Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 07:30, 28 cze 2023

Iwona100 napisał(a)
Przepięknie Wiola. Nic tylko siedzieć i się zachwycać .

Dzięki Iwonka powiem Ci , że w tym sezonie w końcu więcej siedzimy i się zachwycamy,bo ile można orać
Wiolka5_7 07:35, 28 cze 2023

Deszcze mnie ominęły ,więc było podlewanko wczesnym rankiem.

Wczoraj ścięłam prawie wszystkie szałwie Caradonna i kocimiętki.

Na fotce widać przy okazji znienawidzonego szczawika ,wrr!
Ale i tak w tym roku o niebo lepiej ,bo w zeszłym był cały dywan tego badziewia i przyłożyłam się do jego wyrwania i teraz już jest ale rzadko.

April 07:39, 28 cze 2023

Kropelka ci się wylaszczyła ubrała w kolor i zwiewność Mi też się baaardzo podoba.
A szałwie tniesz tak bardzo nisko? Ja przycięłam tylko kwiatostany caradonny. Źle zrobiłam? Są ładne, zielone krzaczki.
Marcin89 08:35, 28 cze 2023

Wydaje mi się, że korzystniej jest obcinać szałwię tak jak Wiola zrobiła. Od dołu wypuszczą zdrowe, równe na długość pędy
Jak kiedyś poobcinałem tylko kwiatostany to zostały łodygi o różnej długości, czasem zielona młoda z pączkami już. Ale cała roślina wyglądała jakby ją ktoś przejechał kosiarką niechcący, cała pociosana nierówno
Makao 09:31, 28 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Deszcze mnie ominęły ,więc było podlewanko wczesnym rankiem.

Wczoraj ścięłam prawie wszystkie szałwie Caradonna i kocimiętki.

Na fotce widać przy okazji znienawidzonego szczawika ,wrr!
Ale i tak w tym roku o niebo lepiej ,bo w zeszłym był cały dywan tego badziewia i przyłożyłam się do jego wyrwania i teraz już jest ale rzadko.

Alez tu jest kant? O matulko aż powiększyłam sobie fotkę.
Nożyce elektryczne czy na akulator? Wydaje mi się że na akumulator.
Wiolka5_7 10:25, 28 cze 2023

April napisał(a)
Kropelka ci się wylaszczyła ubrała w kolor i zwiewność Mi też się baaardzo podoba.
A szałwie tniesz tak bardzo nisko? Ja przycięłam tylko kwiatostany caradonny. Źle zrobiłam? Są ładne, zielone krzaczki.

No wylaszczyła fajnie, że Ci się podoba April, mi również
Dzięki!

Tak zawsze tnę tak nisko ,wtedy wyrastają nowe świeże pędy i się tak nie pokładają. Drugie kwitnienie jest słabe w porównaniu do pierwszego jakby co
Wiolka5_7 10:26, 28 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Wydaje mi się, że korzystniej jest obcinać szałwię tak jak Wiola zrobiła. Od dołu wypuszczą zdrowe, równe na długość pędy
Jak kiedyś poobcinałem tylko kwiatostany to zostały łodygi o różnej długości, czasem zielona młoda z pączkami już. Ale cała roślina wyglądała jakby ją ktoś przejechał kosiarką niechcący, cała pociosana nierówno

Masz rację tak jest lepiej. Też kiedyś przycięłam same kwiaty i szałwia się bardzo kładła i w ogóle.
Wiolka5_7 10:27, 28 cze 2023

Makao napisał(a)

Alez tu jest kant? O matulko aż powiększyłam sobie fotkę.
Nożyce elektryczne czy na akulator? Wydaje mi się że na akumulator.

No jest Aniu
Mam takiego fajnego pomocnika od zeszłego roku na akumulator
Teraz przycinanie wąsów idzie migiem i bez bólu
Dorii 10:53, 28 cze 2023

Marcin89 napisał(a)

Też tak robiłam i mam podobne odczucia. Choć nadal mam problem by ją teraz upitolić przy samej ziemi, bo nadal ładna i puszcza nowe pędy kwiatowe, to już wiem je że przy ziemi to najlepsza opcja. Ale dam jej jeszcze tydzień :⁠-⁠D
Marcin89 11:45, 28 cze 2023

Dorii napisał(a)

Też tak robiłam i mam podobne odczucia. Choć nadal mam problem by ją teraz upitolić przy samej ziemi, bo nadal ładna i puszcza nowe pędy kwiatowe, to już wiem je że przy ziemi to najlepsza opcja. Ale dam jej jeszcze tydzień :⁠-⁠D
Wiem, że każdy boi się efektu pustki na rabacie. Ale dla szałwi to najlepsze rozwiązanie