Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiaan 13:04, 04 sty 2023

Mój trawnik wyglada jako tako ale mnie to wcale nie stresuje, będzie wertykulacja wiosną, nawóz i będzie git. Też mam kilka kawałków, gdzie jest bardzo ładny, zwłaszcza nad szambem i pod trampoliną a miejscami przylizany jeszcze po śniegach
Fakt to kosztowny dywan, ale my też powoli uszczuplamy
Kokesz 14:40, 04 sty 2023

Viola, czy twoją "choinkę" przed domem, jesteś w stanie stałym cięciem utrzymać na podobnym poziomie, chodzi mi o wysokość i szerokość.
Czy też staje się jednak z wiekiem coraz wyższa i większa?
Nie pamiętam co masz, świerk czy coś innego?
Pytam, bo chciałabym mieć żywe drzewko w mieszkaniu na święta, później dołować je w donicy w ogrodzie a na kolejne święta znowu przynieść do domu. Oczywiście przycinać.
Nie wiem, czy się da tak utrzymać drzewko w ryzach aby nie urosło większe niż 1,70 ?
I jakie wybrać?
Podoba mi się daglezja ale ona chyba najszybciej rośnie...
inka74 15:00, 04 sty 2023

Pierwszy trawnik wygląda jak sztuczny. Drugi normalny. Jestem za zdjęciem trawnika. Skarbonka bez dna i czasopochłaniacz ogrodowy. U mnie jeszcze go sporo zostało ale w tym roku eM dostanie rachunki za wodę a jest automatyczne nawadnianie w końcu zrobione. Może to go przekona , że jeszcze trochę można z niego uszczknąć.
anpi 15:22, 04 sty 2023

Właśnie też mnie denerwuje wygląd trawnika tam gdzie nie mam nawadniania i siatki od kreta, oczywiście szczególnie latem gdy wkoło pięknie kwieciście a on sianowaty zamiast zielenią podkreślać piękno całej reszty Dlatego wiosną zrywam część pod placyk z kostki granitowej.
W dodatku utrzymanie pięknego trawnika to naprawdę spore koszty i czas na pielęgnację. Nawozy , paliwo do kosiarki, jeśli nawadnianie to inwestycja w nie i zużycie wody i siatka na kręta lub ciągłe równanie i dosiewki A z chwastami w nim też trzeba jakoś walczyć. W dodatku w ubiegłym sezonie padł mi wertykulator i czeka mnie nowy wydatek. Marzył by mi się na akumulator, bo nie lubię ciągać się z kablami, ale do tej ilości trawnika co mi zostanie, to chyba jednak szkoda więcej niż drugie tyle kasy co na elektryczny. Tym bardziej, że że używa się go raz lub(rzadko) dwa razy w roku.
Ale wogóle bez trawnika jakoś nie wyobrażam sobie swojego ogrodu

olciamanolcia 16:24, 04 sty 2023

Też będę wycinała trochę trawnika- przy rabacie brzozowej Co prawda już to zrobiłam w listopadzie ale myślę, że jeszcze jakieś 14 cm będę zmuszona wyciąć aby przesunąć rozchodniki a w ich miejsce dać hortensje.
U mnie trawnik wygląda normalnie naturalnie czyli jak u Ciebie ten wyryty przez krety ten Twój zielony dywan jest przepiękny ale u mnie aby osiagnąć teki efekt musiałabym zrobić nawadnianie-przez całe lato pali słońce. Tylko wtedy już musiałabym zapomnieć o powiększaniu rabat I co ja bym wtedy robiła w ogrodzie ???
Jeszcze cały czas myślę co tu wymyślić -a raczej na co się zdecydować- w miejscu "pobasenowym". Co prawda teraz w tym miejscu trawnik jest piękny ale jak już kiedyś pisałam - przez to posianie nowej trawy osiagnęłam efekt "dywanu" położonego na byle jakiej wykładzinie Ale jest jeszcze jedno wyjście-poszerzenie rabat: z hakuro i grabowej do miejsca złączenia linoleum z dywanem
Juzia 17:35, 04 sty 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

A wy jakie macie spostrzeżenia? Kto jeszcze jak ja będzie zmniejszał trawnik ?

