Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 17:26, 18 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)
Ja tez nie liczę oczek . Do tej pory ( w sumie to czwarte cięcie moich hortensji, przynajmniej tych w rabacie brzozowej i pod grabami) cięłam dość wysoko . Dwa sezony temu przesadziłam bidulę Limelight i ścięłam bardzo nisko. Nastego roku miała przępiekne kwiaty i bardzo się zagęściła. Mam odmianę Confetti, jest dość wysoka i przez pierwsze dwa sezony cięłam ja "wysoko". Zeszłej wiosny skróciłam na maxa, powyciłam pojedyncze gałązki i ubiegłego lata urosła piękna i jeszcze wyższa niż do tej pory. W tym roku po przesadzeniu Vanilla Fraise i Limelight w nowe miejsce postanowiłam ,że też je zetnę na krótko i zobaczymy co z tego będzie. Jak się ładnie rozkrzewią to być może znowu puszczę je wyżej.

Ja jestem zdziwiona, że oczek nie liczycie
A ja się przypatrywałam na te oczka jak cięlam
Ja cięłam przez kilka lat właśnie nisko w celu rozkrzewienia...no ale to pokładanie mnie denerwowało po ulewie i potem podwiązywanie...

Zobaczymy jak będą się zachowywać moje Limki w tym roku jak będą ok to będę dalej cięła wyżej ...

Faktem jest że czy przytniemy hortki nisko czy wysoko to ich nie zabijemy...
Kokesz 17:31, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Zostawię je więc w spokoju
Zobaczymy jakie będą kwiaty i czy będą się pokładać

Tak nawożenie i woda to podstawa. Ja przycinałam zawsze nisko,ale kwiaty były wielkie i kładły się po ulewie.

Właśnie o taki wygląd hortensji mi chodzi jak u Ciebie piękne
Dzięki

Ja co roku przycinam ciut wyżej i nic się nie pokładają. Mają już grubą podstawę i ona
trzyma cały krzew w pionie. Mi akurat zależało na wyższych krzewach, bo robią za tył rabaty.
Wiolka5_7 17:46, 18 lut 2022

Kokesz napisał(a)

Ja co roku przycinam ciut wyżej i nic się nie pokładają. Mają już grubą podstawę i ona
trzyma cały krzew w pionie. Mi akurat zależało na wyższych krzewach, bo robią za tył rabaty.

Moje też mają grubą podstawę, więc powinno być ok.
Ja też wolę wyższe krzewy
Martka 18:21, 18 lut 2022

A ja pierwszy raz słyszę o liczeniu oczek Moje hortensje chcę ciąć nisko, żeby nie były zbyt wysokie. Ale jeszcze wstrzymuję się z ruchami. A co z hortensją Bobo? Ją też można ciąć nisko/wysoko?
Iwona100 18:36, 18 lut 2022

Ja też do tej pory cięłam nisko hortensje i też się kładły po większym deszczu. Po podwiązaniu nie wyglądały już zbyt ładnie. W tym roku też przycinam wyżej. Zauważyłam u innych,że nie tną ich mocno .Wprawdzie mają mniejsze kwiaty,ale jest ich dużo i się nie pokładają . Też tak spróbuję.
olciamanolcia 18:41, 18 lut 2022

Martka napisał(a)
A ja pierwszy raz słyszę o liczeniu oczek Moje hortensje chcę ciąć nisko, żeby nie były zbyt wysokie. Ale jeszcze wstrzymuję się z ruchami. A co z hortensją Bobo? Ją też można ciąć nisko/wysoko?

Ja mam Bobo. Już obcięta od tygodnia Nisko. I tak wielka nie będzie
Napia 20:02, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

To taxus baccata .
Też myślę,że pięknie urosły
Nie trzeba wydawać milionów monet i można mieć piękne cisy w krótkim czasie

Właśnie szukam informacji na temat cisów, bo musze czymś zastąpić bukszpany, które dziesiątkuje mi ćma bukszpanowa. Już wiem, że będą to cisy i zastanawiałam się, jaki wybrać. Chyb już wiem Najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze
Agatorek 20:35, 18 lut 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Hania chyba usunęła,bo u mnie też nie widzę...

Ja nawozu daje tyle co na opakowaniu,nigdy więcej
Tak nie wiadomo co lepsze...

A kiedy najlepiej zacząć nawożenie?
W roku sadzenia odpuścić nawożenie, czy nie?
Wiolka5_7 21:06, 18 lut 2022

Martka napisał(a)

Tak jak będziesz cięła nisko to będą niższe
Bobo nie mam,ale moja mama ma i tnie nisko.
Wiolka5_7 21:10, 18 lut 2022

Iwona100 napisał(a)
Ja też do tej pory cięłam nisko hortensje i też się kładły po większym deszczu. Po podwiązaniu nie wyglądały już zbyt ładnie. W tym roku też przycinam wyżej. Zauważyłam u innych,że nie tną ich mocno .Wprawdzie mają mniejsze kwiaty,ale jest ich dużo i się nie pokładają . Też tak spróbuję.

O to mamy te same spostrzeżenia
Ja tak w zeszłym roku wyżej obcięłam i byłam bardzo zadowolona. Właśnie kwiaty były mniejsze i się nie pokładały.Nie musiałam w końcu podwiązywać,bo takie nie wyglądają właśnie ładnie