Sarenko, nie może byc za mała odległośc między tujami a hortensjami, bo nie będziesz miała dojścia do tuj by je od środka czyścić z suchego (dla ich zdrowotnosci i pokroju) i strzyżenia. Jesli hortki będa dotykać tuj, to te zaczną łysieć.
Sarenko W tamtym roku Toszka rozplanowała mi rabatę z hortensjami i poradziła mi takie duże odległości, ale akurat ja miałam dużo miejsca do zapełnienia i śmiało sie zgodziłam (około 30mx5m).
Jeśli chcesz to podejrzyj u mnie jak to wygląda po roku.
zwróć uwagę, że od tuj mam dużo miejsca do miskantów i do hortek.
Bo wolę mieć widok z okien na trawy,bo limki szybko brzydną
A zresztą jeden szpaler w tamtej części wystarczy będę mieć łącznie 2 szpalery Limek i wystarczy a wogóle planuję się zatrawkować,bo trawy są piękne i niewymagające
Dziś pobiegnę do Ciebie obejrzeć. Ja aż tyle to nie mam powierzchni.
Rabata ma aktualnie 200 cm od podmurówki. Jest tam spadek więc trawa jest wyzej. Myślę,że może uda mi się poszerzyć do 220 cm. Nie wiem czy więcej uda się wywalczyć jakby to było konieczne to befe walczyła