Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 19:03, 04 sty 2023

Kokesz napisał(a)
Viola, czy twoją "choinkę" przed domem, jesteś w stanie stałym cięciem utrzymać na podobnym poziomie, chodzi mi o wysokość i szerokość.
Czy też staje się jednak z wiekiem coraz wyższa i większa?
Nie pamiętam co masz, świerk czy coś innego?
Pytam, bo chciałabym mieć żywe drzewko w mieszkaniu na święta, później dołować je w donicy w ogrodzie a na kolejne święta znowu przynieść do domu. Oczywiście przycinać.
Nie wiem, czy się da tak utrzymać drzewko w ryzach aby nie urosło większe niż 1,70 ?
I jakie wybrać?
Podoba mi się daglezja ale ona chyba najszybciej rośnie...

Ja swoją "choinkę" jodłę koreańską już od ok.3 lat trzymam na jednej wysokości.A jeśli chodzi o szer.to też trzymam w ryzach.
Moja ma gdzieś ze 3m wys.

Nie wiem czy takie stresy będą dobre dla "choinki" hmmm
Wiolka5_7 19:11, 04 sty 2023

anpi napisał(a)
Właśnie też mnie denerwuje wygląd trawnika tam gdzie nie mam nawadniania i siatki od kreta, oczywiście szczególnie latem gdy wkoło pięknie kwieciście a on sianowaty zamiast zielenią podkreślać piękno całej reszty Dlatego wiosną zrywam część pod placyk z kostki granitowej.
W dodatku utrzymanie pięknego trawnika to naprawdę spore koszty i czas na pielęgnację. Nawozy , paliwo do kosiarki, jeśli nawadnianie to inwestycja w nie i zużycie wody i siatka na kręta lub ciągłe równanie i dosiewki A z chwastami w nim też trzeba jakoś walczyć. W dodatku w ubiegłym sezonie padł mi wertykulator i czeka mnie nowy wydatek. Marzył by mi się na akumulator, bo nie lubię ciągać się z kablami, ale do tej ilości trawnika co mi zostanie, to chyba jednak szkoda więcej niż drugie tyle kasy co na elektryczny. Tym bardziej, że że używa się go raz lub(rzadko) dwa razy w roku.
Ale wogóle bez trawnika jakoś nie wyobrażam sobie swojego ogrodu

Tak siatka na kreta to obowiązkowo, chociaż ja mam a ten drań i tak mi ryje przy obrzeżu. Ale nie chcę myślec co był było gdyby siatki nie było w ogóle :-/

Nawadniania automatycznego nie mam, daję radę zraszaczem podlewać.Mam studnie,ale w suszę i wody brakuje.

No i to dobry plan Aniu,aby zrobić placyk

Wiadomo co kto lubi ja mogłabym nie mieć trawnika w ogóle, ale jak już się namęczyłam go założyć to teraz pielęgnuję

Własnie ja też wertykulator muszę zakupić.
Wiolka5_7 19:18, 04 sty 2023

inka74 napisał(a)
Pierwszy trawnik wygląda jak sztuczny. Drugi normalny. Jestem za zdjęciem trawnika. Skarbonka bez dna i czasopochłaniacz ogrodowy. U mnie jeszcze go sporo zostało ale w tym roku eM dostanie rachunki za wodę a jest automatyczne nawadnianie w końcu zrobione. Może to go przekona , że jeszcze trochę można z niego uszczknąć.

Na żywo jeszcze ładniejszy pół metra śniegu mu nie zaszkodziło nawet

A drugi zryty, trawa wygnita.Na żywo wygląda o wiele gorzej. Będzie więcej roboty i tyle. A krecikso nadal mi ryje codziennie i podnosi mi ciśnienie!

