Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 20:49, 29 sie 2018

Tak to u mnie wygląda...Limki mają 2 sezon,więc jeszcze będą większe,takze mysle ,ze odleglosc jest ok .

Toszka 23:29, 29 sie 2018

Sarenko, nie może byc za mała odległośc między tujami a hortensjami, bo nie będziesz miała dojścia do tuj by je od środka czyścić z suchego (dla ich zdrowotnosci i pokroju) i strzyżenia. Jesli hortki będa dotykać tuj, to te zaczną łysieć.
paulina_ns 06:40, 30 sie 2018

Fajne zakupy bardzo lubię gracki, smoki z nich rosną, ale dla mnie to na plus szybko zapełniają przestrzeń
Wiolka5_7 06:41, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)
Sarenko, nie może byc za mała odległośc między tujami a hortensjami, bo nie będziesz miała dojścia do tuj by je od środka czyścić z suchego (dla ich zdrowotnosci i pokroju) i strzyżenia. Jesli hortki będa dotykać tuj, to te zaczną łysieć.

Zgadzam się
Wiolka5_7 06:44, 30 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Fajne zakupy bardzo lubię gracki, smoki z nich rosną, ale dla mnie to na plus szybko zapełniają przestrzeń

No fajne, też Gracki uwielbiam,mam je za Limkami.
Dla mnie to tez na plus jesli duze rosną
sarenka 07:52, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)

Dziękuję.na wiosnę przesadze na odległość... hmm... minimum 100cm, jeśli będę mogła poszerzyć rabatę to w odległości 120 cm posadzę. Mam nadzieję,że wystarczy.
Zastanawiam się też w jakiej odległości od ściany domu ppsadzic-bo tam śnieg spada i nie mogę jakoś bardzo daleko 60-80 cm maks, żeby zimą śnieg się na nie nie zsuwał
SlonecznyOgrod 12:08, 30 sie 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja też kombinuję gdzie znaleźć miejsce na nowe nasadzenia

Na tej rabacie zostają graby, jeżówki,hakone i dokupię wiosną szałwię i wystarczy no i wiosną tulipany i czosnki są już zeszłoroczne...ciekawe co z nich wyrośnie,bo nie ruszane siedzą w ziemi

Coś tam wyrośnie na pewno

A czemu Ci tam hortki nie pasują i je zabierasz stamtąd?
SlonecznyOgrod 12:14, 30 sie 2018

sarenka napisał(a)

Dziękuję.na wiosnę przesadze na odległość... hmm... minimum 100cm, jeśli będę mogła poszerzyć rabatę to w odległości 120 cm posadzę. Mam nadzieję,że wystarczy.
Zastanawiam się też w jakiej odległości od ściany domu ppsadzic-bo tam śnieg spada i nie mogę jakoś bardzo daleko 60-80 cm maks, żeby zimą śnieg się na nie nie zsuwał

Sarenko W tamtym roku Toszka rozplanowała mi rabatę z hortensjami i poradziła mi takie duże odległości, ale akurat ja miałam dużo miejsca do zapełnienia i śmiało sie zgodziłam (około 30mx5m).
Jeśli chcesz to podejrzyj u mnie jak to wygląda po roku.
zwróć uwagę, że od tuj mam dużo miejsca do miskantów i do hortek.
Wiolka5_7 13:20, 30 sie 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Coś tam wyrośnie na pewno

A czemu Ci tam hortki nie pasują i je zabierasz stamtąd?

Bo wolę mieć widok z okien na trawy,bo limki szybko brzydną
A zresztą jeden szpaler w tamtej części wystarczy będę mieć łącznie 2 szpalery Limek i wystarczy a wogóle planuję się zatrawkować,bo trawy są piękne i niewymagające
sarenka 13:49, 30 sie 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Sarenko W tamtym roku Toszka rozplanowała mi rabatę z hortensjami i poradziła mi takie duże odległości, ale akurat ja miałam dużo miejsca do zapełnienia i śmiało sie zgodziłam (około 30mx5m).
Jeśli chcesz to podejrzyj u mnie jak to wygląda po roku.
zwróć uwagę, że od tuj mam dużo miejsca do miskantów i do hortek.

Dziś pobiegnę do Ciebie obejrzeć. Ja aż tyle to nie mam powierzchni.
Rabata ma aktualnie 200 cm od podmurówki. Jest tam spadek więc trawa jest wyzej. Myślę,że może uda mi się poszerzyć do 220 cm. Nie wiem czy więcej uda się wywalczyć jakby to było konieczne to befe walczyła