Ja.

Hahahahahahahaa!

Wiolka5_7 18:36, 04 sty 2023

MartaCho napisał(a)
Dwie opinie na temat trawnika się wokół mnie przewijają i się z nimi zgadzam:
1. to najtrudniejsza, najbardziej czaso- i pracochłonna rabata w ogrodzie.
2. z trawnikiem jest problem tylko przez pierwsze 100 lat. Potem rośnie jak trzeba

Fajnie masz opinie
Wiolka5_7 18:41, 04 sty 2023

Judith napisał(a)
Według mnie pierwszy trawnik wygląda nienormalnie dobrze, a drugi typowo jak na tę porę roku. Mój wygląda jak Twój drugi, a w niektórych miejscach jeszcze gorzej (jak zawsze) i - jeśli deszcz dopisze, będzie (jak zawsze) wyglądał dobrze wczesnym latem (potem już nie, bo wyschnie z braku opadów ).
U mnie kawałek trawnika zdjęty już jesienią - wiosną będzie się działo .

Tak pierwszy nienormalny jak na zimę będzie mniej roboty

A ten drugi zapewniam Cię, że jest paskudny. Teraz codziennie mam nowy kopiec przy obrzeżu,wrr! Uprzykrzam krecikowi życie również... Dostał wczoraj octu do nory a jutro pety
Jak przejadę wertykulatorem go wiosną,to zostanie może połowa trawy, reszta łysych placków do siewki.Dobrze , że zostało mi trochę nasion

Fajnie, że zdjęłaś kawałek i będziesz sadzić roślinki
Wiolka5_7 18:47, 04 sty 2023

Anda napisał(a)
Co do wyglądu Twojego trawnika to podpisuję sie pod tym co napisała Judith Pierwszy nienormalnie dobrze a drugi typowo styczniowo.

Mój trawnik to już nie trawnik. W lipcu i sierpniu była taka susza, że w sierpniu nic z niego nie zostało. Trawnika nie podlewam. Wysiało sie mnóstwo dzikich ziół i po odrośnięciu trawnika we wrześniu zaczęły dominować właśnie owe zioła. W niektórych miejscach trawnika praktycznie nie ma. Dlatego w marcu wysiewam na trawniku krwawnik, który będę kosić jak trawnik. Zobaczymy co będzie. Poza tym znacznie poszerzyłam moją rabatę no dig. Trawnika coraz mniej

Tak Ewo pierwszy nietypowo ładny jak na styczeń ,tffu tffu a drugi na żywo paskuda. Pełno łysych placków.No cóż będzie dosiewka konieczna.

Tak susza była w zeszłym roku bardzo duża. A wiadomo trawnik potrzebuje wody.

Dobry masz zamysł Ewo. Ja mam duży użytkowy "trawnik"na działce ,gdzie jeżdżą auta itp. Koszę go tylko. Ale rośnie w nim głównie koniczyna ,stokrotki i mniszek. Jeden trawnik mam dla siebie reprezentacyjny a drugi dla zapylaczy
Wiolka5_7 18:51, 04 sty 2023

Wiaan napisał(a)
Mój trawnik wyglada jako tako ale mnie to wcale nie stresuje, będzie wertykulacja wiosną, nawóz i będzie git. Też mam kilka kawałków, gdzie jest bardzo ładny, zwłaszcza nad szambem i pod trampoliną a miejscami przylizany jeszcze po śniegach
Fakt to kosztowny dywan, ale my też powoli uszczuplamy

Pewnie, jak nie zryty jak mój to zrobisz te zabiegi i będzie piękny raz dwa

Ja lubię ten dywan ,ale jeszcze bardziej trawki i kwiatki ale uszczuplam już ostatni raz ,bo eM już się czepia

Wiem wiem, że będziesz u siebie uszczuplać, czekam na Twoje nowe rabatki