Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 12:04, 28 cze 2023

Dorii napisał(a)

Też tak robiłam i mam podobne odczucia. Choć nadal mam problem by ją teraz upitolić przy samej ziemi, bo nadal ładna i puszcza nowe pędy kwiatowe, to już wiem je że przy ziemi to najlepsza opcja. Ale dam jej jeszcze tydzień :⁠-⁠D

U mnie szałwię zastąpiła driakiew i jeżówki zaczynają
April 12:12, 28 cze 2023

he, he, u mnie pustki na rabatach raczej nie będzie
Wszystkie inne szałwie cięłam właśnie przy ziemi. Caradonnę mam dopiero co, krzaczki gęste. Jak i tak słabo powtarza to zrobię eksperyment. Zostawię tak. Najwyżej następnym razem ciapnę przy ziemi. I tak zaraz się schowa pod sanguisorbą oraz polemonium odrastającym właśnie po cięciu do zera
sylwia_slomc... 12:34, 28 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Sylwia rabata wokół oczka sadzona 2 miesiące z hakiem a już taka bujna ,a to dlatego że większość roślin z własnego podziału,więc spore sadzonki a nie takie pipki co sprzedają

Fajnie , że Ci się Sylwia podoba mój pomysł i wykonanie powiem nieskromnie... nam również
Dzięki!

No kobieto gdybyś w tym przypadku skromność udawała nikt by i tak nie uwierzył Możesz być dumna i z głową do góry chodzić bo zasłużyłaś bardzo i pomysłem i wykonaniem i to całego ogrodu nie tylko tego fragmentu
Makao 15:05, 28 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

No jest Aniu
Mam takiego fajnego pomocnika od zeszłego roku na akumulator
Teraz przycinanie wąsów idzie migiem i bez bólu

A co to za sprzęt?
Chyba nie ten co tniesz szałwie
Joann 15:25, 28 cze 2023

Wiolu, moja jeszcze kwitnie Caradonna, czy już ja ciachać? Kocimietka zresztą też.
Wiolka5_7 16:20, 28 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

No kobieto gdybyś w tym przypadku skromność udawała nikt by i tak nie uwierzył Możesz być dumna i z głową do góry chodzić bo zasłużyłaś bardzo i pomysłem i wykonaniem i to całego ogrodu nie tylko tego fragmentu

Sylwia na z natury jestem skromna nie lubię siwy chwalić, ale nauczyłam się przyjmować pochwały ostatnio ogród i ogrodniczka dużo ich dostały ,nie tylko na forum miło bardzo!

Buziaki !
Wiolka5_7 16:20, 28 cze 2023

Joann napisał(a)
Wiolu, moja jeszcze kwitnie Caradonna, czy już ja ciachać? Kocimietka zresztą też.

Ja kwitną to nie tnij
Wiolka5_7 16:27, 28 cze 2023

Makao napisał(a)

A co to za sprzęt?
Chyba nie ten co tniesz szałwie

Nie to nie to.
To jest taki trymer na żyłkę lub nożyki plastikowe. Nie trzeba się schylać.

Podkaszarka i krawędziarka w jednym. Do mojej małej powierzchni trawnika ( 80m2) m sam raz,bo przycinam wszystko na 1 ładowaniu
Wiolka5_7 16:28, 28 cze 2023

April napisał(a)
he, he, u mnie pustki na rabatach raczej nie będzie
Wszystkie inne szałwie cięłam właśnie przy ziemi. Caradonnę mam dopiero co, krzaczki gęste. Jak i tak słabo powtarza to zrobię eksperyment. Zostawię tak. Najwyżej następnym razem ciapnę przy ziemi. I tak zaraz się schowa pod sanguisorbą oraz polemonium odrastającym właśnie po cięciu do zera

U mnie trochę przejaśniało i można wziąć się za wyrywanie przeklętego szczawika

Eksperymentuj, zobaczysz jakie cięcie będzie najlepsze
Kasya 17:43, 28 cze 2023

Ja się jakos nie mogę zdecydować na niskie przycięcie szalwi jak widzę ze wyrastają juz nowe kwiatostany tuz powyżej głównego…
No i chciałabym żeby się wysiala