Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

anabuko1 21:18, 30 sie 2018

Wiolu podziwiam twoje piękne szpalery hortensjowe
Ale ogród duży, to i szpalery wielkie!
Piękne miejsce stworzyłaś.Brawa wielkie!
Wiolka5_7 21:27, 30 sie 2018

anabuko1 napisał(a)
Wiolu podziwiam twoje piękne szpalery hortensjowe
Ale ogród duży, to i szpalery wielkie!
Piękne miejsce stworzyłaś.Brawa wielkie!

Aniu dziękuję za miłe słowa to prawda szpalery piękne są,tylko szkoda,ze już przekwitają...

A ogród mam nieduży, tylko zdjęcia przekłamują
Kasiolaaa 21:33, 30 sie 2018

jak ja uwielbiam zywoploty z tuj mega u ciebie dorodne tuje hortensje kochane
SlonecznyOgrod 21:33, 30 sie 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Bo wolę mieć widok z okien na trawy,bo limki szybko brzydną
A zresztą jeden szpaler w tamtej części wystarczy będę mieć łącznie 2 szpalery Limek i wystarczy a wogóle planuję się zatrawkować,bo trawy są piękne i niewymagające

Trawkowa dziewczyna jesteś i dobrze, bo fajnie Ci to wychodzi.
Toszka 21:34, 30 sie 2018

sarenka napisał(a)

Dziękuję.na wiosnę przesadze na odległość... hmm... minimum 100cm, jeśli będę mogła poszerzyć rabatę to w odległości 120 cm posadzę. Mam nadzieję,że wystarczy.
Zastanawiam się też w jakiej odległości od ściany domu ppsadzic-bo tam śnieg spada i nie mogę jakoś bardzo daleko 60-80 cm maks, żeby zimą śnieg się na nie nie zsuwał

Hortki możesz posadzić nawet jak śnieg się zsuwa...mam dla ciebie dobrą wiadomość - jeśli nawet śnieg je połamie to i tak przecież na wiosnę będziesz je ciąć. Jest jeszcze inne rozwiązanie: późną jesienią przytniesz krzaczki i w razie czego możesz nakryć sporymi donicami, które osłonią. A donice aby nie szpeciły możesz ubrać jakąś jutową tkaniną i obwiązać piękną wstążką z kokardą. Zawsze jest jakieś wyjście nawet jesli wydaje się, że wyjścia nie ma
SlonecznyOgrod 21:35, 30 sie 2018

sarenka napisał(a)

Dziś pobiegnę do Ciebie obejrzeć. Ja aż tyle to nie mam powierzchni.
Rabata ma aktualnie 200 cm od podmurówki. Jest tam spadek więc trawa jest wyzej. Myślę,że może uda mi się poszerzyć do 220 cm. Nie wiem czy więcej uda się wywalczyć jakby to było konieczne to befe walczyła

Ja całą drogę zlikwidowałam, też walczyłam polubownie, pomalutku, pomalutku do celu
sarenka 21:39, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)

Hortki możesz posadzić nawet jak śnieg się zsuwa...mam dla ciebie dobrą wiadomość - jeśli nawet śnieg je połamie to i tak przecież na wiosnę będziesz je ciąć. Jest jeszcze inne rozwiązanie: późną jesienią przytniesz krzaczki i w razie czego możesz nakryć sporymi donicami, które osłonią. A donice aby nie szpeciły możesz ubrać jakąś jutową tkaniną i obwiązać piękną wstążką z kokardą. Zawsze jest jakieś wyjście nawet jesli wydaje się, że wyjścia nie ma

Tak właśnie myślałam żeby albo przyciąć na jesieni albo podwiązać ewentualnie. Tuje danica strasznie mi łamało,ale się zregenerowaly.
Właśnie dlwtrgo lubię bukietowe- bo się je tnie na wiosnę
Jaka odległość polecasz od tuj dla bukietowych? 100-110 cm od pnia szmaragdow? Muszę połowicę przekonać w razie co,że to konieczność z poszerzeniem rabaty bo jeszcze drzewa owocowe będą sadzone.
Toszka 21:42, 30 sie 2018

Megi, zależy jakie hortki chcesz sadzić.
Wiolka5_7 21:47, 30 sie 2018

Kasiolaaa napisał(a)
jak ja uwielbiam zywoploty z tuj mega u ciebie dorodne tuje hortensje kochane

Może i dużo osób psioczy na tuje,a ja twierdzę,że to była najlepsza decyzja posadzenia ich szybko urosły,chronią od wiatru,gapiów i robią tło dla roślin
Hortki też uwielbiam
Wiolka5_7 21:49, 30 sie 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Trawkowa dziewczyna jesteś i dobrze, bo fajnie Ci to wychodzi.

Dziękuję Dario za miłe słowa...uwielbiam trawki i cieszę się,ze i one mnie lubią