę co roku o jedno oczko ciąć wyżej...hmmm
Roocika 09:31, 18 lut 2022

Wiola, dziękuję za fotkę
Wiolka5_7 12:56, 18 lut 2022

Roocika napisał(a)
Wiola, dziękuję za fotkę

Wiolka5_7 12:59, 18 lut 2022

Fotka dla Hani
Gruszka_na_w... 13:27, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak Darcia z trawami jest roboty ale w sumie tylko na przedwiośniu,wiosną, więc spoko

No to mnie zaskoczyłaś Darcia
Myślałam, że to naturalne, że będę co roku o jedno oczko ciąć wyżej...hmmm

Wg mnie Twoje hortensje po cięciu wyglądają dobrze. U siebie nigdy nie patrzę na oczka i ich nie liczę. Patrzę na pokrój rośliny. Największy wpływ na kwitnienie hortensji ma nawożenie azotem(obornik, gnojówka z pokrzywy) i potasem oraz podlewanie. Poza Annabellkami żadne hortensje mi się nie pokładają, a tnę je na różne sposoby (w zależności od miejsca, w jakich są). Nigdy nie przycinałam hortensji bardzo nisko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 13:45, 18 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wg mnie Twoje hortensje po cięciu wyglądają dobrze. U siebie nigdy nie patrzę na oczka i ich nie liczę. Patrzę na pokrój rośliny. Największy wpływ na kwitnienie hortensji ma nawożenie azotem(obornik, gnojówka z pokrzywy) i potasem oraz podlewanie. Poza Annabellkami żadne hortensje mi się nie pokładają, a tnę je na różne sposoby (w zależności od miejsca, w jakich są). Nigdy nie przycinałam hortensji bardzo nisko.

Zostawię je więc w spokoju
Zobaczymy jakie będą kwiaty i czy będą się pokładać

Tak nawożenie i woda to podstawa. Ja przycinałam zawsze nisko,ale kwiaty były wielkie i kładły się po ulewie.

Właśnie o taki wygląd hortensji mi chodzi jak u Ciebie piękne
Dzięki
Mirka 14:08, 18 lut 2022

Wiolu gdzie Hania ci wstawiła fotki z cięcia hortensji bo nie mogę znaleźć ?

Ps. Z nawożenie chyba przesadziłam w zeszłym roku bo hortensje miałam giganty .W poprzednich latach tak nie nawoziłam mocno i były wielkie ale nie pokładały się.
Kurczaki nie wiadomo co lepsze
olciamanolcia 16:40, 18 lut 2022

Ja tez nie liczę oczek . Do tej pory ( w sumie to czwarte cięcie moich hortensji, przynajmniej tych w rabacie brzozowej i pod grabami) cięłam dość wysoko . Dwa sezony temu przesadziłam bidulę Limelight i ścięłam bardzo nisko. Nastego roku miała przępiekne kwiaty i bardzo się zagęściła. Mam odmianę Confetti, jest dość wysoka i przez pierwsze dwa sezony cięłam ja "wysoko". Zeszłej wiosny skróciłam na maxa, powyciłam pojedyncze gałązki i ubiegłego lata urosła piękna i jeszcze wyższa niż do tej pory. W tym roku po przesadzeniu Vanilla Fraise i Limelight w nowe miejsce postanowiłam ,że też je zetnę na krótko i zobaczymy co z tego będzie. Jak się ładnie rozkrzewią to być może znowu puszczę je wyżej.
Wiolka5_7 17:15, 18 lut 2022

Mirka napisał(a)
Wiolu gdzie Hania ci wstawiła fotki z cięcia hortensji bo nie mogę znaleźć ?

Ps. Z nawożenie chyba przesadziłam w zeszłym roku bo hortensje miałam giganty .W poprzednich latach tak nie nawoziłam mocno i były wielkie ale nie pokładały się.
Kurczaki nie wiadomo co lepsze

Hania chyba usunęła,bo u mnie też nie widzę...

Ja nawozu daje tyle co na opakowaniu,nigdy więcej
Tak nie wiadomo co lepsze...