Tak trawnik pochłania czas i kasę. Mój eM coś się odzywa ,że mam więcej już nie zrywać trawnika no ciekawe , bo nie dotyka się do niego palcem

Uszczykuj Iwonka!
Wiolka5_7 19:27, 04 sty 2023

olciamanolcia napisał(a)
Też będę wycinała trochę trawnika- przy rabacie brzozowej Co prawda już to zrobiłam w listopadzie ale myślę, że jeszcze jakieś 14 cm będę zmuszona wyciąć aby przesunąć rozchodniki a w ich miejsce dać hortensje.
U mnie trawnik wygląda normalnie naturalnie czyli jak u Ciebie ten wyryty przez krety ten Twój zielony dywan jest przepiękny ale u mnie aby osiagnąć teki efekt musiałabym zrobić nawadnianie-przez całe lato pali słońce. Tylko wtedy już musiałabym zapomnieć o powiększaniu rabat I co ja bym wtedy robiła w ogrodzie ???
Jeszcze cały czas myślę co tu wymyślić -a raczej na co się zdecydować- w miejscu "pobasenowym". Co prawda teraz w tym miejscu trawnik jest piękny ale jak już kiedyś pisałam - przez to posianie nowej trawy osiagnęłam efekt "dywanu" położonego na byle jakiej wykładzinie Ale jest jeszcze jedno wyjście-poszerzenie rabat: z hakuro i grabowej do miejsca złączenia linoleum z dywanem

No i fajnie, że będziesz jeszcze zrywać

Ten mój zryty na żywo jest brzydal, nie miałam takiego trawnika. No nic będzie więcej roboty, dosiewka itp.

Ten mój na wjazdowej jest piękny,bo to też inny rodzaj trawy.To mieszanka reprezentacyjna a przy altanie sportowa i to już inna liga

I ja nie mam automatycznego nawadniania, podlewam zraszaczem umiejętnie, raz na 5-7 dni w suszę a długo, a mam te trawniki na tzw.patelni. Obydwa trawniki pielęgnuję tak samo.

Ja też myślałam , że jak mam zrobione trawniki i obrzeża to już nic nie będę sadzić. Ale wymyśliłam oczko wodne i rabatę w trawniku

Kombinuj dziewczyno !
Wiolka5_7 19:29, 04 sty 2023

Juzia napisał(a)

Ja.

Hahahahahahahaa!

Brawo Ty Juzia!
sylwia_slomc... 19:45, 04 sty 2023

Co do trawnika to własnie oserwuje na sporej połaci naszej trawy tabuny mchu i....zupełnie mi to nie przeszkadza Jest ładny zieloniutki, króciutki, mięciutki... w sezonie pewnie wyschnie, ale wtedy koniczyna go nakryje i nadal będzie zielono, a mchu nie trzeba kosić i nawozić
Ewik 20:35, 04 sty 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co do trawnika to własnie oserwuje na sporej połaci naszej trawy tabuny mchu i....zupełnie mi to nie przeszkadza Jest ładny zieloniutki, króciutki, mięciutki... w sezonie pewnie wyschnie, ale wtedy koniczyna go nakryje i nadal będzie zielono, a mchu nie trzeba kosić i nawozić

O to to , moje klimaty trawnikowe
Wiolka5_7 21:48, 04 sty 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Super, że jesteś Sylwia zadowolona mech w mojej murawie też rośnie
Iwona100 17:54, 05 sty 2023

Ja na szczęście sianego trawnika mam ok. 130 m. To część tzw. reprezentacyjna. Reszta to zwykła trawa z różnymi chwastami. Dobrze,że nie przyszło mi do głowy siać więcej . Też wiem ile trawnik wymaga pracy . Dbam o niego ,ale początkowo stresowałam się każdym chwastem ,chorobą grzybową,suszą itp . Teraz podchodzę do tematu już bez takiego spinania się.

Wiola ,jakie zakupy ogrodowe poczyniłaś?
Wiolka5_7 19:01, 05 sty 2023

Iwona100 napisał(a)
Ja na szczęście sianego trawnika mam ok. 130 m. To część tzw. reprezentacyjna. Reszta to zwykła trawa z różnymi chwastami. Dobrze,że nie przyszło mi do głowy siać więcej . Też wiem ile trawnik wymaga pracy . Dbam o niego ,ale początkowo stresowałam się każdym chwastem ,chorobą grzybową,suszą itp . Teraz podchodzę do tematu już bez takiego spinania się.

Wiola ,jakie zakupy ogrodowe poczyniłaś?

Ja też będę mieć tyle ostatecznie tego reprezentacyjnego
A reszta to tak jak u Ciebie murawa z koniczyną , stokrotkami ,mleczem ... tę tylko koszę

Pamiętam jak pierwszy raz sypałam nawóz ,miałam piętra aby go nie spalić albo pierwsza wertykulacja...aż musiałam dosiewkę robić z nieumiejętnego jej przeprowadzenia teraz już wiem co i jak

Kupiłam ciemierniki