Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Kasya 17:46, 28 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Woda dzięki pompie i roślinom czysta jak łza nie spodziewałam się takiego efektu jestem zachwycona

Pieknie ci wyszło a trawniczek tylko to podkreśla
Dorii 17:47, 28 cze 2023

To nawet nie o pustkę chodzi a o to że szałwia cały czas dobrze wygląda i choć kwitnie już tylko na samych końcach to nadal pełno bzyków lata. To samo w kocimiętce. A zaraz zaczną kwitnąć boczne pędy. No żal ścinać. Ale wiem że jak zaczną nasienniki przesychać to zacznie brzydnąć.
Dlatego dam jej jeszcze tydzień a potem ścianam :⁠-⁠D
Wiolka5_7 19:13, 28 cze 2023

Kasya napisał(a)
Ja się jakos nie mogę zdecydować na niskie przycięcie szalwi jak widzę ze wyrastają juz nowe kwiatostany tuz powyżej głównego…
No i chciałabym żeby się wysiala

U mnie nie wyrastały i nie chcę siewek
Więc tnijmy jak nam pasuje
Wiolka5_7 19:14, 28 cze 2023

Kasya napisał(a)

Pieknie ci wyszło a trawniczek tylko to podkreśla

Dzięki Kasia tak ładny trawnik podkreśla rabaty
Wiolka5_7 19:16, 28 cze 2023

Dorii napisał(a)
To nawet nie o pustkę chodzi a o to że szałwia cały czas dobrze wygląda i choć kwitnie już tylko na samych końcach to nadal pełno bzyków lata. To samo w kocimiętce. A zaraz zaczną kwitnąć boczne pędy. No żal ścinać. Ale wiem że jak zaczną nasienniki przesychać to zacznie brzydnąć.
Dlatego dam jej jeszcze tydzień a potem ścianam :⁠-⁠D

Acha
Ja ścięłam ,bo nie chcę aby się wysiały ,wystarczy że mam tam szczawik do plewienia
MartaCho 21:03, 28 cze 2023

Czasem mnie kusi, żeby szczawik jako roślinę zadarniającą potraktować i go zostawić, ale na razie też walczę. Po deszczu jest chyba wszędzie!
ajka 22:16, 28 cze 2023

Szałwia sieje się jak chwast, na szczęście jest łatwa do wyrwania. U mnie sporo siejek, w miejscu róż gdzie wcześniej szałwie były. U mnie jeszcze szałwie nie ścięte, szkoda mi ciąć, tylko te co przesadzałam. Szczawika nienawidzę.
sylwia_slomc... 23:03, 28 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Sylwia na z natury jestem skromna nie lubię siwy chwalić, ale nauczyłam się przyjmować pochwały ostatnio ogród i ogrodniczka dużo ich dostały ,nie tylko na forum miło bardzo!

Buziaki !

Tym ogrodem nalezy się chwalić nie można go trzymac tylko dla siebie
Skromność to piękna cecha charakteru, a ostatnio rzadko spotykana. Ale dobrze jest umieć doceniać samego siebie jeśli na to zapracowaliśmy i wtedy skromność nie wskazana wcale
sylwia_slomc... 23:07, 28 cze 2023

Walka ze szczawikiem na rabatach trudna sprawa, ale w ściezkach i chodnikach wystarczy małą butlą ręczną opalić i po kłopocie, w tym sezonie zastosowałam odrastają tylko mniszki wszystko inne pada, szczawik w ciągu kilku sekund
Wiolka5_7 18:46, 30 cze 2023

MartaCho napisał(a)
Czasem mnie kusi, żeby szczawik jako roślinę zadarniającą potraktować i go zostawić, ale na razie też walczę. Po deszczu jest chyba wszędzie!

Lepiej nie zostawiaj ,bo wsieje się w rośliny itp.

Walczmy!